2014. június 25., szerda

Cosmo-lány vagy?


  A múltkori házassági emléklapos elemezgetés után ismét egy szubjektív szövegelemzésbe-értelmezésbe kezdek, ezúttal viszont egy hosszabb műfajt választottam. Egy egész magazint fogok végigböngészni, hogy arra jöjjek rá, kinek is íródott ez a lap. Itt már a szöveg mellett bőséges képanyag is van, volt miből dolgozni. A választott magazinom a tavaly novemberi travel size Cosmopolitan. Akkor volt egy ilyen magazinvásárlós hangulatom, vettem egy Cosmo-t, egy Nők Lapját, később pedig még egy Éva Adventet is. Ezek közül a Cosmo-t találtam legizgalmasabbnak elemezni, mert már olvasás közben jöttek az ötletek tavaly novemberben, amikor a bejegyzés gondolata még sehol nem volt.

  Kezdjük a címlappal:
  J. Lo van rajta, egy női sztár, haskivan "felsőben", valami mellényszerűségben, amit én eddig ruha fölé láttam, hogy felvették volna, de ő csak úgy á la nature ezt vette fel fölsőnek, így a hasa mellett a dekoltázsa is eléggé szabadon van. A hasa és a melle (persze) feszes. Vékony combjain csipkés nadrág (?) feszül. Egyik hüvelykujját ebbe a nadrágba akasztja, másik kezével a lazán a vállára dobott valamilyen hosszabb felsőjét tartja. Körmei lakkozva, van egy hangsúlyosabb gyűrűje és nyaklánca, meg két karkötője. Kicsit oroszlános frizura, kihúzott szemek, félmosoly. 44 éves, de sehol egy ránc, mindene feszes. A hozzá tartozó idézet: "Úgy táncol a világ, ahogy én énekelek!"
  Emellett néhány angol szó, travel size, meg flört & love (bár a flört magyar helyesírással) és hot winter. Az ajánlott cikkek egyike pasiszerzéshez ígér tippeket, a másik a belső istennődet vadítja meg, a harmadik elsőre beleszeretős kabátot ajánl, a negyedik viccesen a Nagy EnCICIklopédia nevet viseli, melytől elvileg nem csak az önbizalmunk nő meg... És végül az ötödik egy riport arról, hogy valaki pénzért mondta ki az igent. Meg nagy reklám annak, hogy a travel size csupán 425 forint. Szóval itt minden tuti, a nő, aki irányítja a világot, a tippek, amikkel megszerzed A pasit, a kabát, a cicik, a belső istennőd...

  Az első hat oldal reklám. Aztán jön egy kis tartalom, még reklámmal spékelve. Van itt Hímnem, Friss, Shopping, Beauty, Riport, Szerelem&Szex, Te Te Te, Body Love és Weekend. Szóval nem nagyon szeretjük a magyar szavakat, bár néha azért belefér.

  És végre a főszerkesztő levele, ami a Cosmo-lányokhoz szól! A mostani szlogen a "Légy az a nő, aki mindig is lenni akartál." Szóval foglalkozzunk kicsit a nőiségünkkel, most ezt a szerepet vegyük elő. Mi lehet ez egy Cosmo-lánynak? Hát ez:
"Hm, aki mindig is lenni akartam? Csak nem volt hozzá merszem, időm, kedvem? Olyan lány, aki ha talál a konyhaszekrényben egy fél üveg Nutellát, nem eszi meg azon nyomban, és utána nem füllenti azt a pasijának, hogy fogalma sincs, hová tűnhetett, biztos nem is volt ott semmi. Vagy aki nem veszi meg a tizenegyedik kisfekete ruhát, mert "ilyenre mindig szükség van", hanem alaposan átgondolja a kassza előtt, hogy mi van a gardróbjában. De még inkább olyan lány, aki hetente háromszor elmegy edzeni. Na jó, legalább kétszer! De ehhez van akaratereje, kitartása, mert tudja, hogy ez jót tesz neki."
  Szóval a Cosmo-lányok ilyen gondokkal küzdenek. Nutellájuk van otthon (és nem Nutoka vagy hasonló "hamis" társai), amit bizony szeretnek bekanalazni, bár ez nem az a nő, akik lenni szeretnének. Ezért még a pasijuknak is hazudnak róla. (És pasijuk van, nem barátjuk vagy párjuk vagy élettársuk, netán férjük.) Ilyenek ezek a Cosmo-lányok, esendőek, nem tudnak ellenállni a kisfekete ruháknak (nekem a fekete kisruha logikusabb, de sebaj), abból van otthon vagy 10, de ha csak költői túlzás, akkor 5 mindenképp. De szeretnének átgondoltak lenni, meg olyanok, akik figyelnek magukra és mindent megtesznek magukért. Az edzést is. Mert erősek lélekben, van akaraterejük és kitartásuk. Na ilyenek szeretnének lenni.
  Aztán folytatja egy másik esettel, aki rátalált egy tuti módszerre (ó igen, kellenek a módszerek), hogyan tartsa be a fogadalmait. És pl. tett is olyan fogadalmat, hogy 30 napig nem csekkolja a sztárhíreket. A Cosmo-lányoknak az ilyen elfoglaltságokat kell minimumra csökkenteniük, hogy legyen szabadidejük és jobban tudják azt menedzselni. Vagy hogy egy hónapig nincs shopping! Hogy az online vásárlás is számít-e? Abba már belegondolni is rossz. A főszerkesztőnő pedig olyan 32 éves lehet, ha jól számoltam ki, vékony, nagy nyaklánccal, fülbevalóval, sminkkel, hullámos(ított) hajjal, szolid mosollyal és elegáns kisruhával (nem fekete). Lejjebb J. Lo sminkjéhez is adnak tippet, hogyan másoljuk le. Meg van egy kis Ti írtátok rész.

  Ezt követi egy kis Friss, hogy mi menő, cuki, dögös vagy szexi. Képek, listák, összehasonlítások (menő vs. ciki). Az ilyen listáktól kiráz a hideg. Csámcsogjunk másokon, hátha holnap rajtunk csámcsognak (de erre a rossz szokásra is ajánl később remek módszert a Cosmo!).
  Majd jön a Shopping, jó sok képpel, mi a mai trend, hol vásárolj és mit. Van itt atom drága és megfizethető ruhadarab is (68.990 vs. 7990 Ft-os bokacsizma). De van egy kis ajánló arról is, hogy kerüld el, hogy ugyanabban a szettben taggeljenek kétszer a facebook-on (mert az ugye szörnyű lenne).
  A Beauty részben sminkcuccok, kozmetikumok, frizurák, sztártippek, tesztelt kencék.
  Következik a Sztárportré J Lo-ról, ami egyébként nem rossz.
  Majd a Hímnem rovatban Liam Hemsworth elárulja, mi az a 3 dolog, amire szükség van a tökéletes kapcsolathoz. Kis statisztika is arról, a fiúk milyen gyakran néznek szexfilmeket és miért, és arról is egy adat, hogy a mai 22 éves pasik 88%-a hisz abban, hogy hamarosan rátalálnak a Nagy Ő-re, majd egy "Ugye, milyen édesek?" hozzáfűzés (miért lesajnáló nekem ez a kérdés?). Illetve kötelező teszt is van, meg félpucér sportoló fiúk és pasibarométer (folytassuk a csámcsogást!).
  A Szerelem&Szex-ben megtanulhatod, hogyan legyél kacér flörtölő a kétségbeesett helyett. Plusz néhány szexi és ciki felszedős szöveg és azok történetei. Az egyik tényleg egész mókás (szerintem legalábbis). A szöveg: "Helló, baby! Új vagyok a városban, meg tudnád mondani, melyik irányba kell menni a lakásodhoz?", válasz: "Persze, indulhatunk is! Alig várom, hogy bemutassalak a szüleimnek!", végül a srác zavarba jött és az egyik haverjával jött össze a lány. Ezután turkálhatunk más párok magánéletében (hogy léteznek-e, azt nem tudom), kaphatunk mindenféle szextippeket arra az esetre, ha csak pár percünk van (hm, micsoda élmény!) és kicsit beszélünk az exekről is.
  A Te Te Te rovat vadítja meg a belső istennőnket. Egy viszonylag hosszú cikk A szürke ötven árnyalatának filmváltozatáról, szereplőválasztásáról. Sajnos a férfi főszereplő nem szingli (hüpp-hüpp). Munka, önvédelem, tesztek, szépítőkúra (ha kicsit nem pasizol, végre lesz időd Magadra! - hogy aztán még szebben és frissebben pasizhass ismét).

  A Cosmo Riport csapta ki nálam a biztosítékot. Itt írnak azokról a nőkről, akik gazdag pasikkal jöttek össze. Oké, ha valakinek fontos a pénz, de az egyik történet konkrétan egy gazdasági erőszakot mutat be, ami már nagyon nem oké.

Te leszel a hercegnőm!


Gyöngyi tökéletes testű modell, akiért mindig is rajongtak a férfiak. Két éve, 28 évesen találkozott Karcsival egy szórakozóhelyen, egy félig ukrán milliárdossal, akivel az első pillanatban vonzódni kezdtek egymáshoz. A férfi a következő szöveggel ment oda a lányhoz: "Te leszel az én hercegnőm." És eleinte minden így is történt... "Látszólag semmi problémám nem lehet az életben, hiszen mindenem megvan. Harmincmilliós luxusautó, drága ruhák, ékszerek, egzotikus nyaralások és egy kacsalábon forgó palota, ahol együtt élünk. Ráadásul hab a tortán, hogy Karcsi nem csúnya öregember, hanem még harmincöt éves sincs, jóképű, sportos férfi - meséli Gyöngyi, majd sóhajt egy nagyot. Tényleg úgy indult az egész, akár egy tündérmese, hiszen a párom minden kívánságomat leste. Aztán ahogy teltek a hetek, hónapok, valami megváltozott. Miután úgymond megkapott, szívvel-lélekkel az övé lettem, egyre inkább azt kezdtem érezni, hogy egyedül vagyok ebben a kapcsolatban, és azóta sem változott. Persze megértem, hogy Karcsinak nincs ideje többet foglalkozni velem, de akkor is nagyon rossz itthon egyedül. Régebben gyógyszerfüggő voltam, pontosan tudom, milyen érzés függeni, a legmocskosabb dolog a világon. Megeszi a lényemet, szabadulnék, de nem tudok! Hiába van meg mindenem, úgy érzem, szépen lassan felemészt a magány, a luxuslakás csendje. Kriptává válik ilyenkor a palota is. Régen volt önálló keresetem, munkám és életem, de amióta együtt vagyok Karcsival, csak ő van. Az egész életem tőle függ: az is, hogy mennyi pénzt kapok tőle, hogy mit vehetek meg és mikor. A barátok is eltűntek az életemből, hisz mindenkitől úgymond "elvett". Nemrég kitaláltam, hogy elmegyek dolgozni, mert itthon megkattanok, de nem engedi. Nincs más dolgom, mint hogy mossak, főzzek, takarítsak. Soha sehova nem járunk, így még a drága ruháimat sem tudom felvenni. Az egyetlen jó program az életemben, ha beszélgethetek a pszichológusommal. És már az is mindegy, hogy miről, mert nem vagyok beteg, de olyan jó valakihez szólni. Néha azt érzem, egyedül egy gyerek menthetne meg. Ma már Karcsi is akarja, de tudom, hogy csak miattam. Már ő is érzi, hogy borzalmasan magányos vagyok! Talán soha ennyire még, akkor sem, amikor szingli voltam. És jogosan tehetnék fel a kérdést, hogy miért nem változtatok?! Azért, mert nem tudok! Fogva tart a kislánykori álmom, hogy egy herceghez menjek feleségül. Csak arra nem gondoltam, hogy a herceggel bizony jár aranykalitka is."


  Úristen! Nem érdekel, hogy ez most valós vagy kitalált, vagy valós, de nem magyar történet. Amit közvetít, ahogy teszi azt, az rossz, romboló. Itt a nő teljes mértékben le van uralva. Mi az, hogy nem engedi dolgozni menni? Milliárdos, de a nőnek kell otthon maradni a háztartást vezetni? Ez az indok? (De ha nem lenne milliárdos, akkor sem döntheti ezt el a nő helyett!) És nem, egy gyerek nem mentené meg, sőt! Nagy valószínűséggel nem a gyermekkori álom miatt nem tud változtatni, hanem mert a pasas azt sem engedné. Ha valós a sztori, akkor pedig a pszichológusnak illenék felismerni a helyzetet... Ez elképesztő. Azt közvetíteni, hogy ejnye-bejnye lányok, látjátok, mi lesz, ha hercegnők szeretnétek lenni... hát azért bizony viselni kell a következményeket. Pfuj!

  Ministatisztikát is készítettem. Első átolvasás után 5 szót választottam ki, a szexit, a trendit, a dögöst, a cukit és a menőt. Ezek mellett persze érdemes lehetett volna a pasi-csajszi arányokat is nézni, meg más izgalmas szavakat (ciki, vagány, shopping, love, stb.), de most ennyit és ezeket néztem. A sorrend:
  • Szexi 50, egy oldalon belül maximum 3
  • Dögös 26, egy oldalon belül maximum 4
  • Cuki 21, egy oldalon belül maximum 2
  • Menő 18, egy oldalon belül maximum 3
  • Trendi 14, egy oldalon belül maximum 3
  Összesen 129. Persze érdekes lenne megnézni ezt arányokban is, hogy az egy oldalon található szavaknak hány százalékát teszik ki ezek, vagy más melléknevekkel összehasonlítva, de azért nem álltam neki egy ilyen fokú számolásnak :D Mindenesetre olvasási élményben azért feltűnő ezeknek a szavaknak a túlsúlya.

  A reklámokat számoltam még össze, hogy hány oldalt tesznek ki nagyjából. Összesen kb. 37 és 1/3 oldalt, kerekítve 37,3 oldalt a 172-ből. Ez ~22%-a a magazinnak, ami szerintem azért elég durva. Ebbe pedig nem számoltam bele az olyan oldalakat, amelyek igazából reklámok, de legalább valamilyen "tematikát" kerekítettek köréjük, és néhány mondat született a fotók mellé. A reklámok között szerepelnek kozmetikum, parfüm, ruha&cipő, ékszer&kiegészítő, kütyü, háztartási cikk, innivaló, rádióműsor&TVműsor&újság, nyereményjáték és önreklámok is.


  Hogy milyen a Cosmo-lány? Az én olvasatom alapján olyan 20-as-30-as éveiben járó, önálló egzisztenciával rendelkező fiatal, egyedülálló nő (aki még csajszninak hívja magát). Fontos neki, hogy szexi, dögös, trendi és menő legyen. Ideje nagy részében ezzel is van elfoglalva, főleg azért, hogy összeszedjen valami pasit. Na nem hosszútávra, mert akkor már nem neki szólna a Cosmo! Én azt éreztem, hogy ezeket a nőket úgy kezelik, mintha 16 évesek lennének. A Cosmo hangulata sok mindenben idézte kamaszkorom magazinjait, szóhasználatában, meg ezekkel a csámcsogós összehasonlításokkal és az idétlen tesztekkel. Talán lejjebb is tolnám 13-ra a 16-ot. Oké, a szexről nem írnának így, meg nem feltétlen reklámoznának 70 ezres cipőket. Mondjuk így is nagyon vegyesen voltak a reklámok, hogy a magyar közönségből minél több nő tudjon olyan dögös lenni, amilyen szeretne.

  Szóval én nem vagyok Cosmo lány. 10 éve talán jobban értékeltem volna, most így elég volt. Az én női magazinom az urban:eve. De ha tudtok még jót, azt szeretettel várom, mert amúgy imádom a színes-szagos magazinokat olvasgatni!

5 megjegyzés:

hello.agi írta...

Szerintem az Elle jó, és néha a Marie Claire is :)

Macska írta...

Aztaleborultszvarvégit. Ez brutálisabb, mint a múltkori. Népbutítás papíralapon. Szóval a Cosmo-lány pasija háziállat, a Cosmo-lány döntésképtelen, teljesen természetes, hogy az érzelmei rabja, a Cosmo-lány nem kommunikál, viszont hazudik, és a Cosmo-lány egyetlen igazi elfoglaltsága a vásárlás, mer' az trendi. Nájsz.

Névtelen írta...

A női magazinok nagy része borzasztóan torz és hamis képet mutat a nőknek a nőiségről. Én úgy gondolom, hogy a nőiségnek belülről kell fakadnia, és nem attól függ, hány "kisfekete" ruhád (tényleg hülye kifejezés) van, van-e 70000 forintos estélyid, menő bárokban töltöd-e a hétvégédet a szingli barátnőiddel, miközben pasivadászatot tartotok, követed-e a trendeket és a sztárpletykákat. Az pedig, ahogy a Cosmo és az ehhez hasonló magazinok a női-férfi kapcsolatokat beállítják, már csak hab a tortán.
És mégis: rengetegen olvassák ezt a sok szemetet. Amikor én 15-16 éves voltam, az akkori legjobb barátnőmnek (aki velem egyidős, szóval ő is annyi volt), már Cosmo előfizetése volt, és úgy bújta, mint a Bibliát. Inkább nem írnám le, hova jutott vele, de rettenetes irányba halad az élete. Mind egzisztenciálisan, mind érzelmileg.
Szerintem egyébként ez a téma kimeríthetetlen, napestig lehetne beszélgetni róla. Jó volt olvasni a bejegyzésedet, köszönöm, hogy megírtad! Egyébként nagyon szeretem a blogodat, mindig olyan érdekes dolgokat találok itt, öröm itt böngészgetni. :)

Dorka írta...

Kedves Ági! Köszönöm a tippet, Marie Claire még nem is volt a kezemben, majd belelapozok egybe! :)

Kedves Macska! Igen, azt hiszem, teljesen így van. Sajnos.

Kedves Lily! Azt eddig is sejtettem, hogy elég torz a kép, de hogy ennyire... az engem is meglepett. Sajnálom, hogy a barátnőddel ez történt. Valóban kimeríthetetlen a téma, örülök, hogy tetszett a bejegyzés, szívesen írtam :) És köszönöm a dicsérő szavakat, nagyon jól estek! Örülök, hogy itt vagy és böngészel!

Magdi írta...

Szerintem, ha valakinek a "herceghez megyek feleségül" álomban az van benne, hogy van egy gazdag férfi egy csodapalotával, amit lehet takarítani, akkor panaszra semmi ok. Viszont, ha nem ez volt a gyerekkori álomban, akkor nem állja meg a helyét a konklúzió a gyermekkori álom kapcsán, úgyhogy lehet illeszteni az aranykalitka zárjába a kulcsot.:)