2013. szeptember 21., szombat

Weöres 100 - programajánló


  100 éve született Weöres Sándor és e jeles alkalomból több érdekes programból is válogathatunk. Én (és egy kedves barátnőm) a Petőfi Irodalmi Múzeum A megmozdult szótár - Weöres Sándor 100 éves c. kiállítását választottuk, mivel a gimiben voltunk már ott Nyugat kiállításon és valami fantasztikus volt! (akkor tárlatvezetést is kaptunk) Ráadásul mindezt diákként csupán 400 Ft-ért tekinthettük meg. A Weöres kiállításon kívül pedig megnézhettük a Petőfi és Karinthy kiállítást is. Erről írok némi élménybeszámolót.

  Petőfiért egyikünk sem rajong, meg azért nem volt végtelen mennyiségű időnk, szóval azon csak végigszaladtunk, a korhű ruhákat, kalapokat nézegettem meg leginkább. Aztán irány Weöres, visszafelé pedig benéztünk Karinthyhoz is.

Weöres és bájos macskája
  Ez a Weöres kiállítás csodás volt! Nagyon szépek a termek, már a látvány is kellemes, emellett pedig teli van interaktív feladatokkal. Gyümölcsök, amiket ha felveszünk, egy-egy Weöres Sándor verset szavalnak el nekünk (az alma persze csak almásat, és így tovább), a díszített falakhoz ha odahajolunk, azok is verset szavalnak, begyakorolhatjuk a verslábakat, hosszú-rövid/magas-mély szótagokat, de saját verset is költhetünk. Emellett persze számos adat is kikerül a falakra, cikkekkel, levelekkel és képekkel illusztrálva. De filmet is leülhetünk nézni Weöres Sándorról és feleségéről, Károlyi Amy-ről. A kedvenc feladatom, illetve feladatunk az volt, amikor Weöres Sándor verseket kellett kiegészítenünk. De nem akárhogy! A vers - hiányosan - ki volt vetítve egy könyvre, a könyv körül pedig össze-vissza szavak ugráltak - szintén kivetítve. A szavakat el kellett "kapni", azaz ha odavittük a kezünket a szóra, a program betöltötte, és a kezünkkel el tudtuk vinni és a megfelelő helyre beilleszteni. Ha jól választottunk, a program betöltötte a szót, ha nem, akkor visszadobta és kezdhettük a válogatást elölről. Ezzel elég sokáig eljátszottunk, de még akkor sem vettük végig az összes verset :) Még sok-sok minden volt, szerintem kicsiknek és nagyoknak egyaránt élvezhető - persze azért némi irodalmi/versek iránti érdeklődés nem árt. Egy-két feladat igencsak nehéz azonban, ha elfelejtettük már, amit a középiskolában tanultunk. Iskolás csoportoknak viszont kiváló gyakorlás.
Karinthy - így már nehéz komolyan venni
  A Karinthy kiállítást sem akartuk kihagyni, ő is a szívünk csücske. Sajnos kevesebb időnk maradt rá, de abban sem csalódtunk. Személyes tárgyak, hang- és képfelvételek is voltak, és egy csomó Karinthy cikket is el lehetett (volna) olvasni. Egy egész nap kéne körülbelül rá, hogy mindent végigböngésszünk, végigjátsszunk. Volt Karinthy-kvíz is, amitől elsőre tartottunk, mert már nem emlékszünk belőle sok adatra, aztán megkönnyebbültünk, mert nem belőle volt kvíz, hanem az ő stílusában voltak feladatok (pl. eszperente nyelven írt fogalommeghatározáshoz társítsuk a fogalmat x másodpercen belül). És megtudhattuk, hogy Karinthy nem csak humorista, de tumorista is volt (igen, ez az ő humora), illetve az Amatőr Mágusok egyike is, nőket döfött át, meg ilyenek.

  Mind a két kiállítás megragadta a két író egy-egy lényeges jellemét, hangulatát, ami segít közelebb hozni őket a lelkünkhöz. Amitől nem csak bemagolandó verseket és évszámokat látunk bennük - és esetleg fintorgunk a nevük hallatán - hanem érdekes személyiségeknek, embereknek látjuk őket. Szerintem így könnyebb utána őket tanulni, mert egy kicsit kellemes ismerősként tekinthetünk rájuk, egy ismerősről pedig milyen szívesen tanulunk, jegyzünk meg dolgokat. :)

  Szóval ajánlom iskolásoknak (javaslom a tárlatvezetést), irodalomkedvelőknek, családoknak, egyedül vagy barátokkal, bárhogy. Mi körülbelül 2 órát töltöttünk bent, de többet is el lehetne bőséggel. Székek is vannak, hogy tudjunk pihenni. A végén ne felejtsünk el a vendégkönyvbe írni, jól esik a kedves szavakat és hasznos a konstruktív kritikát olvasni!
  Azt hiszem, eddig ez a kedvenc múzeumom.

További részleteket a múzeum oldalán olvashattok.

(Képek innen, innen és innen.)

Nincsenek megjegyzések: