2014. január 27., hétfő

Hajrá hétfő #19

Halihó!

  Az utolsó teljes hetem a szorgalmi időszak megkezdése előtt és az utolsó januári hétfő (mindenkinek). A héten nagyon bejött a menüírás, kevesebbet költöttünk is kajára és nem volt az a kapkodás, hogy jajj, most mit is együnk. És kevesebbet jártunk így vásárolni, időt is nyertünk. Hétvégén anyáéknál voltunk, volt egy kis diétaszegés a tejszeletekkel... Illetve úgy döntöttem, a teljes kiőrlésű lisztekből készült pékáruk jöhetnek. Így készült el a múlt héten az első teljes kiőrlésű tönkölylisztes pogácsám! :) Amit a héten meg fogunk ismételni, mert nagyon finom lett! Azt hiszem, a teljes kiőrlésű tönköly az új kedvenc lisztem! Legalábbis sütéshez. Sűrítéshez meg a rizsliszt. Találtam zsemle- és kenyérrecepteket is, azokat is ki fogom próbálni! Ja, és a múlt heti menün még annyit módosítottunk, hogy répafőzelék helyett répalevest készítettünk, mert a Kedves megkívánta a levest. Ehhez készült a pogácsa. Tegnap pedig folytattuk a kihágást egy kis paradicsomlevessel és sajtkrémes tésztával.

Répaleves
Magos teljes kiőrlésű tönkölylisztes pogácsa
  A pogácsa receptet innen vettem. Annyit módosítottam, hogy tej helyett vizet raktam bele, illetve vaj és olaj vegyesen került bele zsiradékként (kb. 50 g vaj és fél deci olaj), továbbá magvakból szezám- és lenmagot raktam bele, tasakos élesztő helyett 1/4 nyers élesztőt és sütőpapíron sütöttem. Ja, és nem pihentettem a kiszaggatott formákat még 20 percig. Viszont a kenyérsütőt használtam dagasztásra-kelesztésre, és beleszerettem! Ugyan másfél órás a program, de hát ha igazán türelmesek vagyunk, akkor kb. ennyi kézzel gyúrva-megkelést várva is. Viszont gyönyörűen megkelt, nagyon lágy lett a tésztája, és szépen kijött a formából, nem volt plusz elmosandó edény :) Úgyhogy megtartom a receptet! A Kedvesnek is nagyon ízlett, pedig féltem, hogy nem fogja szeretni a liszt miatt. Tény, hogy van egy jellegzetes íze, de nekünk tetszik ez az íz. Tejjel és almával az igazi nekem.

  Szombaton gépmentes napot tartottam, végre elkezdtem így olvasni az Ezüst Erdő úrnőjét, amit karácsonyra kaptam. Először nehéz volt megállni gép nélkül, aztán szép lassan ráállt az agyam és nagyon bejött. Elkezdtem mindenféle kérdésekkel bombázni szegény férjemet :D Pl.: Mióta kell jogosítvány ahhoz, hogy autót vezethessünk? Háh, és most megtaláltam a választ itt. Az első jogosítványt 1888-ban adták ki, Magyarországon 1901-től már jogosítványhoz kötötték a vezetést, de az államilag szervezett oktatás csak 1912-ben indult be, egy évvel megelőztük így az Egyesült Államokat :) Furi, azt hittem, később történtek ezek. De nagyon zavarták az embereket ezek a zajos automobilok, és a jogosítványtól azt remélték, kevesebben fognak az utakon garázdálkodni. (Infó még az autókról itt.)
  De volt másik kérdésem is: Mióta ilyen drágák az ingatlanok? Régen annyira természetes volt, hogy az ifjú párnak volt hova költözni. És nem feltétlen a szülőkhöz. De lehet, hogy csak azért látom ezt a nagy kontrasztot, mert Kanadában játszódó könyvet olvasok. Azért kicsit rossz érzés, hogy ma ilyen nehéz lakáshoz jutni, nemhogy kertes házhoz! Mondhatnánk, hogy mert sokan vagyunk és megy a harc az ingatlanokért... Persze, ez is igaz, de sok az üres lakás (ha már a kertes házról le is mondtam - egy időre). Hiába mondják, hogy ma milyen alacsonyak az ingatlanárak, 15 millióért Gödöllőn már családi házat kapok (olcsóbban is, csak akkor azt kb. le kell bontani és újra húzni). De hát 15 millió!? Amikor mondjuk 100-150 ezret kap kézhez az átlag az "én rétegemből" havonta? Miért az az alap, hogy hatalmas hitelek árán lehet csak a "magunk fajtának" ingatlanhoz jutni? Vagy örökség árán (azért nem imádkozom inkább). Vagy mondjuk 40 éves korunkig a fogunkhoz verjük a garast, és csak utána házasodunk és szülünk gyereket (vagy nem házasodunk és nem szülünk gyereket). Na, erre választ nem kaptam és nem találtam, és azért éljük boldogan az életünket, már egész megbékéltem az albérlettel is, szépen közeledek a realitás felé és képes vagyok örömömet lelni benne :)
  Szóval ilyen elmélkedésekbe kezdtem a gépmentes napon, jól esett. Vasárnap is csak annyira ültem le a géphez, hogy vonatot nézzek hazafelé. Aztán este még néztünk egy filmet, de az e-mailjeimet csak ma néztem meg. És nem is dőlt össze a világ :)
  Ma pedig aktív napot tartok. Reggel felöltöztem és elindultam a Kedvessel együtt, ő ment dolgozni, én mentem bevásárolni, aztán mosás, ruhabeszedés (mindjárt teregetés), mosogatás, törölgetés, és ha minden jól megy, akkor kreatívkodás itthon a textilekkel :) (De erről majd holnap!) A géphez is úgy ültem le, hogy előtte leírtam, miket is akarok elintézni a gépnél. És slussz. Így elkerülöm azt, hogy órákat töltsek el a gép előtt anélkül, hogy a lényegi dolgot elintéztem volna :) Utána megyek vissza aktívkodni.

  Még helyzetjelentés a kihívásról: 435 guggolásnál és 95 fekvőnél járok eddig, ma dupla edzést tartok, lesz mostanában is egy adag, meg este is, mert tegnap pihentünk. Nagyon klassz ez egyébként, továbbra is ajánlom Mindenkinek! Egy hónapos célkitűzés 1 vagy 2 gyakorlattal. Látványos eredmények, fejlődés és ha ketten vagy többen csináljátok, remek társasági esemény is! Jó dolog, hogy hazajön Csabi, szusszan egyet, átöltözünk mind a ketten és berak valami pörgős zenét, megy a bemelegítés, egymást felváltva csináljuk a fekvőket, aztán ő folytatja a fekvőt, én pedig guggolok, hajtjuk és megdicsérjük egymást, segítünk, ha kell (pl. kis kardörzsölés), meg persze viccelődünk, bohóckodunk :) Ilyenkor mehetnek azok a zenék, amik máskor lehet, hogy az agyamra mennének, de ilyenkor tökéletesek (pl. Prodigy), de arra is gondoltam, hogy bármelyik szuperhősös/bunyós filmből is ki lehet venni a zenéket, amik olyan jó pörgősek. Az egy hónap letelte után pedig jöhet a haspréses kihívás :) Bár a Kedves azt mondta, hogy én addig ne hagyjam abba a mostanit, amíg nem tudok megcsinálni mondjuk 40 sima fekvőt - én kevesebbel is beérem, de jó lenne elérni mondjuk, hogy párat sikerüljön megcsináljak :) Mondjuk nem egyhuzamban csináljuk most sem. A Kedves a fekvőt 8-asával, 10-esével csinálja, én 5-ösével, a guggolást pedig 25-ösével.

  Eheti menü: reggelire marad a gyümölcsjoghurt, ebédre/vacsorára pedig: sárgaborsófőzelék fasírttal, babfőzelék zöldségfasírttal, sültkrumpli sülthússal (bár lehet, hogy valamelyik fasírt kerül majd mellé), tarkabableves és pogácsa, hagymás krumplisaláta és lencsefőzelék sült kolbásszal.

  A héten az aktívkodásé vagyok: lakásrendezgetés, kreatívkodás, blogpofozgatás, illetve a sulival kapcsolatban is igyekszem az utolsó simításokat elvégezni a szorgalmi időszak előtt (pl. szakmai gyakorlatot intézni).


(A képek sajátok, kaptam kártyaolvasót, úgyhogy most már szabadon töltögethetem fel a képeket! :) )


Nektek mihez kell hajrázni?

Nincsenek megjegyzések: