2014. július 31., csütörtök

Kreatív kedd csütörtök #42



Kedden nem tudtam már bejegyzést írni, mert dokinál voltam, aztán pedig babáztam. A drága unokahúgom végre megkapta a könyvét, a szülei nagyon örültek neki :) És cserébe békésen elaludt a karomban és ott aludt több, mint egy órát, lekéstem egy vonatot miatta, de utána sem akart felkelni, úgyhogy alva adtam át az anyukájának. Aztán hazazötyögtem, főztem, szóval nem maradt időm írni... És így gurultak a napok egymás után. Ma könnyes búcsút vettem a munkahelyemtől és a kolléganőimtől, nagyon aranyosak voltak :) Az utóbbi 3 hét amúgy elég jóra sikerült, sikerült beilleszkedni, és ez sokat dobott a hangulatomon.

Na de, a Kreatív kedd eheti témája a beharangozott kókuszdió héj mécsestartónk, illetve mécsestartóink.

Előkészületek:

1. Vegyél 2 szimpatikus kókuszdiót.
2. Vágd le fűrésszel a tetejüket (egy kis kupakot).
3. Öntsd ki a kókusztejet és idd meg.
4. Vágd ki a kókusz húsát (ha szétvagdosod belül, utána elég jól kipattinthatók) és edd meg. Ne várasd meg nagyon, mert pár nap alatt képes rózsaszín penészt növeszteni!
5. Ezután mi hónapokig hagytuk állni a projektet, de szerintem nem kell ennyi idő neki :)

Most kezdődhetnek az igazi munkálatok. Hozzávalók:
1. Dremel 3000 multifunkcionális gép (mindenféle fejjel, kellett vágni és csiszolni is)
2. Smirgli
3. Fúró
4. Különböző méretű fúrószárak
5. Egy rongy (és egy kis víz)
6. Hú, nem tudom a pontos nevét, mi csak takonyragasztónak hívjuk... ragasztópisztoly? Egy pisztoly alakú valami, amit ha bedugunk, felmelegíti a benne lévő rudat, ami így folyékony ragasztó lesz. Valami ilyesmi.
7. Kettő kiürült fém mécsestartó. (Amiben maga a mécses van, egyszerű alumínium, de már nincs benne mécses.)
+ persze a két kókuszdióhéj

És maga az éles készítés:

1. Először egy durva csiszolófejjel lecsiszoljuk a kókuszdióról a szőröket.
2. Ízlés szerinti méretű és mennyiségű lyukakat fúrunk bele. Vigyázzunk a kezünkre! Ajánlatos előfúrni és ajánlatos minél több lyukat fúrni, mert a lényeg ugye az lenne, hogy fény is jöjjön ki azon a mécsestartón :D
3. Még egy karéjt levágunk a kókuszdió tetejéről, hogy szép széles szájú legyen, sok fény jöjjön ki belőle. Ezt a karéjt egyben vágjuk le, mert még szükség lesz rá. Erre tökéletes a Dremel 3000 kör alakú kis vágókorongja.
4. Egy lágyabb csiszolófejjel csiszoljuk simára a kókuszt.
5. Töröljük le nedves ronggyal majd ismét csiszoljuk le (a nedvességtől felállnak a kis szőrök, meg lemegy róla a por).
6. Belülről csiszolópapírral simítsuk körbe.
7. Próbáljuk össze a kókuszdiót és a karéjt, mennyire illeszkednek.
8. Addig csiszoljuk őket, míg jól összeilleszthetők és nem billegnek sem egymáshoz, sem a földhöz képest.
9. Ragasszuk össze a talpat és a tartót.
10. A mécsestartó szélét benyomjuk, lelapogatjuk, és ezt a ragasztóval a kókuszdió aljába ragasztjuk úgy, hogy vízszintes legyen.
11. Mécsest rakunk bele, meggyújtjuk és élvezzük :) (gyújtani lehet a lyukakon keresztül, hosszabb szárú gyufával)

A fenti képet a Kedves készítette. Következzen néhány kevésbé szép kép tőlem, hogy azért látszódjon, hogyan is kell elképzelni ezeket a mécsestartókat :)





És Ti mit kreatívkodtatok mostanában, vagy mit terveztek?

2014. július 28., hétfő

Hajrá hétfő #41



Huh, pörgős hét, és mindjárt vége a júliusnak... elképesztő, hogy elröppent. Számolok vissza a munkából (csütörtök az utolsó munkanap), aztán megijedek, hogy milyen kevés időm van a nyelvvizsgáig... És igyekszem magam megnyugtatni, hogy menni fog. Hiszen 9 nap rengeteg idő! (és nem most kezdtem el a nyelvet tanulni) Pénteken remek lehetőségem nyílt amúgy  gyakorlásra, egy külföldi jött be a boltba, és egész jól el tudtam társalogni vele (az értéssel egyáltalán nem volt gond).

A másik fő projekt a tanácsadó csoport és annak a honlapja. A megbeszélésre végül csak ketten maradtunk, de akkor is összedugtuk a fejünket és olyan 3,5 órát úgy is hagytuk. Összeírtuk a csoporttal kapcsolatos teendőket, a honlaptervet, szövegeket írtunk... A bemutatkozásomat milyen nehéz volt megírni! Legyen komolyan vehető, de legyen benne a személyiségem és férjen bele azért egy bizonyos terjedelmi keretbe... Uh. De megvan, már csak a csoportnak kell rábólintania.

Emellett kipróbáltam egy új teázót, a Big Bent (biztos visszatérek még!), a Frei-ben pedig ezúttal limonádéztam. Az unokahúgomnak már megvan a 18. szülinapi ajándéka (jó sok július 9-ei újságot szereztem), és magamat is megajándékoztam egy Neveléslélektan könyvvel :)

Lezárult a szülinapi nyereményjáték is, a nyertes pedig Peták Alexandra, Dün lett. Köszönöm mindenkinek a részvételt, a véleményeket és a jó kívánságokat! :) Úgy tervezem, hogy megvehetővé teszem a képeslapsorozatot majd másnak is, nehogy bálna nélkül maradjon, aki arra vágyik ;)

Hétvégén pedig Gellért-hegyről fotóztuk a várost este és mécsestartót is faragtunk kókuszdió héjból. A képen pedig az én tökfőzelékem és Csabi által nekem készített szívecske alakú fűszeres tükörtojás látható. Nyamm. Éljenek a szép és finom főzelékek!


A héten véget ér az irodai munkám, ezerrel nekifeküdhetek az angolnak. És egyelőre nagyjából ki is merül ennyiben a program.

Nektek mihez kell hajrázni?

2014. július 26., szombat

Próbáld ki #4 - Olvass régi írásokat!

  Még valamelyik hosszú hétvégén, amikor otthon voltunk Gödöllőn, nekiálltam szortírozni a cuccaimat. A kezembe akadt néhány régi füzetem, a 8.-os központi felvételi dolgozatom is, és elhoztam őket, hogy átolvasgassam, milyen fogalmazásokat is írtam régen. Nagyon mulatságos dolog ez. A következő alkalommal biztos a leveleimet olvasom át :) Bár azokból nagyrészt ugye a másik féltől kapottak vannak meg, de azokból is látszik, mi foglalkoztatott akkor engem/minket, miről tudtunk hosszú oldalakon keresztül levelezni.

  Következzen néhány régi fogalmazásom....

2001. XII. 4., 5.-es első fogalmazásom:

Győztünk!

            Vázlat:
I.                   Odaértünk Franciaországba
II.                1. Lepihentünk
2. A csata
III.             János búcsúzik

Megérkeztünk Franciaországba. A törökök már raboltak javában.
Találkoztunk a királlyal, aki elpanaszolta, hogy elvitték a lányát, s aki visszahozza, az magas jutalomban részesül. Mi megnyugtattuk, hogy holnap visszahozzuk a lányát, és szabaddá tesszük az országát, de előbb lepihenünk. Úgy is lett.
Reggel megszólaltak a trombiták, és mi indultunk is, hogy legyőzzük az ellenséget. Egy követet küldtünk harci jeladásnak. Mi bátran kiálltunk a csatatérre. Én minden ellenséget a másvilágra tudtam küldeni, aki csak a közelembe merészkedett. Már a török basát támadtam, mikor valaki megtámadott hátulról. Mire vele is végeztem, addigra már az én bátor és erős barátom, Jancsi kettészelte a basát. Még sok törököt győztünk le, mire már csak a basa fiával kellett leszámolnunk. Én fedeztem Jancsit, nehogy még valahonnan előjöjjön egy török és megtámadja őt. Sokáig üldözte a fiút, míg az ellenség lova össze nem rogyott, és el nem pusztult. Azt nem tudom, mit tett a törökkel, de egy biztos, hogy Jancsi visszahozta a királylányt. Ők visszamentek a királyhoz, aki nagyon boldog volt, hogy viszontlátja a leányát. Mi is bementünk a várba, ahol a szakács már elkészítette a vacsorát. A király azt mondta Jancsinak, hogy övé lehet a lánya és a királysága, de Jancsi nem fogadta el.
Elmesélte, hogy van neki egy szerelme, aki már várja őt. A király nem erőltette tovább a dolgot, hanem adott neki egy zsák aranyat.
Jancsi elindult a pénzzel hazafelé.


Csak pár javítást raktam bele, főleg helyesírásit (a tanárnő mást is javasolt volna).
Fogalmazás 5-ös, helyesírás 5-ös, külalak 4-es. Figyelj oda jobban a tükörjavításra! Jó, ügyes.
(És ehhez a fogalmazáshoz én vázlatot írtam... heh :D)


2002. IV. 15., még mindig 5., de tavaszi félév, levél:


Kedves atyám!

Iszonyú dolog történt velem! Elvesztettem a szemem világát a megátalkodott Odüsszeusz miatt, aki kiszúrta a szememet. Az alávaló nem harcban, hanem otthon, a saját házamban, amikor aludtam, tette ezt a gaztettet.
            Úgy kezdődött, hogy Odüsszeusz társaival együtt bejött a barlangomba, mikor éppen (egy p-vel írtam anno, mert úgy régies, de a tanárnő kijavította) kint legeltettem a nyájat. Ez nem elég, még a sajtomból is ettek, és ittak a tejemből! Aztán meghallották lépteim és bemenekültek egy sarokba. Én, mint mindig, most is megfejtem a juhokat. Vacsorához készülődtem, és a tűz fényénél megláttam őket. Nagyon dühös lettem. Mikor lecsillapodtam, megkérdeztem tőlük, hogy mit keresnek itt. Mivel nem tudtak kielégítő válasszal szolgálni, megettem kettőt közülük. Másnap is így tettem. De harmadnap odajött hozzám Odüsszeusz – akkor még nem tudtam, hogy ő – és megkínált finom borral. Én buta, elfogadtam. Jutalmul azt mondtam, hogy őt eszem meg majd utoljára. Utána megkérdeztem:
- Mi a neved?
Erre ő azt felelte:
- Senki.
Ekkor mély álomba szenderültem. Ők, ezt kihasználva, egy előre kihegyezett bottal kiszúrták a szememet. Én meg hiába kiabáltam, hogy Senki bánt engemet, azt gondolták, hogy tényleg senki se árt nekem, ezért elmentek.
Másnap, úgy, vakon, kihajtottam a nyájat legelni, és gondosan elzártam a kijáratot. A következő napon a juhokkal együtt a foglyokat is elengedtem, mert ők magukat az állatok hasára kötötték. Én a hajójuk után dobáltam néhány sziklát, de hiába, egyik sem találta el a hajójukat.
            Apám, kérlek, keserítsd meg nyomorult életüket!
            Szeretettel: a vak Polüfémusz

5. IV. 18.
Nekik öt, de nekünk ie. 771. (Ezt nem nagyon értem ennyi év távlatából)

Fogalmazás 5-ös, helyesírás ötös, külalak 5 alá. Még szebben dolgozz! Nagyon jó!


2005 január-február, központi felvételi:

Meglepetés ért

  Nem is olyan régen nagydolgozatot írtunk kémiából. Az előtte levő napokat izgulással, szorongással, na és persze tanulással töltöttem. Hogy miért izgultam annyira? Erre egészen egyszerű a válasz. Mert elég gyenge voltam ebből a tantárgyból. Ráadásul most 60 oldalból kellett felkészülnöm. Ezért minden barátomat megkértem, hogy szorítson nekem, mert most nagyon kéne a jó jegy. Persze mindenki bólogatott, hogy nagyon fognak nekem szurkolni.
  Eljött a rettegett nap. Már csak a szünet választott el a dolgozattól. Megnéztem a telefonom, hogy tudjam, hány perc van még hátra. Ekkor vettem észre, hogy üzenetet kaptam. K. írt. Azt írta, hogy sok sikert kíván a következő órámhoz és tudja, hogy menni fog, és ő nagyon bízik bennem. Ettől aztán fülig ért a szám és melegség töltötte el a szívemet. Annyira, de annyira jólesett. Nagy szükségem volt rá. És természetesen meg is köszöntem neki a hatásos biztatást.
  Négy nappal később kiosztották a dolgozatot.  Egyetlen egy darab ötös lett, sok négyes, hármas, és sajnos egyes is. Az ötös nem az enyém lett – nem is vártam – de négyest kaptam, Köszönöm, K.!

Ez a gyöngyszem is hozzájárult ahhoz, hogy imádott gimnáziumom diákja lehessek! :D A cím amúgy adott volt, vagy ezt, vagy A jó szó orvosság címet választom. Szörnyű címeket tudtak adni...




És még nincs vége a sornak, de gondoltam, egy bejegyzésbe ennyi is elég lesz. Aztán majd valószínűleg feltöltögetem a többit is. :) Érdekes így begépelve látni, hogy amit annyi oldalra lekörmöltem, az csak ilyen rövidke a monitoron.


Ti miket olvastatok/olvasnátok vissza? Milyen volt? Milyen címekkel kellett már fogalmazást írnotok?

2014. július 22., kedd

Kreatív kedd #41

Én is akarok ilyen csészét! :)

A mai kreatív kedd napi program:
  • Szoknya nadrág helyett (ha már nem biciklizem)
  • Séta a Kedvessel
  • Csarnokozás - lista nélkül, ami szép és magyar (kukorica, tök, kapor, sárgadinnye, szeder, karfiol)
  • Barátnőzés a Bigbenben - van bioteájuk, meg adalákanyag nélküli marlenkájuk, mindkettő isteni! Én csokis eper teát ittam, nyami! Árban nem a legbarátságosabbak, de nem is a legelvetemültebbek. Kedves és figyelmes kiszolgáló, ajánlom a helyet!
  • Kis angolozás, majd könyvnézegetés a következő barátnőzés előtt - Frei kávézó, ezúttal epres-bazsalikomos limonádéval, az is isteni!
  • Majd séta haza az esőben tejfölvásárlással egybekötve
  • Itthon Anyaköszöntés, főzés és sorozatolás

És Ti mit kreatívkodtatok mostanában, vagy mit terveztek?

2014. július 21., hétfő

Hajrá hétfő #40

Hahó!


Itt a nyár közepe, én pedig már az őszi szemesztert tervezgetem... Több remek lehetőség is jött velem szembe, de kettőt is visszautasítottam. Most már nagyon remélem, hogy amiket bent tartottam, azok be fognak indulni szeptembertől :D (szóval remélem, hogy jó lovakra tettem)
Másnak viszont ajánlom ezt az önkéntes lehetőséget, amiről én lemondtam. Nagyon-nagyon jónak tűnik, igazi szívem csücske projekt. :)

A héten egyébként voltam a Holdudvarban mozizni, a kezembe vettem az unokahúgomat, letudtam egy pár e-mailt, blogszülinapoztam (még lehet beszállni a nyereményjátékba!) és tervezgettem - jövő hetet, nyaralást, befőzést, őszi szemesztert.
Ezen a héten lesz könyv és újság csere-bere/kölcsönadás, új teázó kipróbálás, strandolás vagy koktélozás (időjárástól függően) és honlapmegbeszélés (most már remélem, tényleg összejön).




Nektek mihez kell hajrázni?

2014. július 19., szombat

Napi vers #11

Eugene Guillevic: Fény

Az nem igaz, hogy minden
nagy szerelem mulandó.

Az nem igaz,
hogy mind bajt tartogat.

Az nem igaz,
hogy megbánás a vége,

ha ketten figyelünk
egyszerre, egy jövőbe.

Az nem igaz,
hogy tévútra terel,

ha a növő erőknek
éppen a mi erőnk kell.

Az nem igaz,
hogy attól múlni kezd,

ha ketten indulunk,
azonos viadalra.

Az nem igaz,
hogy a szerelem elhagy,

ha a nagy viadal
a győzelmet megadta,

mert végképp nem igaz,
mit róla mondanak,

ha azonos harag fűt
két embert, ki szeret:

s ha élni, s gyúrni tudják,
a mások életét
markukban tartják örömét.

Tóth Judit fordítása

2014. július 15., kedd

Kreatív kedd #40

Ő Dezső, például őt is megnyerheted képeslapként
Halihó!

Ma amellett, hogy kreatív kedd van, még ez a blog 6. születésnapja is! 2008. július 15-én írtam a blog első bejegyzését. És idén úgy döntöttem, megünneplem ezt az alkalmat, mégpedig Veletek együtt! (Talán már van annyi olvasóm, hogy értelme is legyen :D)

E csodás ünnep alkalmából nyereményjátékot hirdetek!
Akik válaszolnak az alábbi kérdésekre, azok között kisorsolok egy (főleg bálnás) vízi világos képeslapsorozatot! Még az előmunkálatok hátra vannak, de attól a játék még elindulhat!
A játék 2014. július 25-ig tart!
A nyertest 2014. augusztus 1-jén sorsolom és hozzá augusztus 15-ig juttatom el a nyereményt!
Játékra fel!

A játék űrlapja itt érhető el. (Ha nem akarsz nyerni, akkor is nagyon örülnék, ha kitöltenéd, sokat segítenél vele. Köszönöm!)

És Ti mit kreatívkodtatok mostanában, vagy mit terveztek?

Hajrá hétfő kedd #39

Szép hétfőt Mindenkinek!

A heti tervek olyan 50-50%-ban jöttek össze. Nem sikerült a ruhavarratást elindítani (még mindig keresek varrónőt!), és a honlapmegbeszélés is halasztva lett, viszont volt barátnőzés és nagynéni is lettem! :)
A szeptemberben kezdődő önismeretet végül lemondtam, ugrott még anyagiakban kicsit a dolog, és nem akarok egy tanévet végigszenvedni érte... annyira még nincs rá szükségem. Helyette járok majd többet Kortárs szupervízióra, az ingyen van :D (és szakmailag az is nagyon fejlesztő!)

A mostani hét tervei: mozi a Holdudvarban (a képen a karszalagom), emiatt nem is tudtam posztolni időben a bejegyzést. A film olyan 6-os egy 10-es skálán. Sok a fájó humor benne, meg egy-egy nem szimpatikus elem, de programnak jó volt, azért sikerült nevetnem, és szerethető karakterekre lelnem :) A barátnőm majdnem lekéste a vonat miatt szegény... így már csak a vászon előtt, egy gyékényre tudtunk leheveredni, a hangfal elé... Kicsit hangos, de legalább láttunk :D Ma babázás (és blogszülinapozás!), szerdán barátozás, egyébként meg a szokásos: munka, háztartás, férj.

Nektek mihez kell hajrázni?

2014. július 10., csütörtök

Júliusi Juli


Nagynéni lettem! Az én drága Juli unokahúgom, anyukájával összebeszélve július 9-én, reggel 8.29-kor látta meg a napvilágot - így nővérem nyerte a fogadást a napot illetően, a haskörfogatot illetően pedig a férjem. Szerencsére el tudtam menni a munkából, így már pár órásan láthattam őt.

Juli, ez a bejegyzés a Te születésed napjára készült.
Amikor Hozzád indultam, szakadt az eső, a pályaudvarig a 4-es metróval mentem, amit a Te születési évedben adtak át. Délutánra kisütött a nap is. Sajnos Metropolt már nem találtam, pedig nem lett volna rossz egyet eltenni emlékül...
Mindenesetre, ami az eszembe jut:


  • Az említett 4-es metró
  • Orbán Viktor a miniszterelnök (megint)
  • A rádióban olyan zenék szólnak, mint Janicsák Veca: Ének az esőben, Ákos új dala (a címe nem ugrik be), Rúzsa Magdi: Nélküled, Kasza Tibi: Hello idegen, ... legalábbis a Class fm-en ilyesmik mennek. (és a Linkin Park új albuma vacak)
  • Idén szeszélyes a nyár, hol esik, hol süt a nap, de a gyümölcsök elég hamar bejöttek, jó kis eper- és cseresznyeszezonunk volt
  • + este eszembe jutott: foci vb alatt születtél, és a németek 7:1-re megverték a brazilokat (otthon)


Nem tudom, mit érné meg még leírni... Te voltál az első újszülött, akit láttam, és fotóztam Rólad egy sort, és bár életed második pelenkázását premier plánból láttam, mégsem fotóztam le - valami mást kell majd mutogatnom az első fiúdnak.
Ja, és ha Pesten maradunk, akkor remélem, én leszek a menő pesti nagynénid ;) (de sose hívj Dorka néninek!)

Puszillak!

Mi történt még 2014-ben eddig, vagy pont július 9-én? (és nincs valakinek véletlenül egy július 9-ei Metropolja?)

2014. július 8., kedd

Kreatív kedd #39


Mai kreatív kedd napi program:

  • Levonatozni Gödöllőre varrónőhöz - szembesülni azzal, hogy a varrónő elfelejtett és Pestre utazott - hirtelen nem tudtam mit kezdeni a helyzettel, később elhatároztam, itt ugyan nem varratom meg a ruhámat (Tud valaki Pesten egy jó varrónőt? Egy régi ruhám mintájára szeretnék egy másik anyagból varratni egy ugyanolyat, csak a jelenlegi méreteimmel) - nem is hívott fel a délután folyamán, hiába hagytam ott a számomat
  • Helyette számlát fizetni, piacra menni
  • Majd nővéremmel és a férjével találkozni és kipróbálni az új könyvtár klávézóját (Café Miújság?) - nagyon szuper, szép, hangulatos!
  • Ezután barátnőzés
  • Majd egy gyors hazaruccanás Anyáékhoz
  • Aztán vissza Pestre, itt kétféle krumpli és uborkasaláta-készítés

(Kép innen.)

És Ti mit kreatívkodtatok mostanában, vagy mit terveztek?

2014. július 7., hétfő

Hajrá hétfő #38

Ezzel a géppel még a spenótról is lehet szép képet készíteni, elképesztő!
Sziasztok!




Lássuk csak:

  • A múlt héten nem mentem végül No Kredit Szabadegyetemre...
  • Az unokahúgom nem elsejéről másodikára virradóra született, úgyhogy buktam a fogadást. De nem is baj, az a 10-e nagyon szimpatikus, már mindenki ünnepén túl van :) A haskörfogatban továbbra is a Kedves vezet, nem ugrott meg hirtelen 20 centit.
  • Volt osztálytársakkal is találkoztunk, minipikniket csaptunk a Margit-szigeten és isteni répás-mézes muffint ettem, aminek el is kérem majd a receptjét ;) Meg csomó nyári programról beszéltünk... Pl. a Francia Intézet idén nyáron is kertmozit tart a Holdudvarban, gyertek! :) Bár egyik barátnőm szerint nagyon hamar kell menni, hogy maradjon rá jegy. Mindenesetre az első filmre szeretnék menni, olyan kis csajos, nyári kikapcsolódás :) (remélem, az értelmesebb fajtából azért)
  • Honlapos megbeszélés is volt (alakuló tanácsadó csoport) és alkottunk egy elég klassz logót. Reméljük, ilyen ütemben haladunk továbbra is.
  • A Kedves névnapjára sikerült az ajándékot időben megrendelni :) Sajnos nem tudtam meglepiben sütni-főzni, mert nem voltam úgy egyedül otthon, de a finom íz így is megvolt, csak a meglepetés nem. (lasagne ♥) És az ajándékkal bár a meglepi megvolt, de cserélni kell majd, mert rosszat kommunikált felém :P De nem baj, 15 napon belül visszaveszik :) Amúgy szueper kis hétvége volt, sok-sok pihenéssel, fagyival és palacsintával.
  • + Végre sikerült finom spenótot készítenem! A friss spenót durván kenterbe veri a fagyasztottat. Meg végre volt benne rántás is, zsömle, ahogy a nagykönyvben meg van írva. De már magában a spenótlevélnek is nagyon jó íze volt. Egyetek spenótot!



A hétre tervek: Munka (visszajött az a diáklány, akivel együtt kezdtük, végre!). Kedden végre megyek varrónőhöz szép nyári ruhát varratni, illetve egyelőre csak méretet vesz, utána pedig barátnőzök. Szerdán folytatjuk a honlapos megbeszélést. Befizettem az angol nyelvvizsgára a pénzt, úgyhogy nincs visszaút, aug. 9-én vizsgázom... (tippeket, anyagokat, tapasztalatokat szeretettel várok!) és a héten valószínűleg nagynéni leszek. :)



Nektek mihez kell hajrázni?

2014. július 1., kedd

Kreatív kedd #38

  Csak gyorsan, képekben. Részletes leírás majd pénteken.

1. Dekorálj! (és előtte rakj rendet)


Íróasztal végre ismét használható állapotban, új képekkel
Extra kis hangulati elem, csigaragasztó a Kedvestől
A konyhaasztal is használható és szép pipacsot is kapott :)
Plusz elem: kínai macska a polcra feltűzve
Tárt kapus madárka, épp háttal

2. Szervezd újra a fürdőszobapolcodat! - Hordozható fürdőszobapolccal


Előtte
Azt hittem, hogy utána, de igazából csak közben
Maga a nem szép, de praktikus, és már 2 polcos tárolóegység
És utána. Azért valamivel rendezettebb :)
Fülbevalórendezés
Nyaklánc- és medálrendezés
Karkötőrendezés

Pénteki frissítés, a dolgok részletes leírása.

  A kedd már épp a júliushoz tartozik, így nem a rendrakásé, hanem a takarításé kellett volna, hogy legyen, de júniusban a munka miatt sajnos nem nagyon haladtam a rendrakással, így még gyorsan egy szuszra letudtam a nagyobb projekteket. Jövő héttől jöhet a takarítás. Meg azért ezekhez is kellett takarítani - főleg port törölni.
  A két nagy képet a Kedvestől kaptam, és már rágta is a fülem, hogy miért nem rakom ki őket. Hát most kiraktam, de megadtam a módját és előtte rendet raktam a kiválasztott helyszíneken.

  A fürdőszobapolcomat már régóta terveztem kicsit rendszerezni, mert bár van egy adag ékszerem, mégsem nagyon használom őket. Nehéz is, ha percekig kell turkálnom a rendetlenségben, így sokszor inkább hagytam a fenébe az egész ékszerprojektet.
  Kedden nekiálltam mindenféle tárolóalkalmatosságot gyártani. Először is mindent odavittem a frissen rendbe rakott íróasztalomhoz, aztán odahordtam a szóba jöhető dobozokat is és nekiálltam válogatni.
  Tudni kell rólam, hogy nem vagyok egy túl precíz ember, ilyenekben legalábbis nem. Ezeket a kis tárolókat is úgy gyártottam, hogy "Hm, ebben a bon-bonos dobozban tök jól mutatnának a fülbevalóim." és beleraktam és tetszett és úgy maradt. Aztán "Hm, ez a doboz pont belepasszol a másik dobozba." és akkor ezzel is kezdtem valamit. Nem méricskéltem, nem tervezgettem előtte.

  Először a fülbevalótartó készült el. Ehhez egy egyszerű bon-bonos dobozra volt szükségem, abba igyekeztem szín szerint belepakolni a fülbevalóimat. A nagyobbak egyedül kaptak egy egész bon-bon helyet.

  A bon-bonos doboz tetejéből lett a karkötőtartó. Ebbe elég jól belepasszoltak a teásdobozok fedelei (bár a nyakláncos dobozba még jobban, de az kicsi lett volna a karkötőknek). Volt belőle kettő ugyanolyan fazonú, egy narancssárga és egy kék. A narancsba mentek a melegebb színű karkötők, a kékbe a hidegebb színűek. Mellé a nagy, merev karkötők, a végére pedig egy másik teásdoboz tetejét vágtam le, oda pedig a földszínű és bőrkarkötők mentek. Az első két dobozt hozzátűztem a bon-bonos dobozhoz tűzőgéppel, a harmadikat viszont ragasztottam, mert nem volt olyan klassz oldala, mint az első kettőnek.

  A nyaklánctartó volt az utolsó. Ehhez használtam fel azt a klassz kemény fekete dobozt, amiben nem tudom, eredetileg mi volt, Gödöllőről került hozzám. Hogy kis elválasztókat készítsek, a lyukasztógép dobozát "szeleteltem fel". Nem lett szép a vágás, tudom. Csak úgy nekiestem ollóval. Egyenként raktam a nyakláncokat, illetve az egyikbe egy fülbevaló is került, klipszes, ami akkor lenne jó nekem, ha ilyen olasz maffiózó család női feje lennék. Talán egyszer farsangon... A medálokat, kitűzőket kis ékszeres dobozokba raktam és azok is mentek a nagy dobozba. Elfogyott a lyukasztós doboz, és amúgy is sajnálom szegény ékszeres dobozaimat, maradt még így is üresen egy pár.

  Aztán a hajas dolgokat rendszereztem. Hajgumik egy műanyag dobozba, csatok egy teás dobozba (a narancssárgába, aminek a teteje a karkötőknél van). A hullámcsatokat kartonra sorakoztattam fel. Sminkcuccok abba a ceruzatartóba, ami amúgy is ott árválkodott az íróasztalomon. Még pár szebb (gyöngyös) nyaklánc kifektetve egy szép dobozban.

  Aztán persze rájöttem, hogy ezek így hiába tök szépe, meg rendezettek, nem férnek el egymás mellett. Valahogy egymás felé kell őket rakjam. Találtam is egy kissé elnyűtt, nemrég leselejtezett kartondobozt, ami épp befért a fürdőszobaszekrénybe. Ebből lett az én kis hordozható fürdőszobapolcom. Levágtam a füleit, meg a tetejéből még egy kicsit, ami már nagyon rongyos volt. Vonalzó és minden nélkül, de meglepően egyenes lett.
  Gondoltam, egy kicsit adok arra is, hogy néz ki. Ezért kapott belülre borítást. Kívülre már nem, mert úgyse nagyon látszik. Hát, nem lett valami szép, talán csak egy hajszállal szebb, mint a csupasz, piszkos karton, de hát na... A polcokat a fülekből készítettem. A rövidet és a hosszút összeragasztottam, hogy legyen egy kis tartása. Pont végigért, még kellett valami, amivel rögzítem. Nekiálltam minifüleket vágni, amiket hozzáragasztottam és tűztem mind a polchoz, mind a nagy polc falához (ezeket már nem volt időm/türelmem beborítani). Aztán rájöttem, hogy a második polchoz szükséges hosszú fület sikerült megnyirbálni a nagy nemgondolkodásban (abból lett a két minifül)... Így készült el az egypolcos verzió. Amivel nem voltam elégedett, még funkcionálisan sem. Aztán találtam még egy adag kartont, abból vágtam egy második polcot. Kicsit hosszabb lett, mint kellett volna, de azért beleszuszakoltam... És tádá, egészen jól elférek :)

  A külcsínen majd később dolgozom, de jól funkcionál, és ez is siker. Hozzá kell tenni, hogy nem volt túl sok időm, nem az egész keddi napom ezzel telt, csak a délutánból 1-2 óra.

  A takarítós júliushoz pedig hozzájárultam pár ezüsttel, amire ráfér a vérfrissítés :)


És Ti mit kreatívkodtatok mostanában, vagy mit terveztek?