2013. július 29., hétfő

Túlélni a forróságot


  A hétvégi tervünk kudarcba fulladt, illetve kánikulába, úgyhogy itthon próbáltuk túlélni a kánikulát. Én pedig folytatom ezt ma is - a Kedves pedig a munkahelyén, légkondi nélkül. Nekem azért jobb, itt a zuhany, meg flangálhatok bikiniben. Amúgy is jobban bírom a meleget, mint a Kedves, bár ez a mostani engem is próbára tesz - pláne itt Pesten.

  Itthon nincs légkondink, de nem is bánom, a légkondival úgy vagyok, hogy munkahelyeken megértem, de itthon amíg lehet, kerülöm. Belül kellemes hőmérsékletet csinál, az utcán pedig halhatunk meg a melegtől, meg drága dolog is. Egyelőre bírom, idős koromra meg remélem, már egy hűvösebb kertes házban leszünk, kerti zuhannyal. Van egy kis ventilátorunk, ami nagyon klassz, de azért igyekszem azt is minél kevesebbet használni - villanyszámla és környezettudatosság végett.
  Amit viszont meg tudok tenni és meg is teszem/megteszünk, a következő:


  • Bikiniben flangálok itthon. De egy kevésbé "szomszédos" helyen akár pucéron is flangálnék, bár azért egy bugyi mégiscsak jó, ha van rajtam, leülni kényelmesebb és higiénikusabb úgy. Bikiniben még a strandhangulat is meglehet ;)
  • Három 2 literes üveg megy váltásban a fagyasztóba. Egy részét megtöltjük vízzel, így készül el a mi "jégkockánk", ezt fel lehet önteni simán vízzel, teával, szörppel, limonádéval, stb.
  • Fröcsköljük egymást (illetve főleg a Kedves engem). Ki mondta, hogy azt csak a strandon vagy a kertben lehet? Még vízi pisztoly sem kell hozzá, elég egy műanyag flakon, a kupakját pedig kilyukasztjuk és már mehet is a lövöldözés. De néha csak kapok egy adagot valamelyik 2 literes üvegből a nyakamba :D Vagy egy háton végiggörgetést a palackkal. Nyamiii. Még azt is sikerült elérnie a Kedvesnek tegnap, hogy fázzak. Lelocsolt egy adag vízzel, aztán rám irányította a ventilátort. És nem kell aggódni, minden megszárad 5 percen belül (persze ha nem vödör vízzel megyünk a másik ellen).
  • Zuhanyzás, hajvizezés, napközben hajmosás és nem megszárítás. A fejet jó dolog hűvösen tartani, hogy legyen esély a gondolkodás képességének megtartására, illetve hogy ne fájjon. Nekem még a lábfejem ilyen terület, amit jó minél hűvösebben tartani. Gyakran polcolom fel és zuhanyozom le hideg vízzel. De egy hideg vizes lavóros lábfürdő is jó lehet. Lefekvés előtt különösen jó lehűteni a testünket, hogy el tudjunk aludni, illetve tevékenykedés előtt is (ha muszáj tevékenykedni).
  • A tevékenykedést inkább reggelre-délelőttre időzítem, amikor még relatíve hűvösebb van, illetve kipihentebb vagyok és így jobban bírom idegileg a meleget.
  • Minél kevesebbet sütünk-főzünk. A hétvégére pl. elkészítettünk egy adag melegszendvicskrémet illetve grízes tésztát és azokon éltünk (a krémhez persze kenyér is járt és megsütöttünk szendvicsnek). De jöhet persze a főtt kukorica, görögdinnye, rántotta, egyszerűbb levesek, saláták, stb. is.
  • Minél kevesebbet mozgunk. A mozgás hőt termel, nem jó. Most nem. Úgyhogy a hétvégén remekül haladtunk az aktuális sorozatunkkal, meg olvasgattunk, beszélgettünk, tervezgettünk.
  • Ha mégis muszáj kimozdulnunk, akkor az aktuális kedvenc ruhám egy nagyon vékony anyagú, világos színű maxiruha. A mellrésze enyhén gumírozott, alatta viszont teljesen laza. Kellemesen befúj alá a szellő, nem tapad rám, vékony, szinte nem is érzem, hogy rajtam van, és mivel hosszú, a szél sem tudja úgy felfújni, így arra sem kell figyelnem, nehogy bugyimutogatás legyen belőle. Melltartó helyett bikinifelsőt hordok, az kevésbé melegít. Ehhez pedig társul a klassz szandálom. Víz nélkül ne mozduljunk ki! (Na jó, talán a sarki közértig.) Jó dolog a kalap és a napszemüveg is. Védjük a fejünket!


  • A patkányainkról sem feledkezünk meg. Napi többször kapnak egy adag vizet, őket is locsoljuk. Ubul nagyon aranyos, mint egy kiskutya, a fejét út tartja a vízsugár alá, meg a kis mancsaival is nyúlkál oda, mosakszik, ilyenek. De ha a testét locsolom, szaladgál körbe-körbe :D Ketteske már nyugisabban tűri, ő beletörődött ebbe, leginkább egy helyben várja ki a végét. Meg persze az ivóvizükre is figyelünk, jobban, mint egyébként. A tálkás itatójukba néhány jégkockát is kaptak tegnap.
  • A nővényekre is jobban figyelek, a fűszernövények amúgy is érzékenyek, napi egy locsolás muszáj nekik, de tegnap pl. kétszer kaptak (reggel és este).


Sikeres hőségtűrést Mindenkinek!


(Kép innen.)

Nincsenek megjegyzések: