2015. november 30., hétfő

Hajrá hétfő #64

Van víznyomás!!

Ezt szedte ki a vízszerelő:


Leszedte a csaptelepet, és mögötte a két szűrő teljesen el volt dugulva ettől a trutyitól (főleg kis kavicsoknak tűntek), nem csoda, ha alig csordogált a víz - a kádat megtölteni egy élet volt.

A hétvége elég nyűgös volt, de a vasárnap este mégis mosolygósra kerekedett. Ez köszönhető annak, hogy pizzakészítés helyett aludtam és sok finom tortát ettem, ami megmaradt a Moly-szülinapról ^^ Olyan klassz, amikor összejönnek a dolgok, ahogy elterveztük. Direkt Rebus mellé feküdtem be aludni (és nem a délutáni napsütésbe), hogy majd ha felkel enni (ami esedékes volt rövid határidőn belül), fekve megszoptathassam, és így tovább aludhassunk nyugiban. És így történt! Felébredt, magam mellé vettem, megszoptattam, és észrevétlenül mind a ketten belealudtunk ebbe a folyamatba. Negyvenöt perccel később ébredtünk, és végre úgy éreztem magam, mint ahogy reggel kellett volna (mindezt délután 3/4 3-kor). Jöhetett az ebéd és a vendégek. Ma már sokkal jobb a helyzet, mert reggel 8-9 között aludtunk még egy órát (pont nem keltett fel a víz-gázszerelő, amikor érkezett), és már ennyi elég volt ahhoz, hogy jól érezzem magam.
Aztán még a víznyomás is megjött! És most úgy néz ki, hogy minden konvektor rendben van, és a vízmelegítő is *kop-kop*. Még egy duguláselhárítás vár ránk, és akkor a víz-gázügyeknek vége (erre a szezonra).

A héten amúgy a szintentartó munkálatok mellett a karácsonyra szeretnék fókuszálni. Rendelni 1-2 dolgot, meg a saját kezű ajándékokat készítgetni, és az adventi naptárat kiegészítgetni. Mert megcsináltam, üzemel (a holnapi bejegyzésben majd bemutatom), de még egy-két apróság, üzenet, lehet, hogy kerül bele. És a jövő héten jöhet a diplomamunka-védésre való felkészülés...

És Nektek hogy sikerült az előző hét? Most mihez kell hajrázni?

2015. november 24., kedd

Kreatív kedd #62

Készítsünk szendvicset!

A szendvics nekem általában kenyér/zsömle + vaj + valamilyen felvágott + trappista sajtból áll, esetleg még zöldség. Ezt nagyon hamar meg lehet unni. Szombaton (ha már úgyis sikerült kialudnom magam), próbáltam kreatív lenni, és sajttal töltött bundás kenyeret készíteni. Ami tök jól hangzik (szerintem), de nem lett olyan jó, mint szerettem volna.




Az egész ötlet onnan indult, hogy a My Name is Mina-t olvasom, amiben french toastot, azaz francia pirítóst reggeliznek egy nap Mináék. Rákerestem, mi az, és ezt találtam (többek között), ezt pedig összemixeltem a többi francia pirítós recepttel (ami lényegében bundás kenyér), és így jött a sajttal töltött bundás kenyér ötlete (felvágottunk nem is volt itthon, és nem is akartam enni). Tehát, kísérletképpen, egy tojást egy kevés tejjel és sóval felvertem, majd beizzítottam a melegszendvicssütőt. A kenyereket vékonyan megkentem vajjal, az alsó szeletek külső felét bemártottam a tojásba, majd beraktam a sütőbe, rá a sajt (reszelve), majd a felső kenyérszeletek tetejét is tojásba mártottam és ráborítottam a párjára, a sütőt pedig rácsuktam. Megsült, elkészült, gyönyörű lett. De ízetlen vacak. Nem volt elég sós, kevés és ízetlen volt a sajt, és szerintem a tojást sem kellett volna ennyire felhígítanom, legalább annak lett volna íze. De nem rossz az ötlet, nem szeretném feladni. Tipp: Vaj helyett sajtkrém, trappista sajt helyett/mellé valamilyen más sajt is, és sokkal több!, illetve fűszerek. A tojásos körítést a férjem el is hagyná, inkább vajat tenne alá. És persze mehet bele valamilyen felvágott is, bár én most azt nem kívánom.

Hétfőn folytattam a szendvics-kísérletet, így a bejegyzést is folytatom. A Kedvesnek húsos, magamnak húsmentes változatot készítettem. Vaj helyett natúr sajtkrém, rá egy kevés oregánó és őrölt fekete bors, majd paprikás szalámi és nagylyukú sajt. A sütő alját megvajaztam, rátettem a szendvicset, és a szendvics tetejét is megvajaztam. A Kedves ezt már dicsérte :) Az enyémben nem volt paprikás szalámi, és nagylyukú mellett trappista sajt is került bele - ezúttal nem reszelve, hanem (vastagon) szeletelve. Többször kellene fűszereket használnom. Finom lett, elégedett vagyok vele. Kinézetre kb. olyan, mint a tojásos testvére.

A szendvics annyira kreatív dolog lehet, merjünk kísérletezni!


Nektek milyen a kedvenc szendvicsetek?

2015. november 23., hétfő

Hajrá hétfő #63

Nem tudom, van-e egyáltalán értelme heti tervet írnom, amikor lépten-nyomon módosítom azt... Hétfőn még nappalit akarok rendezni, kedden gyerekszobát, és végül mégis a hivatalos iratoknál kötök ki. (Bár a nappaliban tényleg tevékenykedtem, haladtam a kupi-csücsökkel.) Szóval... ez az egész talán hiábavaló, mert végül úgyis azt csinálom, amihez éppen kedvem van. Ha már egy csomó mindenben korlátozva vagyok, legalább ebben ne korlátozzam saját magamat.

A héten amúgy is elég vacakul aludt Rebus, napközben általában 3x fél órát hagyott nekem, amikor a kiságyban aludt egyedül, amúgy vagy rajtam aludt, vagy vele játszottam. Amikor ébren van, nagyon kevés dolgot tudok megcsinálni, ezek általában lekorlátozódnak a fürdésre és az evésre, időnként néhány házimunka is belefér (mosogató ki- és bepakolás, teregetés, ruhabeszedés). Este meg gyakran kelt, így a napközbeni 3x fél órám egyikében sokszor aludtam inkább, hogy túléljem valahogy a hetet. Tehát nem nagyon tudtam haladni a dolgaimmal, és kezdtem is eléggé lendületemet veszteni.
Aztán, ahogy az már lenni szokott, amikor épp kezdtem volna feladni, és már arra gondoltam, nem is írok majd Hajrá hétfőt, meg semmilyen blogbejegyzést, mert minek, az egész tök értelmetlen, és amúgy sincs semmi kedvem hozzá, se semmi máshoz, akkor Rebus fogta magát, és este rendben le lehetett tenni, nem kellett visszaaltatni, fél 9-től 10-ig elintézhettem a dolgaimat, sorozatot nézhettem, aztán lefekhettem mellé aludni, és bár egy darabig lestem, nem ébred-e fel, végül elaludtam, és csak fél 2-kor ébredt, evett, vissza is aludt utána. Majd fél 5-kor kelt, evett, és visszaaludt, majd fél 7-kor, akkor visszaaltattam, majd 7 körül megetettem az ágyban fekve, és még 8-ig (!) aludt a mi ágyunkban - én így persze csak lapjával fértem el, de azért pihentem így is. Csodálatos volt! Azért az ábrázatom még most is elég siralmas, de sokkal kipihentebb voltam, és mindent jobb színben láttam. Olyannyira, hogy ezt a bejegyzést ennek a csodás éjszakának a másnapján, szombat este neki is álltam megírni. Szombaton amúgy napközben is nagyon jól aludt Rebus, így sok időm volt. Befejeztem a hivatalos iratok szelektálását (amiket a férjem nélkül is be tudtam fejezni), mosogattam, mosogatót pakoltam be és ki, mostam és teregettem, ágyneműt cseréltem, meg persze családoztunk is.

A hétre azért tényleg van tervem, ami alól nem bújhatok ki: adventi naptárat készíteni. (Itt a 2013-as, ne tévesszen meg a vöröslencse főzelék, az alatt van a naptár!) És a lakással kapcsolatos illetékfizetési ügyet elintézni. És a Tigáznak óraállást diktálni. Ezeket muszáj. Meg főzni, mosni, mosogatni. Ja, és jönnek pénteken a barátnőim, addigra elfogadható állapotba kell hozni a lakást (nagyjából abban van szerencsére), meg jó lenne valami vendégváró is. Kekszet szeretnék készíteni, az amúgy is tervbe van véve, hogy idén télen mindig legyen egy kis keksz a kekszes dobozban :) A többi ráadás lenne. Mondjuk íróasztal-rendbetétel, vagy ténylegesen haladni a gyerekszobával... Hát meglátjuk.


És Nektek hogy sikerült az előző hét? Most mihez kell hajrázni?

2015. november 17., kedd

Kreatív kedd #61

Mi az a Kreatív kedd?
A kreativitásba beletartoznak nekem a "klasszikusok", úgy mint a rajzolás, festés, hímezés, varrás, agyagozás, origami, barkácsolás, írás, zeneszerzés, éneklés, stb. De egy ötletes lakberendezés, rendszerezés, bútorelhelyezés is. De kreatívak vagyunk akkor is, ha egy problémát másképp közelítünk meg, ha egy adott épületet ezúttal nem jobbról, hanem balról kerülünk meg, ha új szóval fejezzük ki magunkat, ha kék csat helyett pirosat teszünk a hajunkba, ha kipróbálunk egy új fűszert... Ha próbálkozunk, újítunk, elrugaszkodunk. Ilyenekről fognak szólni ezek a keddi bejegyzések. Az ötlet a nővéremtől és (most már) férjétől jött, ők szoktak ilyet tartani. Hát tartsunk mi is!



A lányom már jó ízűen eszi a sütőtököt és az almát (hát még a sütőtökös almát!), az almás zabkása is egész jól csúszik neki, a banánt sajnos a pocakja még nem bírja, pedig azt is szeretné, és az őszibarackot is, de abból elfogyott már, amit lefagyasztottunk neki szeptemberben. Ellenben elsírja magát a botmixer hangjától, úgyhogy csakis villával való nyomkodás és reszelés jöhet szóba. A maradékot pedig én eszem meg - persze. Rájöttem, hogy a bébiétel finom! A sütőtökös-alma tényleg nagyon finom! Végül magamnak is készítettem finomságot, sütőtökös-(nem almás)banános pépet, egy kis tejjel, fahéjjal és mézzel, így lett sütőtökös-banános turmix, turmixolás nélkül. Nyami.
Ma pedig meggondoltam magam a tegnapi elhatározással kapcsolatban, mert ma nekiestem annak a saroknak a nappaliban, de elég reménytelen, amíg nincs meg a polcrendszer... Csak pakolászom innen oda, onnan ide, pár dolog elkerült a helyére, meg kicsit kompaktabb a pakk, de nem túl látványos. Úgyhogy nővérem javaslatára szobáról szobára fogok haladni, azokkal, amikkel lehet, és a nappalinak az a csücske lesz a kupi-csücsök, a többi pedig szép rendben lesz. A hálószobánk már elég jól áll, csak fel kell rakni a falvédőt és az éjjeliszekrény polcomat, aztán jöhet a gyerekszoba, és az ott tárolt cuccokat meg átpakolászom és aminek nincs helye, az majd jön a nappaliba, a kupi-csücsökbe.



És Ti mit kreatívkodtatok, vagy mit terveztek?

2015. november 16., hétfő

Hajrá hétfő #62

Szép hétfő estét!

A selejtezéssel haladok, a ruháim drasztikusan lecsökkentek, pedig már tavaly is selejteztem vagy 3x. De most tényleg csak azt tartottam meg, ami örömet okoz, amit szeretek, ami jó rám és hordom. Kikerült egy csomó "Ó, trikóval jó az még!" felső, amit aztán egész nap húzogattam le a hasamon. Mire ismét emberek közé megyek napi rendszerességgel, addigra feltuningolom a ruhatáram, és pótolom a hiányzó, szeretett darabokat - csak hosszú derekúakkal. Olyannyira lecsökkent a ruháim száma, hogy a férjem is meglepődött - most már talán nála is kevesebb ruhám van.
Viszont nem a könyvekkel folytatom, hanem a nappaliban uralkodó dobozkupacnak esek neki. Muszáj szétcsapni közöttük, különben sose fog normálisan kinézni ez a helyiség. Ez vár rám a héten - meg szerintem a jövő héten is.
A mai bejegyzéshez pedig csatolok egy klassz lejátszási listát is, ami a mostani favorit altatáshoz. Általában már az első 2 szám elég, hogy a leányzó bealudjon, a harmadikra már csak azért maradunk, mert szeretem, meg hogy mélyebben elaludjon. A negyedikig is el szoktunk jutni, de az ötödiknél még tuti nem jutottunk tovább egy altatás során. Aztán általában kezdjük elölről, ha jön egy újabb altatás.


2015. november 10., kedd

Kreatív kedd #60

Mi az a Kreatív kedd?
A kreativitásba beletartoznak nekem a "klasszikusok", úgy mint a rajzolás, festés, hímezés, varrás, agyagozás, origami, barkácsolás, írás, zeneszerzés, éneklés, stb. De egy ötletes lakberendezés, rendszerezés, bútorelhelyezés is. De kreatívak vagyunk akkor is, ha egy problémát másképp közelítünk meg, ha egy adott épületet ezúttal nem jobbról, hanem balról kerülünk meg, ha új szóval fejezzük ki magunkat, ha kék csat helyett pirosat teszünk a hajunkba, ha kipróbálunk egy új fűszert... Ha próbálkozunk, újítunk, elrugaszkodunk. Ilyenekről fognak szólni ezek a keddi bejegyzések. Az ötlet a nővéremtől és (most már) férjétől jött, ők szoktak ilyet tartani. Hát tartsunk mi is!


Ma addig jutottam, hogy sütőtököt sütöttem. Rá is kerestem a Google-ben, hogy mit ajánl, hogyan, hány fokon, meddig. Sütöttem már, de gondoltam, most nagyon pontos leszek. Az első találat egy fokhagymás-rozmaringos-kakukkfüves sült sütőtök receptje volt. A fűszereket levéve a sütési fokot és a sütési időt loptam. Beleolvastam, és ezt találtam: "Nem tudom, hogy csak nálunk volt szokás a sütőtököt egyszerűen felvágva bedobni a sütőbe, vagy más is így készíti. Az eredmény? Az az ízetlen valami, amire legjobb szándékkal is a “megettük” kifejezés illik." Háááát... pedig nálunk is ez volt a szokás, és ez is még most is, és imádom a sütőtököt. Mert a jó sütőtökhöz nem kell semmi más, mert édes, és puha és mennyei. Ha nem volt elég édes, akkor egy kis mézet raktunk rá.
A mai sajnos nem volt elég édes. De lehet, hogy ha tovább sütöm, javult volna, mert a héjára sült rá némi cukor a tökből. Viszont már elég puha volt, és indulnunk is kellett a gyermekortopédiára. Magamnak megmézeztem, de elsősorban Rebusnak készült, így neki mást kellett kitaláljak. Tegnap kóstolta először a sütőtököt, Anyáéktól kapott egy nagyon édeset, azt imádta, nem akartam neki ma sem csalódást okozni. Végül vetettem egy kis almát neki, és azzal összekeverve adtam neki a tökből. Így a kellemes aromája megmaradt, az édeset pedig az alma pótolta. Siker koronázta az ötletet :)

(Kép innen.)

Ti milyen sütőtökös dolgokat szoktatok készíteni?

2015. november 9., hétfő

Hajrá hétfő #61

Nos, az előszobával annyit foglalkoztam kb., hogy egyszer felsöpörtem a héten. Amikor a gyerek alszik, akkor nem akarok ott zajongani, amikor meg nem, nos, akkor meg vele játszom a nappaliban általában, vagy valamerre programunk van (nővéreméknél, Anyáéknál, dokinál...). De nem csak ezért nem haladtam semmit, hanem azért is, mert úgy döntöttem, a zónázást ideje végre az alapoktól kezdeni. Elolvastam a Rend a lelke mindennek c. könyvet, és ez elég inspirációt és lendületet adott, hogy nekifussak a selejtezésnek, úgy istenigazából. A ruhákkal kezdem, ahogy a könyv is ajánlja.

Amúgy a könyvről röviden:
Ez a KonMari módszerről szól (Marie Kondo az írónő), amely a rendrakás művészete igazából. Az írónő szerint egyszer kell igazán rendet rakni, utána nem lesz többet rendetlenség, csak szépen használod a dolgaidat, visszarakod a helyükre, de nem fog többé a fejedre nőni az otthonod. Én ezzel vitatkoznék, de azért nagyon tetszett a módszer.
Először, mielőtt bármit is tennél, gondolkozz el: Milyen életet szeretnél? Ne csak annyi legyen, hogy olyat, amiben mindennek megvan a helye. Legyél konkrétabb. Milyen hangulatot képzelsz el, mit csinálnál szíved szerint az otthonodban? Az írónő a praxisából hoz egy példát erre. Az egyik kliense azt mondta, nőiesebben szeretne élni. Ez neki azt jelenti, hogy miután hazajön a munkából, szeretne fürdeni, aromaterápiával kényeztetni magát és jógázni. Elég eleven volt ez a kép, mintha már most is így élne. A saját képeddel a fejedben könnyebb selejtezni és rendet rakni, kialakítani az otthonod.
Ezután vedd sorra az összes cuccodat, egyenként. Mindegyiket vedd a kezedbe (ne csak ránézz, tényleg érintsd is meg!), és dönts: Ez örömet okoz nekem? Ha nem, akkor válj meg tőle! Kategóriánként haladj, a legkönnyebbtől a legnehezebb felé - ruhák, könyvek, hivatalos papírok, egyebek (CD-k, DVD-k, konyhai eszközök, stb.), és legeslegvégül a személyes tárgyak, papírok, emlékek. Nem kell könyörtelennek lenned, és azt is kidobnod, ami haszontalan, esetleg csúnya, de Te valamiért mégis imádod. Ha örömet okoz, tartsd meg. De ha csak bűntudatból, a múlthoz való ragaszkodásból, vagy a jövőtől való félelemből tartanád meg, akkor válj meg tőle. Végy tőle olyan búcsút, amilyet megérdemel, és engedd el. Mindezt a selejtezést, amennyire lehet, igyekezd egy szuszra megcsinálni - ami nem azt jelenti, hogy egy nap alatt végezned kell, csak egy lendülettel. Ne tarts nagyobb szüneteket. Így kitart a lendület, és a katarzis sem marad el. Ami a végén marad, az Te Magad vagy. Minden, ami örömet okoz Neked, ami a jelened, ami okkal marad az otthonodban. Ezután, de csakis miután már mindent leselejteztél, akkor ess neki a helykeresésnek - mi hová kerüljön? Mindennek legyen meg a maga helye, így a legkönnyebb rendet tartani (és ezáltal könnyebb takarítani is). Általában nincs szükség bonyolult tárolási megoldásokra. Azzal a mennyiséggel, ami egy ilyen selejtezés után marad, már könnyen elbánik a legáltalánosabb gardróbszekrény, fiókok és dobozok. A könyv ad pár tippet a ruhák tárolására is.

Tehát most nekiesek a ruháknak. Már elkezdtem, a héten folytatom, és talán a könyveket is sorra veszem, bár azok még dobozokban vannak. Azért az sok háztartásban nem működik, hogy mindent kidobunk, ami nem okoz örömet. Mert ha nem is okoz örömet a télikabátunk, de ha nincsen másik, és most tél van, és pénzünk sincs másikra, akkor nem hiszem, hogy ki kellene dobni. Én most szerencsés helyzetben vagyok, mert a legtöbb időmet itthon töltöm, így nincs annyi ruhára szükségem, így nyugodtan selejtezhetek. Ezzel párhuzamosan pedig listát is írok, hogy milyen ruhákat kell majd vegyek. Szépen, lassan, fokozatosan. Mire megint munkába állok, reményeim szerint már rendben lesz a ruhatáram. :)

És Nektek hogy sikerült az előző hét? Most mihez kell hajrázni?

2015. november 3., kedd

Kreatív kedd #59

Mi az a Kreatív kedd?
A kreativitásba beletartoznak nekem a "klasszikusok", úgy mint a rajzolás, festés, hímezés, varrás, agyagozás, origami, barkácsolás, írás, zeneszerzés, éneklés, stb. De egy ötletes lakberendezés, rendszerezés, bútorelhelyezés is. De kreatívak vagyunk akkor is, ha egy problémát másképp közelítünk meg, ha egy adott épületet ezúttal nem jobbról, hanem balról kerülünk meg, ha új szóval fejezzük ki magunkat, ha kék csat helyett pirosat teszünk a hajunkba, ha kipróbálunk egy új fűszert... Ha próbálkozunk, újítunk, elrugaszkodunk. Ilyenekről fognak szólni ezek a keddi bejegyzések. Az ötlet a nővéremtől és (most már) férjétől jött, ők szoktak ilyet tartani. Hát tartsunk mi is!

Zuhanyzáshoz odarakni a játékokat, bedugni a kádat, és gyűjteni benne az ún. "szürkevizet", majd abban elmosni a kapott gyerekjátékokat. Aztán ezeket "kiteregetni", magasra, a szárítóra, két réteg törülközőre, a gyerekek (azaz egy, Juli) el ne érjék-érje. Most száradnak.

Ennyiben hagyni a mai bejegyzést, INKA kávét inni és olvasni.

Ti mire használjátok még a "szürkevizet"? (Itt is találtok pár tippet.)

2015. november 2., hétfő

Hajrá hétfő #60

Sziasztok!

A múlt héten egyáltalán nem néztem sorozatot. És csak csinálom és csinálom. Kettőt előre, egyet hátra, de végeredményben haladunk a lakással, csak hát persze a szinten tartás is elvisz elég sok energiát, meg időt. Közben elkezdtük Rebust almával, majd banánnal is etetni, meg párásítunk is, így kezd visszaállni valami normális éjszakai alvás. Reggel persze 6 óra körül ébred, de mosolyogva, tornázva, így még vagy 20 percet fetrenghetek. :) Sajnos viszont őt elkapta a takonykór, én meg még köhécselek is éjszakánként. Viszont ami jó, hogy meglepően jól tűri az orrszívó-porszívót! :)

A nulla sorozatnézés ellenére a nappaliban nem sokat haladtam (ellenben a Kedves igen!), de sebaj. Volt gyerekruha-válogatás, meg családozás, vendégezés - e két utóbbinak igyekeztem ma a romjait eltakarítani, több-kevesebb sikerrel. A héten az előszobai dolgokon a sor: jó lenne a beépített szekrényt kicsit rendbe szedni, törülközőknek, ágyneműknek, szatyroknak és táskáknak (normális) helyet találni.

Amúgy egy urban-eves mini videótréning hatására írtam egy bazi nagy listát mindarról a teendőről, ami épp akkor a fejemben kavargott, megtöltöttem egy A/4-es lapot, most azon igyekszem végigmenni szép sorban.


És Nektek hogy sikerült az előző hét? Most mihez kell hajrázni?