2012. november 1., csütörtök

Almás pite (vagy valami hasonló), ahogy mi készítjük

Beköszöntött a november és meglehetősen hűvös lett a lakásban. Eddig elvoltunk fűtés nélkül, de most már kezdett igazán cidri lenni. Gondoltuk, sütünk egyet, az felmelegíti kicsit a lakást, na meg finom is a végtermék.
Törtük a fejünket, mi legyen... Sok az almánk (Anya olcsón tudott rendelni), így az mindenképp az alapanyagok között szerepelt. Végül elkészítettük saját almás piténket - szerintem egyszerűbb, mint az átlag, de isteni finom ez is! Alapját a kefíres adja, ez fél adag, és kicsit kevesebb a tej, hogy sűrűbb legyen (az alma úgyis enged még némi levet). Készítés közben némi nehézségbe ütköztünk, mert a cukor elfogyott (a boltok meg zárva), úgyhogy amennyi cukrot össze tudtunk kaparni, azt beleszórtuk, aztán kipótoltuk mézzel. Fikarcnyit sem rontott az eredményen! :) (bár a tartárhoz már inkább hiányzott a cukor, de ez egy másik történet...)

Hozzávalók a tésztához:

- 3 tojás
- 1/3 bögre cukor (ebben már van egy zacskó vaníliás cukor is)
- 3 nagy ek méz
- 3/4 bögre (kb. 2 dl) tej
- kb. 1 dl olaj
- 50 g kókusz
- 1 cs sütőpor






Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 kisebb alma (kb. 5 cm átmérőjűek)
- fahéj
- méz
- liszt

Elkészítés:

A tojást, a cukrot és a mézet összekeverjük habverővel, majd hozzáadjuk a maradék alapanyagot - a sütőport lehetőleg keverjük el a liszttel. És ezt is keverjük össze.
A töltelékhez az almát mossuk meg és héjastul reszeljük le. A reszelt almát nyomkodjuk ki - kb. egy bögrényi almalé keletkezik így, azt igyuk meg, majd tegyük az egészet egy nagyobb tálba, adjunk hozzá ízlés szerint fahéjat és mézet, majd egy kevés liszttel szórjuk meg a tetejét és kutyuljuk össze.
Egy kisebb, kb. 20x30-as tepsibe tegyünk sütőpapírt, arra öntsük rá a tészta felét, lapogassuk szét, majd terítsük szét rajta az almát, végül fedjük be a maradék tésztával.
Előmelegített sütőben, kb. 160 fokon 20-25 perc alatt megsül. (Én majdnem odaégettem, lassabb süléshez szoktam.)
Isteni finom szerintem, nehéz abbahagyni! A fél tepsit már elpusztítottuk a Kedvessel :)

Nincsenek megjegyzések: