2013. március 10., vasárnap

Firefly és Serenity - sorozat- és filmajánló

Balról jobbra: Jayne, Kaylee, Book, Simon, Inara, Mal, Zoë, Wash és River
Firefly - a sorozat (2002)

  A héten kezdtük el nézni, majd tegnap (illetve ma hajnalban) be is fejeztük a Kedvessel a Firefly c. sorozatot. Ha be kéne sorolnom, akkor valami western-sci-fi-kaland sorozatnak mondanám, humorral és drámával vegyesen. Egy - sajnos - csak egy évadot megélt sorozatról van szó, összesen 14 (vagy 15, az első rész dupla) részes, egyenként 40-45 percesek az epizódok. Pár nap, vagy akár egy nap alatt is végignézhető. A történet, a karakterek, a párbeszédek, a jelmezek és díszletek - mindenre figyeltek az alkotók, egytől-egyig fantasztikusak. Csak valahogy rosszkor voltak rossz helyen, talán a marketing sem volt megfelelő, így elvérzett a sorozat, hiába reklamáltak a rajongók. Kiadták DVD-n, végül egy egész estés filmmel kerekítették le a történetet.

 A történet röviden:
 A Föld tartalékai kifogytak, így az emberek egy rakás bolygót és holdat "földiesítettek", hogy túléljenek. A központi bolygók jólétben élnek, a Szövetség irányítja őket, a perembolygókon azonban sokkal rosszabbak a körülmények. A Szövetség és a Függetlenségiek háborúznak, ám a Szövetség győz.
  A történet főszereplői a Firefly típusú Serenity nevű űrhajó legénysége/utasai, összesen 9-en. Mal, a kapitány, a misztikus, olykor tapintatlan, sőt egyenes bunkó, de azért megvannak a maga elvei, többek között mindent megtesz a legénységéért, a Függetlenségiek oldalán harcolt Zoë-val együtt, aki a Serenity első tisztje, Wash a pilóta és egyben Zoë férje, marha szórakoztató figura, vidám, csupaszív, igazi férjnek való, Kaylee a szupertehetséges gépészlányka (minden férfi álma), aki bájosan naiv, mindig jókedvű, neki minden "zorall" és odavan Inaráért, aki megbecsült hetéra (gésaszerű foglalkozás), és Mal egyik siklóját bérli, így hosszabb-rövidebb ideig, de rendszeresen a Serenity-n tartózkodik, Jayne, az izomember, aki nem a legempatikusabb figura és pénzért sok mindenre képes, de valahogy mindig visszaterelődik a helyes útra, azért vannak érzései. Hozzájuk csatlakozik Book tiszteletes, akinek a múltja ködös, de annyi bizonyos, hogy feltűnően, korát meghazudtolóan izmos és jól bánik a fegyverrel - persze csak térdre lő, illetve Simon és River, a testvérpár. Simon egy félszeg orvos, aki feladja karrierjét, hogy Rivert, a húgát kiszabadítsa az "iskolából", ahol mindenféle kísérleteket végeztek az agyán, így számos képességet szerzett, ám kissé zavart és kiszámíthatatlan lett a viselkedése - végül Mal befogadja őket, úgyis jól jön nekik egy orvos, mert valahogy mindig bajba kerülnek :) A Szövetség üldözi őket, így számos kalandba keverednek.
  A Serenity hol legális, de inkább illegális küldeményeket szállít és ad el, időnként turistákat is szállít jó pénzért. Így éldegélnek, veszélyek közepette (majdnem minden részben meglőnek valakit), de összetartva.

  Kalandos, imádnivalóak a szereplők, humoros, izgulni is lehet bőséggel. Ajánlom egyedül vagy párban - fiúknak és lányoknak egyaránt élvezhető. Kisgyermekes családoknak nem annyira (vagy csak gyerekek nélkül), de kamaszokkal már nézhető együtt.
  Fontos, hogy sorrendben nézzétek a részeket, mert a történet nem egy epizódos, hanem folytatásos, változnak a szereplők között a kapcsolatok, szóval elsőre mindenképp sorban nézzük. Ezt azért hangsúlyozom ki, mert külföldön több helyen nem így vetítették, nem csoda, hogy a közönség nem harapott rá. Szerintem most már tudna tarolni, ha jó emberek vennék kézbe.


Serenity - a film (2005)

  Valamelyest a sorozat folytatása, de azért az elején a háttérről is szó esik, River kiszabadítását is megnézhetjük (ami a sorozat szerint emlékeim szerint nem is így történt), így a film önmagában is élvezhető és érthető. Néhány személyes szál elvarrásra kerül, néhány nem, megtudjuk, Rivert miért üldözik olyan eszeveszetten a Szövetségiek, így természetesen a szereplők (akik ugyanazok maradnak) ismét életveszélybe kerülnek, de elveiket sosem veszítik szem elől.
  A filmben több a dráma, mint a humor - ellentétben a sorozattal - úgyhogy ilyen szempontból a sorozat sokkal kedvesebb nekem. Látszik, hogy főként azért alkották, hogy a rajongók kapjanak némi "szálelvarrást", nem volt minden egészen "fair" szerintem. Mindenesetre kalandos, a szereplők továbbra is imádnivalóak, úgyhogy a sorozat után mindenképp érdemes megnézni.
  Rivernek van egy baromi menő jelenete, most már muszáj megtanuljak lőni meg mindenféle önvédelmi fogást.
  Egyébként Book hátteréről nem sok minden derül ki - csak a bővített verzióban - ezt hiányoltam. Illetve furcsa volt a fordítás. A Firefly-t szinkronosan néztük, ahol inkább lelkésznek hívták Book-ot, a Serenity magyar feliratában (a mi verziónkban) pedig pásztornak, illetve ami a magyar szinkronban harácsolók, az a feliratban fosztogatók, engem ez egy picit zavart, egyébként minden rendben volt.

(Képek innen és innen.)

Nincsenek megjegyzések: