2013. január 29., kedd

Tejberizs

  Mostanság nagy kedvenc nálunk a tejberizs, mert nagyon finom, kevés dolog kell hozzá, gyors és egyszerű. Bár az egyszerűt vitatnám... a gyakorlatban valamit mindig elszúrok. Vagy elfelejtem a sót, vagy kevés vizet rakok bele és odaragad, vagy összetöröm a szegfűszegtartót, mint tegnap... Vagy nincs otthon vaj, vagy túl sok lesz a szegfűszeg... (Az első tejberizses élményemhez még nem járt recept, csak néhány mondat, de már ott is adódtak nehézségek.)
  Ettől függetlenül alapvetően ajánlom gyors vacsorának, finom hétvégi reggelinek, desszertnek, vizsgaidőszakos túlélőnek, kollégistának.
 
  A hozzávalók (4 személyre):

- 1 bögre rizs (mi fehér rizsből szoktuk, nem tudom, barna rizsből milyen lenne)
- kb. 1,5 bögre víz
- kevés só
- kb. 9 dl tej
- 50 g teavaj
- cukor
- vaníliáscukor
- fahéj
- szegfűszeg
- mazsola (kb. 80 g)

(+ feltétnek: kakaó vagy fahéj, cukor, esetleg lekvár, befőtt)
(+ az esetleges sűrítéshez: vanília ízű pudingpor)

Elkészítés:

  A rizst egy lábasba öntjük (amiben majd elfér a tejjel együtt is), felengedjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi (ez kb. 1,5 bögre, kicsit talán kevesebb), egy kis csipet t rakunk bele, lefedjük és takarék lángon főni hagyjuk. A sót fontos belerakni, és fontos ilyenkor belerakni! A só által a rizsszemek jobban be tudják szívni a vizet, ezáltal puhábbak lesznek (ezt a Kedves mondta nekem, én pedig hiszek neki). Nem várjuk meg, amíg az összes víz lefő a rizsről, csak annyit várunk, hogy egy részét beszívja a rizs, kicsit nagyobb legyen és kifehéredjen.
  Ezután fölöntjük kb. 9 dl tejjel, ha jó sűrűn szeretjük, akkor kevesebbel. Ennyi tejjel másnapra sem lesz beton állagú. Ismét lefedjük és takarék lángon tovább főzzük. (Fontos a takarék láng, akkor tud puhára főni!)
  Amikor felfőtt, belerakjuk a vajat, elkeverjük, hogy szétolvadjon. Belerakunk ízlés szerint egy kevés fahéjat és szegfűszeget. Óvatosan a szegfűszeggel, mert ha túl sokat rakunk bele, nagyon erős lesz és esetleg a gyomrunk nem bírja el! Olyan 10-15 darab bőven elég lesz. Ekkor belerakhatjuk a mazsolát is, amit előtte érdemes megmosni. Összekeverjük és tovább főzzük, ezúttal már nem rakjuk vissza rá a fedőt. Ha túl sűrűnek ítéljük meg, fölöntjük még egy kis tejjel. Belerakhatunk egy zacskó (13 g) vaníliáscukrot és ízlés szerint cukrot (kezdjük mondjuk 4 ek-nal, aztán kóstolgassuk).
  Hagyjuk főni, időnként megkeverjük, hogy oda égjen, aztán ha elég sűrűnek ítéljük és a rizs is megpuhult, lekapcsoljuk, lefedjük, és még 5-10 percet hagyjuk állni. Ezután tálaljuk.
  Ha sok cukrot tettünk bele, magában is ízletes, de rakhatunk rá kakaót és cukrot (ha hagyományos kakaót használunk), vagy fahéjat és cukrot, illetve én még nagyon szeretem kakaóval és baracklekvárral. Bármilyen lekvár vagy gyümölcsbefőtt finom kísérője lehet a tejberizsnek.

  Ha nem lett elég sűrű, a legvégén szórhatunk rá egy kis vanília ízű pudingport, az segít besűríteni. De mi kipróbáltuk az új, banános pudingporral is, azzal sem rossz, sőt. Lehet kísérletezni.

Nincsenek megjegyzések: