2008. augusztus 11., hétfő

Túrós béles és kakaós tekercs





Először is elkészítjük a tésztát: pizza tészta
Bizony-bizony. Ezeket a sütiket kiválóan el lehet készíteni a pizza tésztájából. Így mi például ha sok aludttejünk összegyűlt, akkor egyszerre csináljuk a pizzát, a béleseket (túrós, almás, lekváros, stb.) és a tekercseket (mákos, kakaós, stb.) is.

A túrós béles annyiban különbözik a pizzától, hogy:
- kicsit vékonyabbra nyújtjuk a tésztáját
- négyzetekre vágjuk
- kézzel még picit meghúzkodjuk
- túróval megtöltjük és batyukká formázzuk (2x2 szemben lévő sarkát egymásra hajtjuk)

Túró:

- 1 tojást meg 6-8 ek cukrot villával összekeverünk
- hozzáadunk fél kg tehéntúrót és villával elkeverjük
- megkóstoljuk, elég édes-e

!Tipp: A sütis túróhoz több cukor kell, mintha csak nyersen ennénk. Inkább édesebbre csináljuk a túrót, mert a tészta úgyis elszívja.

-> egy kis pohárba tojást törünk, elkeverjük
-> a túrós batyukat kiolajozott, -lisztezett tepsibe tesszük, tollpamacs segítségével megkenjük a tojással és kb. 20-30 percig sütjük


Kakaós tekercs

(pizza tészta)

- tésztát szintén vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra
- a belső felét olajjal megkenjük (hogy jobban ragadjon rá a kakaó)
- megkenjük kakaóval (mi holland porkakaót használunk, cukorral összekeverve, de gondolom instanttal is lehet...)
- feltekerjük
- kiolajozott, -lisztezett tepsibe tesszük (a "szájával" [ahol befejeztük a tekerést] felfelé)
- tojással megkenjük
- kb. 20-30 percig sütjük


Megjegyzés: Sokan félnek a kelt tésztáktól, meg bonyolultnak gondolják. Pedig halál egyszerűek, csak kissé időigényesek a kelesztés miatt.

Nincsenek megjegyzések: