2013. május 17., péntek

"Sorozatolás" 3 - Dr House

Dr House (2004-2012)

Balról jobbra: Wilson, Cuddy, Chase, House, Cameron és Foreman

  A Dr House az NCIS utáni közös sorozat a Kedvessel. Jó választásnak bizonyult. Mind a 8 évadot végignéztük, nem rég fejeztük be, előre jelzem, lehet, hogy elég hosszú leírás következik és sok-sok cselekményleírással, úgyhogy csak óvatosan!
  A sorozat főszereplője Dr House (Hugh Laurie), egy zseniális koponyájú orvos-diagnoszta, aki emellett eléggé tapintatlan, bunkó, érzéketlen és úgy gondolja, hogy mindenki hazudik (ebben sokszor igaza van), a szerelemben és a házasságban pedig nem hisz. Lábát egy izominfarktus után megmentették, ám izmai elhaltak, ez pedig folyamatos fájdalmat jelent, emiatt House gyakorlatilag vicodin-on él (egy erős fájdalomcsillapító). A Princeton-Plainsboro kórházban dolgozik, aminek Lisa Cuddy (Lisa Edelstein) az igazgatója. House-nak van egy csapata is, kezdetben ez Allison Cameronból (Jennifer Morrison), Robert Chase-ből és Eric Foremanből (Omar Epps) áll. Ezen szereplők mellett még James Wilson fontos, aki House legjobb és egyetlen barátja, egyébként ugyanott dolgozik, ahol House, onkológusként. A sorozat lényege kezdetben az, hogy mindenféle megoldhatatlan esetek kerülnek House csapatához, sok mellélövés után pedig mindig megoldják őket és megmenekül a beteg. Eközben megy a szívózás House és a csapat, House és Cuddy, illetve House és Wilson között. (Innen már garantált a cselekményleírás!)

  Cameron a naiv, mindenkit megmenteni akaró kedves, érző nő, Chase inkább csak a saját érdekeit néző, spicli, sunyi alkat, Foreman pedig az erőember, akit börtönmúltja miatt vett fel elsősorban House. A sorozat folyamán a karakterek fejlődnek, változnak. Cameron talán épp nem előnyére változik. Az elején elvoltam vele, még azt is megértettem, hogy belezúgott House-ba és próbálkozott. Aztán jött az amfetamin mizéria és a Chase-es kavarás, kicsit hm, laza erkölcsű, fura szerzet lett belőle. Chase ezzel párhuzamosan pozitívan fejlődött, miután spicliként működött egy darabig, végül megemberelte magát, neki a Cameron iránt érzett szerelem jót tett. Egyszerűbbé, nyíltabbá, őszintébbé tette. Végül persze összejönnek, ott is hagyják House csapatát, összeházasodnak, bár Cameron ott is érdekesen viselkedik... de reméltem, hogy mégis megjött az esze. De nem. Sajnos szétmentek és nagyon idegesített, amikor újra összekerültek a válóperes papírok miatt és összezárva kellett maradniuk pár óráig és végül becsúszott még egy utolsó, búcsúszex, majd békésen elváltak. Ez mi? Ez nekem nem fér bele, és hogy ezután nyugisabban el tudja őt engedni Chase. Na mindegy. Foreman pedig a többség szerint egyre inkább House-ra kezd hasonlítani, bár ezzel nem teljesen értek egyet, benne sokkal több az ambíció, ő törekszik valamire, House egyszerűen mindent megkap, mert ő House. Végül ő is eltűnik a House teamből (egy időre). Innen egy új korszak kezdődik.

Az új csapat, balról jobbra: Taub, 13-as (Hadley), Kutner, House és Foreman
  Miután a régi csapat tagjait vagy kirúgta House, vagy felmondtak, így új csapat után kellett néznie House-nak. Egy szép hosszú versenyt szervezett erre, nagy létszámú jelentkező kezdett, végül 3-an maradtak: Chris Taub (Peter Jacobson), Lawrence Kutner (Kal Penn) és 13-as, azaz Remy Hadley (Olivia Wilde). Azonban Foreman is visszatért, miután kirúgták a másik munkahelyéről is és sehol sem kapott állást, mert ugyanolyan "önállóvá", önszabályozóvá vált, mint House, akit szintén nem tűrt el senki más, csak Cuddy. Chase és Cameron is a kórházban dolgoznak még, csak átmentek a sürgősségire dolgozni.
  Ez a csapat még egész szerethető volt. Taub az ex-plasztikai sebész és hűtlen férj, aki egyébként aranyos és szereti a feleségét, csak képtelen ellenállni a flörtnek és más nők csábításának - talán közre játszik termete miatt érzett kisebbségi komplexusa is :P. 13-as, akinek nincs ellenére, hogy számként kezeljék, mert úgysincs sok ideje hátra, ne kötődjenek hozzá, hiszen huntingtonja van, egyébként egy vagány, önálló, emancipált nő. Végül Foremannek enged - egy darabig. Mondjuk ott meg is értettem a szakítást. Kutner a jópofáskodó, vicceskedő, társaságkedvelő és -pezsdítő figura, akinek kiskorában megölték a szüleit, de remek nevelőszülőkhöz került Amerikában. És aki végül öngyilkos lesz. Foreman pedig Foreman, itt már előtérbe jön jobban, hogy mennyire szeret vezetni és hogy kissé öntelt talán, a szakmája fontosabb, mint a párkapcsolata.
  A kezdeti egyszerű sémán már túl vagyunk (nehéz eset - sok rossz diagnózis - jó diagnózis, megoldás, katarzis), egyre nagyobb hangsúly kerül a magánéleti dolgokra és tragédia is történik - nem menekül meg mindig mindenki. De ez még szép átvezetéssel történik, nem töri meg a sorozat ívét, inkább csak felpezsdíti. Bár Kutner halála elég megmagyarázhatatlan, fura csavar, másképp is kiírhatták volna, ha már mindenképp meg kellett tenni.
  Végül House-t is eléri a változás szele, kénytelen lesz hallucinációk miatt bevonulni a pszichiátriára és leszoknia a vicodinról. Megváltozik, szerelmes lesz majd megsebzik, de nem tér vissza a vicodinhoz, így végül kiengedik és visszatér az orvosláshoz, de ettől kezdve Wilson vigyáz rá, össze is költöznek. House egészen rendbe szedte magát és Cuddyval is összejönnek végre. A kapcsolat egész szépen halad, House boldog, és Cuddy-t választja, akkor is, ha ettől kevésbé lesz fantasztikusan egyedülálló orvos. Azonban az élet egy próba elé állítja House-t: Cuddy-val tud-e lenni nehéz helyzetben, amikor nem ő van a középpontban, hanem Cuddy és vele kell lennie, minden szarkazmus nélkül, együtt érzően. Ezt House végül csak vicodinnal tudja megoldani, amire rájön Cuddy és véget vet a kapcsolatuknak. Ekkor rendezik meg a House egyik legbetegebb részét, amikor Cuddy és House is mindenféle baromságot álmodik és még egy musical-jellegű betét is helyet kap a részben. Akkor azt éreztem, hogy a készítők már rengeteg pénzt zsebeltek be és így a vége felé úgy gondolták, ezt már megengedhetik maguknak és minden őrült ötletüket megvalósították. A szakítás után még pár normálisabb rész következik, végig vártam, hogy újra összejöjjenek, de sajnos nem. A 7. évad utolsó részében House belehajt Cuddy házába és elviszi a nappalit. Ez már House-tól is túl sok volt, nem éreztem helyénvalónak.

Az utolsó évad csapata balról jobbra: Chase, Park, Foreman,
Taub, Adams és Wilson

  Az utolsó évad elején House börtönben van, ezalatt Cuddy otthagyta a kórházat és elköltözött, Foreman vette át a helyét, House csapata pedig szétszéledt: Chase elment szörfözni, várta, hogy House visszajöjjön (ja, igen, mert azután, hogy Cameron elhagyta, visszament House csapatába), Taub ismét plasztikával foglalkozott, 13-as pedig még előzőleg eltűnt... (a helyén egyébként egy Masters nevű diáklány volt egy darabig, aki kényszeres őszinteségben szenvedett, végül elment az osztályról) House, mikor visszatér a kórházba, szembesül azzal, hogy az irodáit elfoglalták, a csapata eltűnt és Foreman az igazgató. A csapata helyett egy meglehetősen érdekes leányzót kap a neurológiáról, Chi Parkot, vele dolgozik együtt, majd szép lassan visszaszerzi a csapatát - kivéve 13-ast, bár őt végül maga House küldi el. Illetve még egy új taggal bővül a csapat: Jessica Adamsszel, aki a börtönorvos volt, ám House rávette némi szabálytalanságra, így elküldték onnan, House pedig felvette. Wilsonnal sikerül megújítaniuk a barátságukat, így ő legalább megmarad neki. Az irodákat is visszakapják végül.
  Ez az évad nem nagyon tetszett, sehogy sem passzol már az előző évadokhoz, mélyrepülés. A csapatot így egyben nem sikerült megkedvelnem (Parkot úgy, ahogy van, kiraknám a sorozatból). És Cuddy nem jött vissza, mindenki egyedül maradt, elképesztő... Taubnak legalább született két kislánya, bár két szék között a földre került, egyik nővel sem sikerült együtt maradnia.
  Az évad végén Wilsonnál rákot diagnosztizálnak és a sikertelen próbálkozások után végül feladja a harcot és boldogan, kezelések nélkül szeretné leélni az utolsó pár hónapját. House pedig megrendezi saját halálát, hogy a barátjával lehessen (egyébként börtönbe kéne mennie, mert megint valami hülyeséget csinált), és House temetésével, illetve a két jó barát motorra szállásával ér véget a sorozat. Elképesztő. Nem tetszik, szomorú, nem passzol az előző évadokhoz. Pedig House igazán megtarthatta volna azt a kedves kis feleségét! Még ha eleinte csak a zöldkártya miatt is vette el... Ha egyszer hitt volna abban, hogy az őszinte beszélgetés működik! Vagy Chase azzal az apácajelölttel...

(Képek innen, innen és innen.)

Nincsenek megjegyzések: