2008. július 18., péntek

Kezdő szakácsnő 4 - Rizs rántott cukkinivel

4. nap

Ebéd:

Rizs rántott cukkinivel


Rizs (500 g) - lehetőleg lángelosztón készíteni

- megmosni
- olajon megpirítani
- kb. 1 tk sót tenni bele, elkeverni
- vízzel felönteni (hogy kb. 1 ujjnyival ellepje a rizset)
- fedő alatt puhára főzni (rövid ideig [kb. 10 perc] főzni, aztán hagyni a fedő alatt puhulni)

Rántott cukkini

- a cukkinit/cukkinikat megmossuk, ujjnyi vastag karikákra vágjuk
- besózzuk és egy kicsit hagyjuk állni
- lisztben, sózott és felkevert tojásban, morzsában megforgatjuk
- forró (!) olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát


Megjegyzések: A rizsem kicsit kemény lett, a cukkinit meg nem elég forró olajba tettem, úgyhogy lassan sült meg, közben jól megszívta magát olajjal, és sajnos kicsit keserű is volt (önhibámon kívül). Ehhez anya készített tartárt, és csemege kukoricával meg savanyú uborkával ettük.

SZERK., 2013. XI. 4.: Manapság a rizst már úgy főzöm, ahogy a (most már) Anyósomtól tanultam (akkor még nem volt az). Az alap az az, hogy 2 bögre rizs (nem csurig, csak kényelmesen) és 3 bögre víz (az mehet teli teljesen) és só. Ez nekünk általában túl nagy adag, inkább a felét szoktam csinálni, de a lényeg, hogy másfélszeres vízben főzöm (előtte természetesen pirítom). Míg a fedő alatt hagyom puhulni, néha megkutyulom, így biztos nem ragad össze, és szép pergős lesz, ahogy a Kedves szereti.

Nincsenek megjegyzések: