2013. május 21., kedd

Vizsgaidőszakra fel!

Tanulnod kéne! Amerika Kapitány, Thor, Vasember és Hulk
  Ma kezdődik meg a BA képzésem utolsó vizsgaidőszaka, ami kemény egy hét lesz és egy vizsgából fog állni (egy másikat előrehozottan múlt héten letudtunk, illetve beadandókat kellett készítenünk), de jobb később, mint soha alapon összeszedem most a vizsgaidőszakos tippjeimet. Hogy kevésbé legyen idegtépő.

  Nulladik fázis: Azt a szakot válaszd, ami valóban érdekel! Ha nem érdekel, nem szereted a szakot, akkor elég nehéz lesz Magadban tartani a lelket, amikor a lehetetlennek tűnő vizsgákra készülsz, ahelyett, hogy filmet néznél, olvasnál, barátokkal lennél, stb.

  És akkor az előkészületek:
Suli:
- Lehetőleg járj be szorgalmi időszakban az órákra és lelkesen jegyzetelj!
- Ha valamit nem értesz, kérdezz, azért (is) vannak bent az oktatók!
- Ha más nem, legalább az első órákra menj be, hogy kb. képben legyél a követelményekkel, tanár stílusával. Ha végig bent tudsz lenni, akkor még alaposabban kiismerheted - mire megy rá, mikből kérdez, mit díjaz.
- Informálódj a felsőbb évesektől! (De azért ne hagyd Magad megfélemlíteni!)
- Gyűjtsd össze egy listára, milyen kötelező irodalmak kellenek, ezeket hol tudod beszerezni. Ami neccesebb, vagy fontosabb, azt szerezd be már az elején, de ha nem veszed meg, ellenőrizd, hogy bent van-e a könyvtárban és hány példányban - nehogy hoppon maradj. Ha csak pár oldal kell, szkennelj vagy fénymásolj már a szorgalmi időszakban!
- A beadandókat is vezesd listára - ezek ne maradjanak semmiképp a vizsgaidőszakra, ha egy mód van rá, még ha elég akkor leadni, akkor sem!
- Ha lyukas óráid vannak, azokat lehetőleg töltsd a könyvtárban és jegyzetelj, olvass előre! Nekem ez a szakasz a kedvencem, amikor még csak olvasgatnom, írogatnom és rendszereznem kell, de effektív a fejembe nyomni az anyagot még nem.
Otthon:
- Ha van rá időd, akkor mielőtt mindennek nekikezdesz, egy alap rendrakást, takarítást tarts. Max. egy napot szánj erre, ne többet. Nekem ide tartozik: porszívózás, felmosás, elmosogatás, mosás, patkánytakarítás, asztal rendbe rakása. Azt mindenképp csináld meg, ami Téged a legjobban tud zavarni, hogy idegesen ne az legyen az utolsó csepp a pohárban, ami kihoz a sodrodból.
- Legyen mindenképp egy hely, ami rendben van, ahol tanulhatsz. Ha nem érsz rá ténylegesen rendet rakni ott, akkor csak rakd egy dobozba az ott lévő cuccokat és pakold félre, majd a vizsgaidőszak után ráérsz ténylegesen rendet rakni.
- Vásárolj be előre! Ha ez eddig is a rutinod része volt, remek, ha nem, akkor erre az időre ajánlom. Tankolj föl alapélelmiszerekből, esetleg néhány félkész vagy fagyasztott cuccot is, hogy ha minden kötél szakad, be tudj dobni sülni pl. egy kis husit.
- Ha időd engedi, akár főzz is előre (és fagyaszd le, ha kell).
Te:
- Ha van rá időd, jó dolog, ha még a vizsgaidőszak előtt megmosod a hajad, leepilálod a lábad/megborotválkozol (fiúk-lányok, kinek mi), levágod a körmöd, bőrradírozol vagy bármi egyéb, amit szoktál és amire valószínűleg nem sok időd lesz a vizsgaidőszak alatt. (Az extra, kényeztetős dolgokat inkább a vizsgaidőszak utánra hagyd.)
- Ha tudod úgy időzíteni, akkor legyen egy kis pihenőidőd a szorgalmi időszak és a vizsgaidőszak között, amikor tényleg pihensz, kikapcsolódsz és a tanulnivaló felé sem mész.

  És a tényleges tanulás:
- Készíts tervet, egy tiszta, világos időbeosztást, hogy lásd, melyik vizsgádra mennyi időd van, mennyit kell rá olvasnod/hány tételed van. Optimális esetben hagyj egy átolvasós napot is, a plusz egy nap mindig jól jön! Nem optimális esetben én reggel, még vizsga előtt átolvasom még egyszer a jegyzeteket.
- Olvasd el a szakirodalmakat!
- Írj belőle saját jegyzetet!
- Olvasd el párszor és húzd ki a lényeget a jegyzetből! (De tényleg csak a lényeget! Ne legyen az egész neon színű!)
- Ha nagyon sok időd van, akár rövid vázlatot is készíthetsz, tényleg csak kulcsszavakkal (ilyet én már nem nagyon szoktam).
- Ha nagyon kevés időd van, akkor a jegyzeteid alapján tanulj, ha valamit nem értesz, keress rá a szakirodalomban vagy a neten (ilyet szoktam).
- Tanulás közben a tanulásra koncentrálj! Ne menjen a háttérben zene, film, facebook, ne nézegesd 5 percenként az e-mailjeidet. Hagyj Magadnak reggel és este x időt ezekre (ezt stopperrel mérheted, nekem ananászos időzítőm van), az bőven elég, ha valami sürgős, majd felhívnak telefonon.
- Ha pihenőt tartasz, akkor a pihenésre koncentrálj, hogy utána energikusabban tudj visszaállni a tanulásra! (A pihenés pedig inkább mozgásos valami legyen, ne csak a gép előtt csücsülj továbbra is.)
- Ha már nagyon nem megy, időnként az énekelve tanulás is működhet, vagy ha fel-alá mászkálva mondogatod, versbe foglalod, kifigurázod, stb.
- Ha már sokszor átolvastad, próbáld is Magadnak felmondani a dolgot. Átolvasva sokszor érezheted úgy, hogy már profin tudod, aztán ha nincs előtted a lap, akkor már nem is jut eszedbe a pontos definíció vagy név, ami gondot okozhat.

  Tanulás közben se maradjon ki:
- Egyél! - Minimum 3x egy nap, rendes étkezés. Egyél főtt ételt is!
- Igyál! - Legjobb, ha Magad mellé készítesz egy kancsóban vagy egy nagy (min. 1,5 literes) üvegben vizet vagy teát, amit szeretsz és egész nap azt kortyolgatod.
- Mozogj! - min. 1,5 óránként jó, ha felállsz, hagysz Magadnak 10-15 perc szabadidőt, amikor mozogsz. Guggolások, hullahopp karika, ugrálókötél, nyújtások, egy kis séta, stb. De akár házimunkát is végezhetsz (mosogatás, teregetés, porszívózás), így a lakás is karban tartható a vizsgaidőszak alatt. Itt is használhatsz stoppert, időzítőt.
- Aludj! - Nekem inkább az szokott bejönni, ha viszonylag korán kelek (de nem hajnalban, mondjuk 8 felé), kényelmesen elkészülök, megreggelizem és nekiállok tanulni, és legkésőbb 6-7-ig befejezem a tanulnivalót, utána kikapcsolódom és alszom, másnap pedig kezdem elölről. Az alvást ne hagyjátok ki egy hosszabb tanulási fázisban, különben nehezebb lesz a koncentrálás és nem épül be úgy a tudás! Egy-egy vizsga előtt időnként persze megengedett, de számítsatok rá, hogy azt az anyagot, ahogy kijöttetek a vizsgáról, el is felejtitek. És ez főtárgyaknál nem célszerű.
- Egyszerűen: Vigyázz az egészségedre! Egy vizsga sem ér annyit, hogy belebetegedj!
- Maradj higgadt! Lehetőleg kerüld a parázós évfolyamtársakat, a facebook-mizériákat, mert csak felzaklatnak, kizökkentenek a ritmusodból.

  Amit ne feledj:
Ezt akarod csinálni, ez akarsz lenni! Ez egy lépcső, amit meg kell lépjél a célod érdekében, de nem több annál. Ez nem minősít Téged, mint embert. Van lehetőség a javításra, a világ akkor is megy tovább, ha most nem sikerül. De tartsd szem előtt, hogy emberek állították össze a kérdéssort és a társaid is emberek, nem szuperhősök. Képes vagy teljesíteni a kihívást!

  Ha sok időd van, motiválhat:
Sorozatok közül a Szívek szállodája, főleg az eleje, ahol Rory igazi kis eminens, élvezi, hogy tanulhat és velünk is el tudja hihetni, hogy ez valóban élvezetes!
Könyvek közül a L. M. Montgomery által írt Anne Shirley sorozat 3. kötetét ajánlanám, amikor Anne egyetemista, az is igazán inspiráló!

Ti hogyan készültük a vizsgaidőszakra, hogy élitek túl?
Minden egyetemistának sikeres vizsgaidőszakot kívánok!
(Kép innen.)

Nincsenek megjegyzések: