2013. április 2., kedd

Kenyér - kenyérsütőgépben

  A leendő sógoromtól kaptunk egy kenyérsütőgépet, mert ők nem használják, azóta rendszeresen otthon készítjük a kenyeret, illetve időnként kalácsot is. A gépet rendszeres használat mellett nem kell kimosni sem, használata így nagyon kényelmessé válik. Persze, várni kell, míg elkészül, de akkor is ehetünk kenyeret, ha már nincsenek nyitva a boltok - már ha van otthon liszt, só, cukor, élesztő, meg némi víz a csapból. Ugyanis ennyi kell csupán egy kenyérhez.

Hozzávalók
- olaj: 10 ml/7 ml
- víz: 420 ml/280 ml
- cukor: 7 ml/5 ml
- só: 7 ml/5 ml
- liszt: összesen 680 g (ezt lehet úgyis, hogy háromnegyed sima, egynegyed rozsliszt)/450 g
- élesztő: 1 cs szárított vagy 1/3 friss vagy 3/4 csomag szárított vagy 1/4 friss

Elkészítés
  Mi a kisebb adagot szoktuk készíteni, mert csak egy lapátos a gépünk, 350 g sima és 100 g rozsliszttel szoktunk dolgozni és 1/4 friss élesztővel. Olajból egy keveset löttyintünk a lapát rúdjára, rárakjuk a lapátot, kicsit megmozgatjuk, ezután következik a víz, majd a többi tetszőleges sorrendben. Só, cukor, liszt, élesztő. A só és a cukor időnként még a víz előtt belekerül az edénybe, de a víz a lisztet mindenképp megelőzi, különben nem tudja a gép jól összekeverni és a fél adag liszt az edény alján marad és szalonnás lesz a kenyér. Az élesztőt eddig mindig a liszt után raktam bele, nem tudom, az számít-e valamit. Nem sok minden kell a kenyérhez, de mielőtt elindítjuk, mindig győződjünk meg arról, hogy minden benne van (beleértve a lapátot is!), mert a sótlan kenyér utósózása annyit ér, mint halottnak a csók, ha nincs benne cukor, nem kel meg rendesen a kenyér, ha nincs lapát, nem keverődik össze a tészta, mást még eddig nem sikerült kihagynom a kenyérből.
  Ezután mi a Basic programon szoktuk sütni, ami 2 óra 20 percig süti, de anyáék az 1 óra 20 percesen sütik és azzal sincs bajuk. A gépet közben ne nyitogassuk, összeeshet tőle a tészta. Amint megsült, vegyük ki és bugyoláljuk be egy konyharuhába, ha kihűlt, zacskóba/kenyértartóba tehetjük. Ha nem vesszük ki időben, akkor "beizzad" a kenyér, vizes lesz az alja. Ha pedig túl sokáig marad a konyharuhában, megkeményedik a héja. Melegen ne tegyük zacskóba, mert szintén beizzad.
  Ami az arányokat illeti, vízből inkább több, mint kevesebb, lisztből inkább kevesebb, mint több. Ha a gép nagyon "ugrál", nem tudja kezelni a tésztát, tegyünk hozzá egy pici vizet.

Nincsenek megjegyzések: