2013. március 14., csütörtök

A hétköznapi hímsovinizmusról - 7. rész


  Kicsit elmaradtam a hétköznapi hímsovinizmussal, de most jön egy újabb (de még nem utolsó) bejegyzés.

  A hétköznapi hímsovinizmus - röviden - egy olyan egyenlőtlenséget teremtő taktika a párkapcsolatban a férfi részéről, ami még nem minősül erőszaknak, és sok férfi nem is szándékosan követi el ezeket a manővereket, nincs tudatában az ártó jellegüknek, még a nők is csak nehezen ismerik fel, csak érzik, hogy valami nincs rendben. Luis Bonino és Szil Péter Hétköznapi hímsovinizmus c. kiadványa felsorolja a fajtáit, így segítve mind az egyébként egyenlőségre törekvő férfinak és a vele élő nőnek felismerni ezeket a manővereket és kigyomlálni őket. Aki szeretné az egész kiadványt elolvasni, az a címére kattintva megteheti.
  Most következzen a gyakorlati rész:

Mit kezdjünk a hétköznapi hímsovinizmussal? Lépések:

- tudatára ébredni a burkolt csapdáknak
- felismerni a manipulációk nem mindig verbális nyelvét
- hitelt adni saját felismeréseinknek, akkor is, ha ezt a másik nem mindig ismeri el
- megtanulni leleplezni ezeket a praktikákat, panaszkodás helyett semlegesítés és elkerülés, illetve ellenállás
- ezáltal csökken a praktikák által keltett bűntudat

  Férfiak számára igazi kihívás elismerni a hétköznapi hímsovinizmus létezésének és elterjedtségének elismerése. Általában kétféle reakciót vált ki belőlük: védekezés „azért annyira nem vészes”, „én nem vagyok ilyen”, vagy a nagyobb egyenlőség irányába való elmozdulás. Ehhez fel kell ismerniük a saját praktikáikat és igyekezniük leállítani és hatástalanítani őket. Ehhez kell egy adag önkritika, akarat, kitartás és tudatosság.
Alapkérdés: „Ami rám érvényes, érvényes-e a páromra is?” (bár szerintem ennek nem mindig kell így lennie - Szerk.) „Miért nem, és hogyan érem el, amit akarok?”

Ha a témával kapcsolatban tapasztalataitok vannak, osszátok meg bátran! Elsősorban nem panaszáradatot szeretnék indítani, hanem inkább megoldásötletekre, megvalósult megoldásokra lennék kíváncsi.


(Kép innen.)

Nincsenek megjegyzések: