2014. június 10., kedd

Kreatív kedd #35

Ma sajnos nem tudok klasszikus kreatív keddet tartani, mert dolgozom (a hétfő ugye munkaszüneti nap volt, de kell a heti óraszám, meg csütörtökön lesz dolgom). Szóval az új géppel készített fotóimból mazsolázok most Nektek. Ezek a szülői házban, illetve kertben készültek a hosszú hétvége alatt. Be is mutatom röviden az új gépünket.

Ez egy Nikon D3200-as, a Kedves választotta. Első alkalommal kisebb hisztirohamot kaptam, mert hát nem úgy működött, mint az eddig megszokott gépek, nem úgy tudtam makrót készíteni. Aztán a Kedves nekilátott tanítgatni engem. Most már kezdünk összeszokni, én meg a gép. És tény, hogy az automata módban is sokkal szebb képet csinál, mint az eddigi eszközeink. De kezdek barátkozni a teljesen manuál, illetve a P és A programokkal is. Kedvencem a manuáálfókusz! Irtó jó móka forgatgatni fotózáskor! ;) És a gép sokat segít ám, mutatja, hogy milyen beállítással ideális szerinte - aztán ezzel vagy egyetértesz, vagy nem.
Szóval egyre jobban élvezem a gépet, azt hiszem, a közeljövőben sok-sok fotós bejegyzés lesz majd.

De a fotózás öröméhez nem kell méregdrága gép! Ha bármilyen fotózásra alkalmas eszközöd van, akkor bátran próbálkozz! Ha több időd van, akár készíthetsz fotósorozatot is.

Ötletek fotósorozathoz:
  • Válassz ki egy várost/környéket és fotózd le a kedvenc helyeidet, dolgaidat - az én Budapestem, pl. Igen, sokan csináltak már ilyet, de a sajátodat ők nem tudják reprodukálni! Jó móka fel-alá mászkálni és fotózni (akár Magaddal is vihetsz valakit!).
  • Válassz egy témát, és bárhol találkozol olyannal, lefotózod. Pl. székek, asztalok, virágok, padok, erkélyek, nénik, stb. (Embereket csak óvatosan fotózz, tartsd be a mindenféle szabályokat ezzel kapcsolatban!) Bennem pl. már érik egy Budapest lámpái sorozat, mióta az Erzsébet-hídról láttam egy szépet (akkor épp nem fotóztam le, de megjegyeztem!).
  • Válassz ki bármit, és fotózd különböző napszakokban vagy évszakokban, vagy ugyanabban az időpontban, de különböző napokon. Aztán lehet belőlük akár videót is készíteni.
  • Válassz ki egy színt, és fotózz le mindent, amit olyan színben látsz! Én tuti piros sorozatot készítenék első körben :)
  • Válassz ki egy ételt vagy italt, és járj körbe néhány helyet, fotózd le, ott hogyan készítik el, hogy néz ki. Aztán ha tudod, készítsd el otthon, és azt is fotózd le. (Kissé pénzigényes, de biztos finom sorozatfotózás lenne. :) )


Pipacs - imádom őket!

FInom házi földieper, fotózás után el is fogyott ;)

A csigákat is nagyon szeretjük!

Már elfelejtettem a nevét, de azért szép, és egész élethű lett a színe :)

Szarkaláb

Hársvirág, épp mindenféle zümmögő nélkül
(egyébként már kész hangzavar a hársfa alatt feküdni a rovarok miatt)

Ribizli - még kicsit savanyú, de azért finom

Ez nem tudom mi, de a kedvencem, nagyban még szebb!


És még egy kis pipacs zárásként, szép keretes szerkezet :D



Nektek milyen fotósorozat ötletetek van?

Ti mit kreatívkodtatok mostanában, vagy mit terveztek?


Egy kis extra, amolyan bonus track, a Kedves legelső próbálkozása az astrofotózás terén. Én eközben  mellette feküdtem és próbáltam ébren maradni és nem megfagyni.


2 megjegyzés:

Macska írta...

Jaj de jó! :)

Én is szeretnék majd egy jobb gépet, ami van makrózáshoz király, de távolabbi dolgokhoz már nem annyira. Kolléga gépével szoktam fotózgatni, az is Nikon, és egész jól szoktak sikerülni, egy időben versenyeztünk is, de mivel övé a gép, nyilván többet gyakorolt vele... így hát ma már alulmaradok... :D

Szóval több fényt beengedős, akár koncertekhez is alkalmazható objektív kéne (meg gép, amint azt lehet cserélni... :D9 ... majd egyszer. :)

Sok sikert és vidám együttműködést az új géppel! :)

Dorka írta...

Nem az én vágyamból fakadt, de örülök neki, hogy lett :) Egyelőre élvezem a makrókat, közelebbi felvételeket, de gyakorlom a távolabbiakat is.

És hát igen, úgy könnyű neki jobbnak lenni :D

Ez a gép beltéren is jó, a vakujától sem lesz zombifeje az embernek. Bár koncerten még nem próbáltuk (és van egy olyan érzésem, hogy nem is fogjuk, féltenénk).

Köszönöm! :) Sok sikert az új gép megszerzéséhez!