2013. június 15., szombat

Nudli (házilag)

Én és a még fővetlen nudlik
  Még hetekkel ezelőtt a Kedves megkívánta a nudlit. Náluk mindig házilag készítették, így mi is kerestünk egy receptet, ami alapján dolgozhattunk. Az egy kg krumplit azonban olyan kevésnek találtuk (klb. 4-5 szem krumpli volt), hogy végül 2 kg-ból készítettük.

Hozzávalók (hú, sok főre, olyan 8-10):
- 2 kg krumpli
- 50 dkg liszt
- 100 g vaj
- 2 ek búzadara
- 2 tojás
- 2 csipet só

- zsemlemorzsa (sok, nem számoltuk)
- olaj (a porításhoz)
- só (a vízbe)

Elkészítés:
  A krumplikat héjastul megfőzzük, aztán lehúzzuk a héját és összetörjük burgonyatörővel. Na, nekünk olyan nincs otthon, úgyhogy a Kedves kézzel törte össze a krumplit. Nem lehetetlen, csak meg kell várni, amíg kicsit kihűl a krumpli. Szóval először megvárjuk, amíg kihűl, aztán összetörjük. Nem csak a keze miatt vártuk meg amúgy, amíg kihűl a krumpli, hanem amúgy is meg kell, hogy ne legyen "taknyos" a tészta.
  Ezután hozzárakjuk a tojást, vajat, búzadarát, sót és a lisztet és összegyúrjuk. Először elég nehezen akart jó lenni a tészta, mert csak úgy "érzésre" raktuk a lisztet, mindig tettünk egy próbát az aktuális tésztával, hogy megfőzve normális marad-e. Végül inkább a receptre hagyatkoztunk, egy kicsit túl is lőttünk rajta, fél kiló liszt ment bele, de így már jó lett. Ezután odaálltunk ketten a Kedvessel a gáztűzhelyhez, én csippentgettem ki a tésztát az edényből, abból minikígyókat sodortam és egy belisztezett tálcára raktam. Onnan a Kedves vette el, rakta a bugyogó, forró sós vízbe, megfőzte (akkor jók, ha feljönnek a víz tetejére), majd a pirított zsemlemorzsában meghempergette őket, végül egy tálba rakta a kész nudlikat. (A zsemlemorzsát kevés olajon meg kell pirítani, amíg szép színe nem lesz, aztán elzárni a gázt alatta és úgy forgatjuk bele a nudlikat.) Ez így ment órákon keresztül, jó pár Star Trek: Voyager részt megnéztünk. Amikor már eltelt mondjuk egy óra, akkor kezdett el úgy látszani, hogy egy kicsit megkapargattam a tészta oldalát...
  Végül annyi nudlink lett, hogy bőséggel tudtunk adni a Kedves anyukájának és párjának, nekünk is maradt még úgy, hogy 2x tudjunk belőle enni (illetve a Kedves 3x). Azt hiszem, legközelebb elég lesz az egy kiló krumpli. Egyébként nagyon finom lett, bár nekem forrón kicsit liszt ízűnek tűnt, de lehet, hogy csak elsőre fura volt, nem szoktam meg a házi nudlit, mert később, másodszorra már nagyon ízlett.
  A nudlit porcukorral vagy mézzel vagy lekvárral érdemes enni.
Megjegyzés: a nudlikat szaggatni és kígyókat gyúrni egyszerűbb, ha a kezünket egy picit beolajozzuk. Tényleg csak egy kicsit, ha tocsog az olajtól, képtelenek leszünk hatást gyakorolni a tésztára.

Nincsenek megjegyzések: