2013. november 4., hétfő

Zónázás és egyéb előkészületek karácsony előtt

...hogy ne így nézzen ki a karácsonyi készülődés
  Na ez volt az, amivel szerettem volna indítani a hétfőt, csak nem jutott eszembe, így jött a hagyományos Hajrá hétfő. De nem baj, ez a sorrend is megfelel, a lényeg, hogy eszembe jutott.
  Hamarosan itt a karácsony. Persze, még élvezzük ki az őszt (tegnap pl. még mindig csak pulcsiban sétálgattam és akárhányszor megpróbáltam kabátban elmászkálni, mindig melegem lett), de azért jó elkezdeni készülgetni a karácsonyra, hogy az ünnepek táján ne kezdjünk el kapkodni, idegeskedni.
  Via is ebben segít a speciális, karácsonyra szabott, összevont zónabeosztással. Túl vagyunk a hosszú hétvégén, most kezdődik az 1. zóna rendbetétele. Ezzel a beosztással dec. 21-től lehet a szépítkezésre, ajándékcsomagolásra, sütésre-főzésre koncentrálni. Eszerint a nov. 4-dec. 6. időszak a "nagygenerál", amikor esetleg a hagyományos zónafeladatok mellé olyan munkák is becsúszhatnak, amit csak ritkábban szoktunk megcsinálni, ezután pedig jöhet a könnyedebb szintentartás. Most pedig összegyűjtöm az én "nagygenerál" listámat. Egy része szerepel a sima zónalistámon is, de hát általában nem szoktam mindent havonta megcsinálni :)

  Teljes körű portalanítás, pókhálótlanítás. Azaz minden szekrényt, polcot, asztalt, mütyűrt, képet, felületet letörölgetek. Beleértve az ajtókat és szekrény tetejét is. Mindent leszedegetve/kihúzva és nem csak körbetörölgetve. A pókhálókat leporszívózni a plafonról (kb. 4 méteres belmagasságnál erre ritkán veszem rá magam).
  Ablakmosás. Szerencsére a függönyöket a Kedves kimosta, amikor ablakcsere volt, de az új ablakok még nincsenek lemosva, most ezt megteszem - néhány évre előre.
  Gáztűzhely és ami mögötte van. Azaz a gáztűzhelyet szőröstül-bőröstül kitakarítani, ezután pedig elhúzni és a falat-padlót is lesuvickolni. Le az olajfoltokkal!
  A mindenes szekrény újrarendszerezése. Írtam már erről a szekrényről, ami mindent elnyel. Jó lenne benne végre rendet teremteni. A hétvégén amúgy elkezdtem, olyan jó kedvemben voltam, úgyhogy a csomagoló papírokat, szatyrokat, kötözőket szépen rendbe raktam (ezzel is készülve a karácsonyra).
  Penésztelenítés. Tavaly még elég vacak volt a szigetelés és bepenészedtünk. Reménykedem abban, hogy idén másként lesz, ideje levakarni a falról a tavalyi penészfoltokat.

  A takarításon túl másképp is kezdhetünk már el készülődni a karácsonyra. Pl.:

  Ajándék(ozott) lista. Írhatsz saját kívánságlistát (nálunk ez megy, nagy a család, úgyhogy húzunk és csak pár embernek adunk ajándékot a kívánságlistájáról). De összegyűjtheted azokat is egy listára, akiket szeretnél megajándékozni valamilyen módon karácsony alkalmából. "Kategorizálhatod" is őket, aszerint, hogy kinek mekkora/milyen típusú ajándékot gondolsz. Valami nagyobb, kisebb, gasztroajándék vagy csak szeretnéd felköszönteni egy képeslappal, üzenettel. Nem árthat egy lista, hogy senki se maradjon ki és időben fel tudj ezekre készülni. Ehhez vezethetsz ajándéklistát is, ötleteket (én egész évben irkálom, ami eszembe jut). Még nem kell teljesen konkrétnak lenned, csak ötletelj.
  Inspirálódj! Remek gasztro ajándékötleteket, karácsonyi menüötleteket lehet találni mindenfelé a neten, vagy akár film/zene/dekorációötleteket is. A Pinteresten egyszerűen össze is gyűjtheted ezeket az ötleteket. Még nem kell elhatároznod Magad semmi mellett, csak szabadon nézelődj!
  Kinél/kikkel/hogyan ünnepelsz? Nem mindenkinél egyértelmű, hogy a 24-ét, 25-ét, 26-át vagy az utána következő napokat kinél, kikkel és hogyan tölti. Pl. mi tavaly még az én családommal ünnepeltünk 24-én, idén viszont kettesben szeretnénk tölteni, házaspárként az első karácsonyunkat. 25-én körbejárjuk a pesti rokonságot, utána irány Gödöllő. Ezt még össze kell szervezni a pesti és a gödöllői rokonsággal is, mert pl. nővéremék, bár ők is friss házasok, ők úgy döntöttek, a 24-ét Gödöllőn töltik, majd utána mennek a sógorom családjához, 26-án. Így viszont elkerülnénk egymást, úgyhogy ezen még kicsit agyalni kell. Át kell gondolni, kit szeretnénk még esetleg meglátogatni, mondjuk a két ünnep között (tágabb rokonság, unokatestvérek, barátok), és ki, mikor, hogyan ér rá.

Nektek mi tartozik a "nagygenerálhoz"? Készültök már a karácsonyra?

  Ezzel beindítottuk finoman a készülődést és egy kicsit félre is tettük. Vissza az őszhöz és az aktuális történésekhez!

(Kép innen.)

Nincsenek megjegyzések: