2008. augusztus 1., péntek

Lasagne

Lasagne

Ez az étel a bátyám kedvéért készült és az ő ünneplésére, hogy felvették a fősulira. Szerencsére - mint utóbb kiderült - pofon egyszerű kaja és finomra is sikeredett.

- 1 fej vöröshagymát megtisztítunk, apróra darabolunk
- 1 nagy répát megtisztítunk, kockákra darabolunk

- a hagymát egy nagyobb lábasban olajon megpirítjuk
-> rá a répa
+ 90 dkg darált hús (mi disznóból csináltuk)
+ 3-5 tk só
+ fűszerek - szurokfű, borsikafű, kakukkfű, rozmaring (kinek mi van otthon, neten rá lehet keresni a fűszerekre, hogy mi mihez illik)
+ 5-6 gomba megmosva, feldarabolva
-> addig sütjük, kevergetjük, amíg a hús megfehéredik
-> miután megfehéredett, ráöntünk egy kevés vizet (kb. 1 dl)
-> lefedjük, készre főzzük (kb. fél óra)


Közben:
- 80 g vajat megolvasztunk egy kis lábasban
+ 3-4 ek (nem púpozott) liszt
+ 5 dl tej
-> felfőzni
+ 1-2 mk só


- amikor a hús felfőtt:
+ 1-2 mk só
+ 1, 5 kg sűrített paradicsom (a dobozokat utána egy kevés vízzel kiöblíteni és azt is hozzáadni)
-> összekeverni, felfőzni, kóstolgatni
+ vajasliszt
-> felfőzni, megkóstolni (+ 1-2 mk só)


Ezután egy kiolajozott tepsibe:
- egy réteg lasagne tészta
- egy réteg ragu (=amint az imént főztünk meg)
- egy réteg reszelt sajt

Ezt a három réteget ismételgetni, amíg a tepsi és az alapanyag-mennyiség engedi. A lényeg, hogy a tetején a ragu és a sajt legyen. Mert ha a tészta van legfölül, akkor nem tud kellőképpen megpuhulni.

Ha kész, akkor előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük (csak nézzük a sajtot, hogy megpirult-e már szépen)


Megjegyzések: 1) A lábasunk, amiben a ragut készítjük, inkább legyen nagyobb, mert nekem is épp hogy belefért minden hozzávaló.
2) Nekünk maradt még ki egy kevés tészta is és egy kevés ragu is. Ezt megcsináltuk "mini zöldséges lasagnének", cukkínivel a tetején.
3) A mini lasagnét sajnos túl sok ideig hagytam bent a sütőben, így a sajt kicsit túlpirult és a tészta is visszakeményedett, de azért ehető meg finom volt.

Nincsenek megjegyzések: