2014. február 25., kedd

Kreatív kedd #25


  A mai kreatív kedd alkalmából bemutatom az idei szervező-tervező módszerem, eszközeimet.

  Nagyon élvezem az idei tervezős-szervezős rendszerem, azt hiszem, megtaláltam a nekem valót. Van egy csilli-villi határidőnaplóm, óriási hellyel, sokféle tagolással. Az elejére összeszedtem a havi bontásban a mindenféle ünnepeket, így hó elején rá tudok pillantani és előre tudok tervezni, de persze a konkrét naphoz is odaírtam őket. A napokhoz különböző színnel vezetem a különböző tennivalókat. Rózsaszín az iskola, lila a munka (önkéntes és fizetős is), narancssárga a személyes program, zölddel vezetem, mit ettem aznap, barnával írom oldalra az aznapi költést/bevételt - ebből heti összesítést is csinálok. Valahogy eddig nekem ez tetszik a legjobban, a kézzel írt költségvetés, sem az Excel-be vezetés, sem a Koin alkalmazás nem jött be. Mind a kettő tök jó pedig, de nem használtam őket rendszeresen.
  A határidőnapló mellett pedig van egy A/5-ös gyűrűs mappám is, még Szegeden kaptam valami kezdő csomagban. Abban vannak elsőként a Viás naplóból a nekem tetsző részek: 2013-as összefoglaló, 2014-es tervező... A különböző tervekhez, célokhoz rakok be mindenféle lapokat még, pl. a testmozgásos fogadalmamhoz mozgásötleteket, gyakorlatsorokat. Ez a rész a Tervek név alatt fut, csináltam kis fület is neki, így könnyen oda tudok lapozni :)
  A Jegyzetekhez gyűjtöm a 2014-ben megnézett filmeket is, pontozom is őket (bár nem ártana most pótolni párat...).
  A következő rész az Inspiráció, itt is vannak Viás lapok, ötletek romantikus estékhez, feltöltődéshez, ajándékokhoz, csak úgy... A Kreatív kedd-ekhez is lehet, hogy fogok ilyet vezetni.
  A következő rész a Suli, ahol helyet kaptak az órarendjeim, az idei félév követelmények összefoglalói dátum szerint rendezve, az egész MA követelményei, hogy melyik félévben milyen tárgyak várhatók, milyen típusú kurzusból mennyit és mikor kell teljesíteni - ezekből én miket teljesítettem már, illetve elintéznivalók, üres jegyzetlapok.
  És végül a Háztartás fül alatt a zónázós/FlyLady-s dolgok, illetve a fontos boltok/posta nyitva tartása. Bár be kell valljam, a zónázás/FlyLady-zés mostanában nagyon nem megy. Pár dolog megmaradt, de ezt nem tudom olyan menetrendszerűen csinálni. De azért nem úszik többnyire a lakás :)


És Ti mit kreatívkodtatok mostanában, vagy mit terveztek?

2014. február 24., hétfő

Hajrá hétfő #23

2008-as képem, hétfői buborék, szeretettel
Hát sziasztok!

  Az elmúlt hetem elég hajrázós volt... de azt hiszem, tudtam teljesíteni azt, amit vállaltam. Bent voltam minden órán és minden anyagot elintéztem hozzá (nyomtattam, ha kellett, tesztet töltöttem, laptopot vittem). Mindegyiken aktív tudtam lenni, nem aludtam be.
  Túl vagyok az első tárgyalásomon és anya-gyerek csoportomon. Mind a kettőt elég jól viseltem, azt hiszem, még nem túl mély a víz, menni fog ez.
  A héten járt le a 3000-res, ill. 500-as kihívás, amit sajnos nem sikerült teljesíteni, a Kedves éjszakázása felborította a klassz kis rendünket, aztán reggelenként valamennyit még próbáltam csinálni, de akkor fekvőzni képtelen voltam. Meg hát pihenőnapok is kellenek azért...
  Ez a "kudarc" (hé, azért így is több guggolást és fekvőt csináltam, mintha ki sem tűztem volna ezt a célt!) nem vette el a kedvem a további célkitűzésektől. Úgy döntöttem, maradok a far- és combizomnál, úgyhogy hétköznap reggelente szeretném megcsinálni a kedvenc farizomgyakorlat-sorozatomat. Két reggel már látom, hogy veszélybe kerül, mert akkor korábban kell beérnem, de azért remélem, akkor is bele fog férni. Ehhez még jobban rá kell álljak az esti összepakolásra, minden szükséges cucc kikészítésére.
  Ezt a hetet picit lazábbra hagytam, nem lesznek most esti találkozók, megbeszélések, csak a szerdai szexuálpszichológia és a pénteki munka. Két sulis feladat vár rám, haladok a követelményekkel is. És beindult újra a kolis önkéntes munkám is, az egyik leányzó ismét jelentkezett és folytatjuk a munkát.
  A héten a kedvenc kajám a kínai levesünk volt, nagyon tápláló, egyszerű, jól megtölti a pocakot és minden van benne, amire szükségünk van. Kicsit beleszerettem most a levesekbe. :) A kedvenc napom pedig a vasárnap, mert addig aludtam, ameddig jól esett, magamtól keltem, nem kellett sehová menni, kényelmes, romantikus volt a reggel, voltunk nadrágot venni a Kedvesnek (és találtunk is, igaz, csak farmert, vászon nadrágot nem), meg sétálni, villamost lestünk, citromos sört ittunk és chilis chipset ettünk. Abszolút nem egészséges, de nagyon jól esett. Régen nem szerettem a vasárnapokat, mert utánuk mindig jött a hétfő, nem lehetett sokáig fenn lenni, és a hétfő árnyéka... hát, beárnyékolta. De most már ez a kedvenc napom. Igazából ez az egyetlen teljesen szabad napom a héten, és most már nem vagyok olyan későn kelő és későn fekvő, meg a sulit-munkát sem bánom, abba is jó visszatérni. :) Békések a vasárnapok, főleg így tavasz elején.
  A heti menütervünk: répafőzelék, spenót, párolt lila káposzta, krumplisaláta fasírttal, rakott krumpli, húsleves (csirkéből).

  Nekem a héten hajrá a reggeli tornákhoz és az esti előkészületekhez!



Nektek mihez kell hajrázni?

2014. február 19., szerda

Csokiajánló diétázóknak


  Mióta diétázunk, azóta keresgélek diétás édességek után (amiben nincs se aroma, se édeske), és csokoládéból megtaláltam a tökéleteset. A Sparban (de ott is csak a kis Sparban találtam eddig) bukkantam rá egyszer a diabetikus részlegen - ugyanakkor nem édeske van benne, hanem nyírfacukor. Bio gazdaságból származnak az összetevők, 71%-os és aromamentes (ez különösen nagy szám, mert nem is találtam eddig a szupermarketekben aromamenteset)! A tökéletes csokoládé. Elsőre nagyon keserű volt, 1 kockát ettem meg belőle azt hiszem. Később azért már megszerettem és többet is tudtam egyszerre enni, de egy kocka is már teljes értékű desszert nekem. Jól el lehet rágcsálni. Kicsik amúgy a kockák, így jól be lehet osztani. 6-700 Ft, már nem emlékszem pontosan, ami persze nem kevés, de ha azt nézzük, hogy egy hétig simán bírja, ha beosztjuk, akkor azért nem rossz.
  Szóval jó szívvel ajánlom minden diétázónak és nem diétázónak is, minden szempontból első osztályú termék!

2014. február 18., kedd

Kreatív kedd #24

  Ma ismét új receptet próbáltunk ki, a Kedves vágya szerint kínai csípős-savanyú levest készítettünk. A neten lévő recepteket vettük alapul, de valami sajátot alkottunk. Hát, kinézetre nem hasonlít a kínaiban kaphatóhoz, de ízre már érezni a közös vonásokat. Egy biztos: erősnek jó erős lett. És finom is, tápláló.


Kínai csípős-savanyú leves (vagy valami olyasmi)

- 500 g csirkehús
~ 500 g wok zöldségkeverék
- 2 db tojás
- 2 ek keményítő
- só
- bors
~ 1 tk Erős Pista

  A húst csíkokra szeleteljük és a zöldséggel együtt befűszerezve felrakjuk főni. Közben a tojásokat felverjük, a keményítőt kb. 1 dl vízzel elkeverjük. Mikor minden felfőtt, a tojást és a keményítőt hozzákeverjük, ruttyantunk rajta egyet és kész.
  A wokos zöldséget azért választottam, mert magában valahogy nem olyan könnyű bambuszt és fafül gombát szerezni, de ebben a keverékben van mindkettő - meg egy kis ráadás ;) Szerintem összességében jó választás volt. Az Erős Pistából azért kevesebb is elég lett volna.


És Ti mit kreatívkodtatok mostanában, vagy mit terveztek?

2014. február 17., hétfő

Hajrá hétfő #22

Pillangóm a tavaszi napsütésben
  A múltkor a romantikás hajrá miatt nem számoltam be az arra a hétre vonatkozó sikerekről, eredményekről. Sikerült a szakmai gyakorlati hely elfogadtatását elindítani, legkésőbb a hét elején már lesz is eredmény és elkezdhetem a tényleges munkát. Lesz tárgyalás-monitorozás, csoportfoglalkozásokra járás, szakirodalom olvasás, szakvélemény olvasás (esetleg részvétel/jelenlét annak megszületésénél), jogi- és pszichológiai tanácsadáson való részvétel, szóval sok-sok minden. A téma nem a könnyű fajtából való, családon belüli/párkapcsolati erőszak, saját magamat dobtam be a mély vízbe, de hát valamikor tesztelnem kell magam, mennyire bírom a kemény témákat. A múlt heti menünk a következő volt:
Krumplipüré rántott hússal, répafőzelék (rántott hússal), pizza, tarkababfőzelék zöldségfasírttal, zöldborsó főzelék zöldségfasírttal (és palacsinta), krumplisaláta rántott hússal.
  Az elmúlt héten végre a végére jártam a rendkívüli szociális támogatásnak, hogy akkor házasságért jár-e, nem jár, mi kell hozzá. Sajnos rossz hírt kaptam, a PPK-n nem jár :( De logikus, azért ezt mi döntöttük el, hogy így lesz, a költségekkel is számoltunk, persze nem lett volna rossz, de nem bánom, ha valahová máshová kerül az a pénz.
  Lezajlott az egyetemen is az első hét, a gyönyörűen kinyomtatott páros/páratlan hetes órarendjeimbe máris bele kellett firkálni, mert változtak időpontok/helyszínek. Lehet, újat nyomtatok. Összeszedtem már a követelményeket is határidőkkel. Jó aktív szorgalmi időszak lesz, az biztos, fordítottja a tavalyi félévnek: akkor rengeteg vizsgánk volt, kevés gyakorlat, most rengeteg gyakorlat és kevés előadás.

  Kell szerezzek:
- egy fiatal felnőttet (lehetőleg pályakezdőt vagy egyetemistát)
- egy 5-18 év közötti gyereket/kamaszt
- egy pedagógust (ez megvan már, szerencsére)
- egy iskolát/témát iskolai környezetpszichológiai tanulmány készítésére

  Ha van önként jelentkező, azt szeretettel várom! ^^ (Budapestről elsősorban, itt tudnám felvenni a teszteket.)

  Ezen a héten várható az első tárgyalás-monitorozásom, lesz filmklubos megbeszélés, talán barátnős este, és szombaton az első anya-gyerek csoportfoglalkozás, amin részt veszek (szintén szakmai gyakorlat)! Meg persze második hét a tavaszi szorgalmi időszakban :)
  A heti menüterv: pirított morzsás karfiol, sárgaborsó főzelék, kínai csípős-savanyú leves (ez még teljesen új, izgalmas kísérletezés lesz), krumplifőzelék, rizs párolt zöldségekkel, tejszínes-gombás töltött ravioli/tortellini (szintén újdonság, nekem legalábbis), desszertnek meg valamikor egy puding.

  Úgyhogy részemről hajrá a szervezett héthez, hogy minden gördülékenyen menjen és ne purcanjak ki!


Nektek mihez kell hajrázni?

2014. február 12., szerda

Krumplisaláta


  És életem első krumplisalátája is elkészült, ami valami isteni lett és még többet kellett volna csinálni! :) A krumplisalátát ehetjük salátaként valamilyen körettel és feltéttel, de köretnek is tökéletes, sőt, magában, főételnek sem utolsó. Mi első körben fasírttal ettük, második körben még egy kis pirított morzsás karfiol is készült hozzá (abból is csinálhattunk volna még, az is olyan, de olyan finom!).

Hozzávalók (4-5 személyre, attól függ, miként esszük és ki eszi):
~ 1 kg krumpli
~ 1 adag tartár (hihetetlen, de nem írtam le még sehova a tartár receptjét! :O)
  - ehhez: 1 tojássárgája
             - kb. 2,5 dl tejföl
             - 1 mk ecet
             - 1 nagy mk mustár
             - 1-2 mk cukor
             - 1 mk só
             - kb. 1 dl olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma

Elkészítés:
  A krumplikat megpucoljuk, megmossuk és kockákra/karikákra (szimpatikus, közel azonos méretű formákra) daraboljuk. Ezután sós vízben puhára főzzük. Én a kuktánkban főztem meg, felengedtem bő vízzel, abba kb. 2 óriás csipet sót raktam, miután felforrt, még 10-15 percig főztem, aztán elzártam, és optimális esetben félre raktam volna, megvártam volna, míg ki lehet nyitni, de ehelyett csak kinyitottam a szelepet maxra és elmentem tartárt csinálni, közben meg kicsit kifröcskölt a krumpli. Miután ki lehetett nyitni a kuktát, kinyitottam és leöntöttem róla a vizet.
  Miután megfőtt a krumpli, egy nagy tálba rakjuk őket hűlni.
  Miközben fő a krumpli, el lehet kezdeni a tartár készítését. Én mostanában úgy szoktam, hogy a tojássárgájához hozzárakok mindent a tejfölön és az olajon kívül, aztán elkezdem kikeverni habverővel, közben pedig nagyon lassan adagolom hozzá az olajat. Miután sikerült szép sűrűre keverni a tojássárgáját, hozzáadom a tejfölt, összekutyulom, aztán kóstolgatom. A krumplisalátához - azt olvastam - érdemes egy markánsabb tartárt készíteni, mert a krumpli sokat lágyít az ízén. Ez igaznak is bizonyult, jó, hogy hallgattam rá. Így még került bele cukor, mustár és ecet is.
  A tartár után megpucoljuk a hagymát, félbe vágjuk, majd vékony szeletekre vágjuk a fél hagymákat.
  Miután a krumpli kissé kihűlt, hozzáadjuk a hagymát és kézzel elkutyuljuk, majd ráöntjük a tartárt és kanállal összekeverjük az egészet. Lefedjük és hűtőbe tesszük. Pár óra múlva már igazán finom. (De még úgy langyos-melegen is isteni, belekanalaztam.)

  Érdemes lehet műanyag dobozba tenni, mert a hagyma illata/szaga betölti az egész hűtőt, folpackon keresztül is.

  A vöröshagyma helyett mehet bele egyéb hagyma is (lila, póré, új), sőt, alma is mehet a hagyma helyett/mellé.

Jó étvágyat!

2014. február 11., kedd

Kreatív kedd #23

  Mostanság próbálgatom, mit tudok tönkölylisztből készíteni, és egész sok mindent! A pogácsát már bemutattam, ezúttal zsömlét és kenyeret készítettem.

Tönkölyzsömle

  Ezt a receptet használtam. Igazából ez is kenyér akart lenni, csak a kenyérsütőgépesre nem volt már időm, így kerestem egy sima sütős receptet (ezt). Aztán rájöttem, hogy nincs kenyérsütőformám, felhívtam gyorsan anyát, hogy anélkül szétfolyik-e? És igent mondott, úgyhogy a javaslatára inkább zsömléket gyártottam a tésztából. Kb. 20 perc alatt megsültek, ezután konyharuhába bugyoláltam őket, így fél óra alatt kb. meg is puhultak. Kicsit nyomik lettek, meg sós lett, de tetszik alapvetően. Gyors, finom, szeletelhető és laktató. A joghurtból én csak 350 g-ot raktam bele, azaz két kispoharat, meg egy egészen picike (egy kis löttyintés, fél deci ha volt) vizet, csak úgy. Lehet, kipróbálom majd több joghurttal is, mondjuk nekem nem volt gondom az állagával, hogy ilyen sűrű volt. Csak ne lett volna ilyen sós. Viszont tényleg nagyon laktató, az én picikéimből 2 elég is volt reggelire. (És ez amúgy élesztőmentes is.)


Tönkölykenyér (kenyérsütőgépben)

  Aztán tegnapelőtt egy kenyérsütőgépes kenyeret is készítettem, ebből a receptből indultam ki, de csak 400-450 g lisztet tettem bele és egynegyed nyers élesztőt. Körülbelülire számoltam ki az arányokat. Ez nem lett az igazi, macifüles lett, meg morzsolódik, de azért tudok belőle szendvicset készíteni és ez is nagyon laktató. Egy szendvics, és nincs problémám a másfél órás kurzusokkal, még tovább is bírnám - amúgy én elég gyakran szeretek enni, és az, hogy másfél óra után még nem érzem egy kicsinek tűnő szendvics után, hogy jaj, nem lenne rossz valamit enni, az nagy szó.

  Szóval összességében nagyon bejönnek a tönkölyös cuccok. Fogok még velük próbálkozni, édességes recepteket is gyűjtöttem be, majd rakom fel őket szép sorban :)

  Ma pedig répafőzeléket gyártottam (kicsit több sűrítéssel és petrezselyem nélkül), életemben először. Azt hiszem, bőven teljesítem a "havi 1 új recept" tervemet :D


  Emellett a konyhánk bővült új fűszertartókkal is, amit névnapomra kaptam. Kicsi sűrített paradicsomok, amelyeket már elsütöttünk-főztünk pizzaszósznak, illetve paradicsomlevesnek. Pizzakrémnek finom, paradicsomleveshez kicsit furcsa, de nem rossz. Nagyon sűrű, többet kell rajta hígítani és van benne valami furcsa savanykásabb íz.



És Ti mit kreatívkodtatok mostanában, vagy mit terveztek?

2014. február 10., hétfő

Hajrá hétfő #21

Halihó!

  Elindult a második félév! Már nyomtattam csini páros-páratlan hetes órarendeket, tip-top kis szervezős mappát hoztam össze. Kell is, mert rengeteg tennivalóm lesz ebben a félévben. Három önkéntes meló, ebből az egyik szakmai gyakorlat is (az egyik pedig még nem indult be, lehet, nem is fog... attól függ, lesz-e jelentkező). Plusz suli, plusz heti 2x4 óra pénzes meló (a szakmai gyakorlatért nem kapok :( ). Plusz háztartás, családi- és baráti élet, meg magammal is kéne foglalkozni...
  De eddig egész jó. Ma reggel felkeltem rendben fél7-kor, így volt időm epilálni és hajat mosni :D Ki kell használni a reggeleket! Kelek a Kedvessel fél7-kor, nekem viszont csak 9-re kell a legtöbb esetben bemenni.
  Most viszont épp nincs sok időm, mert hamarosan hazajön a Kedves és megyünk vásárolni, aztán főzünk, egymással törődünk. Voltam most elég sok képzésen, programon, kell most a romantika :)

  Úgyhogy nekem hajrá romantika!

Nektek mihez kell hajrázni?

2014. február 7., péntek

Az ELTE - Magyarország legjobb egyeteme



Avagy tapasztalataim az ELTE-ről

  De pontosítsunk, pszichológia MA-ra járok, 2013 szeptemberében kezdtem. Így az egész ELTE-ről nem tudok nyilatkozni, és csak ezt az időszakot ismerem.

Felvételi:

  A felvételi korrekt, könnyen teljesíthető, a vizsgabizottság kedves, nem érzem hátránynak, hogy nem az ELTE-n végeztem a BA-t. A pontszám egész alacsony (államilag finanszírozotton, a fizetősöknek magas). Bejutok. Kapok sms-t és e-mailt is.

Évkezdés:

  Egész nyáron ígérgetik, hogy küldik postán is a részletesebb tájékoztatót a tudnivalókról. Nem küldik. Facebook-on írnak rám ismerősök, hogy akkor X napon megyek-e beiratkozni. Ja, hogy lehet beiratkozni? Milyen remek, milyen kár, hogy erről nem írtak semmit. De a tárgyfelvételt is ugyanúgy facebook-ról tudom meg. Hiányzik a gólyacsomag. Akkor is, ha MA-s vagyok és "nagylány".

Beiratkozás:

  Sorszámot kell húzni, de egész gyorsan halad a dolog. Az ügyintéző kedves, bár mintha nem lenne teljesen tisztában azzal, milyen papírok is kellenek nekem. Később kapok e-mailt, hogy a nyelvvizsgámhoz - amit érettségivel szereztem meg - kellene még egy oldal fénymásolat, küldjem el nekik beszkennelve. Elküldöm, rendeződik, korrektek, aranyosak.

Első tárgyfelvétel:

  Mint említettem, erről is facebook-on értesültem, az ELTE-nek nem stílusa leveleket küldeni, mindennek utána kell járni honlapokon, neptunon, itt-ott-amott. Szerintem az országban egyedülálló a rangsoros-mázlipontos rendszere. Előnye, hogy nem azon múlik, hogy bekerül-e valaki az adott kurzusra, hogy ott tud-e ülni x órakor a gép előtt és ő jut-e be előbb, vagy más. Hátránya, hogy sok időbe telik, míg konkretizálódik az órarend.

Első félév, szorgalmi időszak, oktatás, oktatók, órarend:

  Az oktatás-oktatók dolog az hasonló, mint más egyetemeken. Legalábbis ahol eddig voltam (Szeged, KRE). Azaz korrekt, jó, vannak nagyon jó, jó, és kevésbé jó tanárok. És persze vannak problémásak. Az egyik élményemről írtam is egy kis szösszenetet. Összesen 2 órára nem jártam be egy idő után, mert irritált a tanár stílusa - de ez egyéni ízlés kérdése.
  A követelmény teljesíthető - bár néha szükséges átértelmezni azokat, és bejárni az órára a több száz oldal elolvasása helyett.
  Az órarend az elején még alakult, óraütközések miatt variálni kellett. Ami szerintem elég zavaró, hogy nincs semmi rendszeresség az órarendben. A Károlin megvolt, hogy az első óra 9-kor kezdődik, a második meg 10.45-kor, és így tovább. Megvoltak rendesen a szünetek, volt ebédszünet is. Az ELTE-n volt úgy, hogy két óra egymás után, órarend szerint szünet nélkül követte egymást. 3 órát én pedig se pisilés, se evés nélkül nem szívesen bírok ki, pláne nem ebédidőben. Illetve nem mindig vették figyelembe, hogy ha két különböző épületbe hirdetnek meg egymás után órákat, akkor ahhoz is kell idő, hogy egyikből a másikba átérjünk. És ezen felül is szükségünk lenne szünetre.

Első vizsgaidőszak:

  Elég sok vizsgás tárgyam lett, és a decemberi vizsgalehetőségek 90%-a egy napra volt meghirdetve, úgyhogy megkockáztattam és egy napra 3-at is felvettem egymás után. Örültem, mert mind a három sikerült. Ezek írásbelik voltak. Csupán két szóbeli vizsgám volt, azokat hagytam januárra. Az egyik szóbeli nagyon elhúzódott, akkor rengeteget kellett várni, túlnyúlt a meghirdetett időponton, így a dolgozókat kellemetlen helyzetbe hozta, én szerencsére aznap nem dolgoztam, csak éhes lettem. Viszont minden feszültség elpárolgott, csak az maradt, hogy legyünk már túl rajta.
  Amúgy lazábbra is lehetett volna hagyni, de szeretek szünetet adni magamnak a vizsgaidőszak után, ez sikerült is. Jan. 17 óta "szabin" vagyok :)
  A vizsgás óráim számát úgy sikerült csökkenteni, hogy 2-ből beadandót vállaltam. Az egyikkel nem volt gond, bár nem reagált a tanár, hogy megkapta-e (pedig kértem rá), de úgy tűnik, megkapta, mert adott osztályzatot.
  A másik tanár már problémásabb volt. Vizsgaidőszakban (én már a szabadságomat töltöttem) kitalálta, hogy plusz megbeszélést kér, de nem adott konkrét időpontot, csak egész napokat, és nem tudtuk elérni e-mailben (nem válaszolt). Végül egyik nap bementünk (a honlap szerinti fogadóórája időpontjában), de nem volt bent se ő, se más ügyintéző (és az egyetemen kiírt fogadóórája már más napra esett), így végül üzenetet hagytunk neki. Gondolom emiatt, de aznap végül írt, bocsánatot kért, elmondta, mi miatt nem tudott bent lenni, és ha tudunk, ezen és ezen a napon menjünk el. De nem tudtunk, így is adott jegyet. A vizsgázókkal is ment a huza-vona, ott sem volt egyszerű a helyzet. Összeszedtem pontokban, milyen problémáink voltak vele, miben lenne jó a jövőben változtatni, arra válaszolt is, korrekt volt, örültem, reménykedem a változásban. A jegyadással volt szintén egy elég hosszú huza-vona, de végül minden megoldódott. Csak addigra már tök idegesek voltunk, hogy miért nem működik a rendszer.
  Amúgy nagyon érdekes volt megfigyelni az évfolyamtársaim reakcióját is a problémákra. "Ő művészlélek, ezt előre lehetett sejteni..." "De legalább nem b*szakodik és mindenkinek ötöst ad." "De legalább ő egy tök jó szakember." "De legalább jók az órái"... Nem érdekelnek ezek a kifogások! Nem akarom megérteni a művészlelkét. Nem akarok potya ötöst, hanem hasznos tudást és korrekt, következetes követelményt szeretnék. Nem kliensként fordultam hozzá, az nekem édeskevés, ha ő jó szakember. Az óráit én meg spec. nem bírtam, nem is jártam be rá egy idő után. Igazából a megkapott ötössel mindenki száját be lehetett tömni kb. Örülök, hogy írtam neki. Bár persze igaza van a Kedvesnek, egy idő után baromi fárasztó harcolni azért, hogy valaki tegye azt, ami a dolga.

Második tárgyfelvétel:

  Ez az, ami egy totál vicc. Az évfolyam nagy részének nincs meg a 30 kredite, mert a legtöbb kötelezően választható tárgy ütközik a kötelező óráinkkal, a maradék pedig 20-25 főre van meghirdetve, holott az évfolyamon kb. 35-en vagyunk. Így az is korlátozva van, hogy a mintaterv szerint tudjunk haladni. Megjegyzem, ez a 20-25 már a kikönyörgött létszámemelés után ennyi, 15-ről indult. Nehéz lehet megérteni, hogy 35-en vagyunk és nem csak egy kötelezően választhatót szeretnénk felvenni, mert az semmire sem elég. Hogy példázzam: kötelezők + kettő kötelezően választható + egy szabadon választható = 27 kredit. A minimum pedig a 30 lenne, de én még többnek is tudnék örülni, hogy a végén kicsit lazíthassak, amikor szakdolgozatot fogok írni. De a minimum a 30 lenne, ösztöndíj miatt is, meg azért is, hogy egyik félévünk se legyen túlterhelve.
  Több heti egyenkénti könyörgés után végül írtam ma délelőtt a tanszélvezetőnek egy levelet, amiben pontokba szedtem, mely órák mely órákkal ütköznek, elmondtam, ez mit eredményez és kértem, hogy eszközöljünk ki változást. Mert az nonszensz, hogy nem teszik lehetővé a mintaterv követését és a minimális 30 kreditet. Még nem érkezett válasz.

  A krediteim növelése érdekében, meg ha már amúgy is megyek önkénteskedni, akkor miért ne szakmai gyakorlat címen tegyem ezt - felvettem a szakmai terepgyakorlat kurzust is (+5 kredit, megvan a 32, juhéjj!). Hivatalosan ezt másik félévre ajánlják, de hát ha már a mi félévünkre ajánlottakra nem lehet bekerülni... Meg előfeltétele sincs. Egyik évfolyamtársam már érdeklődött elég korán egy tanártól, nevezzük B-nek, aki átirányította egy másik tanárhoz, nevezzük A-nak, hogy már ő a felelős a kurzusért, de biztatta, hogy biztos el fogják fogadni a külsős helyet is, ha hasznos gyakorlati tapasztalatot tud adni. A kurzushoz a Neptunban egyébként ki van írva A és B tanár is, mint felelős (holott B már nem az).
  Írok A-nak (a honlapon kint lévő e-mail címére) január 12-én, hogy lenne nekem egy külsős gyakorlatom, lehetne-e. Teljesen nyitott vagyok, csak információt szeretnék.
  Nem érkezik válasz, így feljebb megyek, jan. 16-án írok C-nek, a "fejesnek". Ő kissé kioktat, hogy azért nem úgy van, hogy én kitalálok valamit és már viszem is a szerződésmintát (hozzá kell tennem, neki csak nagyon dióhéjban vázoltam a dolgot, első sorban arra voltam kíváncsi, hogy A-t hogyan tudnám elérni és az információt megkapni). A kioktatás után a gyakorlati válasza az, hogy keressem A-t fogadóóráján, illetve még megnevezi D oktatót, akit szintén kereshetek.
  A honlapon A fogadóóra időpontja még a 2013 tavaszi félévre vonatkozik. Telefonálok az egyetemre, hogy valami elérhetőséghez jussak. Végül azt az információt kapom, hogy vizsgaidőszakban (ami mellesleg már bőségesen tárgyfelvételi időszak is) nincsenek bent az oktatók a fogadóórájukon, és A-nak már vizsgája sem lesz, úgyhogy annyit tud tenni, hogy megadja A gmail-es e-mail címét, hátha arra válaszol.
  Jan. 27-én írok a gmail-es e-mail címre, levelemben kifejtem, hogy február első hetében már szerződéskötés lesz az egyesülettel, így sürgős lenne megbeszélni a részleteket - hogy most sima önkéntes szerződés legyen, vagy szakmai gyakorlatos. Azonnal válaszol is rá A, hogy adjak meg több információt a pszichológusról, akihez mennék és a tevékenységi körről.
  Egyeztetek a fogadó féllel, január 28-án válaszolok, melyben újabb kérdéssel fordulok A-hoz: kell-e, hogy szakpszichológus legyen a mentorom, mert ha igen, akkor már itt elvérzett a dolog. Erre válasz nem érkezik.
  Február 4-én végső elkeseredésemben írok D-nek, hátha... D gyorsan válaszol is, hogy ő úgy alakult, hogy nem felelős ezért a kurzusért, reméli, hamarosan rendeződnek a dolgok és sajnálja, hogy ide-oda küldözgetnek engem (neki már kb. könyörögtem némi információért és elsírtam bánatom, hogy szorít a határidő és senki nem ad nekem válaszokat).
  Szintén február 4-én érkezik egy neptunos üzenet A-tól (melyet csak másnap, február 5-én reggel olvastam), hogy E-nél (ügyintéző) jelentkezzünk szakmai gyakorlati helyekre. Ó je, reméltem, hogy így egy nappal a képzés előtt kapok végre valakitől válaszokat! Gyorsan fel is hívtam E-t, hogy akkor ez és ez van, mi a teendő? E-mailben is elküldtem neki a részleteket (amiben neki is kifejtettem, mennyire sürgős lenne a dolog). Azt mondta, egyeztetnie kell C-vel, a fejessel (Mi a franc? Velem bezzeg nem akart egyeztetni C.), majd visszajelez. Megkérdeztem (igen, kétségbeesett voltam), hogy mikor tud C-vel egyeztetni és nekem visszajelezni. Azt mondta, aznap délután bent lesz C, majd akkor, és azonnal ír is nekem. Nagyon kedves, gondoltam. Örültem. Elmentem korcsolyázni.
  Febr. 5-én este, kori után az e-mail fiókom még mindig üres, E nem írt. Teljes kétségbeesés, közben a Neptun le is dobált pár kurzusról, szépen beslisszantak elém.
  Febr. 6-án reggel, még a képzés előtt hívtam E-t, hogy én vagyok az én, beszéltünk előző nap, van-e valami fejlemény. Már nem épp kedves hangnemben reagál, hogy hát majd ha lesz valami, akkor ír. Mire mondom neki, hogy értem, de előző nap azt mondta, hogy azon a napon fog még jelentkezni, most akkor végül is előreláthatólag mikor tud információt adni (ezt így normálisan, nem kioktatóan vagy lecseszősen kérdeztem)? Szépen kioktatott, hogy igazán lehetnék türelemmel, C élete nem olyan, hogy mindig akkor ér rá, ha ő, E azt gondolja. Csak tegnap jelentkeztem, igazán várhatnék. Felhívom a figyelmét arra, hogy ne beszéljen velem ilyen kioktatóan, én tök korrektül szerettem volna információt kérni, mire ő vissza, hogy ő is, minden jót, és lecsapott. Valahogy így zajlott le, de emlékeim szerint kétszer is felhívtam rá a figyelmét, hogy ne legyen velem ilyen kioktató. Ezután teljesen kiborultam, hogy mindenki elmehet a fenébe. A nem válaszol, C hárít, majd mégis visszaér hozzá a kör, B és D valamiért mintha felelősek lennének a kurzusért, de nem azok, E - erre szokták mondani, hogy - minősíthetetlen hangnemben beszél velem, információ pedig még mindig nuku, névnapom van és menjünk képzésre. Juhú! A képzés lement és szerződést is kötöttem. A szakmai gyakorlatot meg leadtam, menjenek a fenébe. Ja, hogy így már csak 27 kreditem marad? És nekem problémám van? Hát én kérek elnézést, komolyan...

  Nagyon fontolgattam, hogy írok egy csodás e-mailt a dékánnak, aztán kicsit megnyugodtam, és arra jutottam, hogy inkább C-nek írok, ha már ő a fejes a portáján, szedje rendbe, és ne érezze, hogy megkerültem volna, anélkül, hogy vele próbáltam volna először megoldani a problémát.
  Aztán 6-án inkább ünnepeltem a Kedvessel és mára halasztottam a levelet. Időközben viszont érkezett egy levél A-tól, amiben ugyan a kérdésemre (Kell-e, hogy szakpszichológus legyen a mentorom?) nem válaszolt, de legalább már adott egy időpontot személyes találkozóra és kérte, hogy szedjem össze, pontosan mit csinálnék. Közben B válasza is befutott, hogy biztos kaptam már választ A-tól, és felhívta a figyelmem arra, hogy nem olyan könnyű külsős helyet szerezni és a szerződéskötés elhúzódhat és kifuthatok az időből. A-nak már fogalmazódott a levél, hogy "Már késő...". Végül lehiggadtam, és inkább felhívtam az Egyesületet, hogy lehetne-e még... csak hétfőn tudok a tanárommal egyeztetni. Az Egyesület szerencsére elérhető (!), rugalmas és segítőkész. Ma elvileg össze is hoznak egy telefonbeszélgetést a pszichológussal, hogy megbeszéljük a részleteket, és írunk majd új szerződést, nem baj, ha meg van már az önkéntes is (az úgyis augusztusig tart).
  Úgyhogy most várok, hogy minden jól alakuljon. Azt a levelet végül nem írtam meg C-nek, mert ami kicsapta nálam a biztosítékot, az E viselkedése volt, de arról nem akartam most C-vel értekezni. Ha lenne panaszkönyv, oda talán beírtam volna, de így... A-nak jeleztem, hogy jó lenne, ha a honlapon a gmail-es címe lenne kint, amin el lehet érni, akkor talán rövidebb idő alatt is tudtunk volna valamire jutni... (Bár így is 10 nap telt el két e-mailje között).

  Fura ez. Mert így, hogy úgy tűnik, jól alakul a dolog, mennyire enyhülnek a köztes feszültségek... Pedig oké, hogy E csapta ki a biztosítékot, de a nagyon-nagyon lassú egyeztetés és a felesleges körök is fárasztottak és zavartak és ennek nem így kéne mennie! Még átgondolom a hétvégén, ezt kinek és milyen formában tudnám jelezni. Idén harcos amazon vagyok, úgy néz ki.


Egyéb dolgok

  Nagyon klassz, hogy rengeteg tesi közül lehet választani, lehet ingyen vagy kedvezményesen, kreditért vagy anélkül, tényleg klassz, le a kalappal!
  Van Kortárs Segítő Csoport, ami szintén nagyon klassz.
  Van egy csomó egyéb program, ezekről bezzeg rendszeresen kapunk levelet :D.
  Bent van a belvárosban minden épülete, jól megközelíthetőek.
  A felhajtható táblás székek nem a legjobbak, de legalább nem szakítják ki a harisnyát. Azért a pad sokszor hiányzik.
  Elég jó gépek vannak.
  Sok kutatás folyik az ELTE-n (alapvetően kutató egyetem).
  A HÖK-kel is adódtak gondok, facebook-on nem mindig válaszolnak, de ez remélem tényleg megoldódik most már... erről nem akarok hosszabban írni.
  Az ösztöndíjakról csak hallok, hogy a PPK-n botrányosan kevés, de erről még nincs tapasztalatom. Ja, és ebben is egyedi az ELTE, mert valami tök furi számítási módja van az ösztöndíjra :D


  Hát egyelőre ennyit tudok elmondani Magyarország legjobb egyeteméről :) Az ügyintézés káosz, de ha egyszer végre beindult, akkor 3 hónapig megint egész rendben vannak a dolgok...

FONTOS: A bejegyzésben szándékosan nem írok le neveket, kérlek, a kommentekben Ti se tegyétek és ne menjen át se tanárok se politikusok szidásába a kommentelés. Köszönöm!

(Kép innen.)

2014. február 5., szerda

Húsos fasírt


  Életem első, és azt hiszem, nem az utolsó fasírtja. Ránézésre nem sokban különbözik a zöldségfasírtunktól, mert ugyanúgy lapítva lett kisütve (a golyókat több olajban kell, macerásabb, fritőzünk meg nincs és nem is lesz), de ízre egész más - ám továbbra is nagyon finom.
  Az ötletet innen merítettem, nem is sokat módosítottam rajta. Sertés helyett csirke került bele, a Kedves azt szereti, én meg vettem neki a Csarnokban, és még le is daráltattam (igen, köszönöm a buksi simit, és nem, nem veszünk egyelőre húsdarálót, nem férne el). Illetve zsömle helyett száraz kenyeret raktam bele, kb. két marokkal (milyen hamar megpuhul!), ezt még némi zsemlemorzsával pótoltam ki. Fokhagymából csak 1-1,5 gerezd került bele, bőven elég volt szerintem, vöröshagymából pedig csak 1 fej (nem fogok vacakolni a megmaradt féllel). Illetve csak egy edényt használtam, nem a hagymát raktam a húsra, hanem a húst a hagymára, miután kihűlt. Így eggyel kevesebb edényt kellett mosogatni :) Meg ugye nem golyókat, hanem kis korongokat sütöttünk. Nagyon finom lett, megtartom a receptet!

2014. február 4., kedd

Kreatív kedd #22

  A mai bejegyzésben szeretném bemutatni az első lúdláb tortánkat, amit a Kedvessel együtt készítettünk az édesapja születésnapjára. Az ötlet jó volt, a megvalósítás... kissé nehézkes.

  A receptet innen vettük, elsőre hibátlannak tűnt, bár nem vagyunk valami nagy tortakészítők. Figyelmesebb átolvasás után azért az feltűnt, hogy a 3 tojásos piskóta szerintem közel sem az a klasszikus 12 szeletes torta, inkább mondanám 6-nak, de persze ki mekkora szeleteket vág. A méretével amúgy nem volt gond, végül is hármasban ünnepeltünk, nekünk így bőven elég volt és nem fogyott annyi tojás.
  De egy sor nehézség adódott.
- a fehérje juszt sem akart felverődni
- a piskóta, ahogy kivettük, szépen lassan elkezdett összeszottyadni - ez még nem akkora katasztrófa, én még másmilyen piskótát szerintem nem is sütöttem, de a krémmel mindig ki lehet egyengetni, az ízének pedig nem árt. Ám
- elfelejtettem még forrón meglocsolni a piskótát a meggy levével.
Szerencsére még elég meleg volt, amikor eszembe jutott, így is magába szívta a levet.

  Életem első csokoládéolvasztása gőz fölött remekül sikerült, ám
- a tejszín 40 perc után sem akart felverődni, szóval szerintem kicsit egyszerűen letudták azzal a sorral, hogy "A krémhez a csokoládékat apróra tördelem, és gőz felett megolvasztom. Eközben a tejszínt habbá verem." Hát persze, eközben, mintha az olyan könnyű lenne. A csokoládé pikk-pakk megolvad, a tejszín meg... De egyébként is, ha frissen olvasztott csokoládéhoz keverünk tejszínhabot, akkor amúgy is összeesne, nem? Úgyhogy az egész folyt, mint az Amazonas. Cseppet sem hasonlított krémhez.


Az első gőzzel olvasztott csokoládém
  A recept meg valahogy kifelejti azt is, hogy a piskótát félbe kéne vágni és úgy rakni bele a meggyet, a képen mégis középen van a meggy. Először ezért a tetejére raktam a meggyet, aztán elkezdtem lassan locsolgatni a csokoládéval. A Kedves is besegített, végül kb. minden úszott a csokoládétól. Szerintem kicsit túlméretezték a tejszín mennyiségét. Mindegy. Végül mégiscsak leszedegettem a meggyeket és félbevágtam a piskótát, csokisan, beleraktam a meggyeket, leöntöttem még csokival, ráraktam a másik felét, és még egy kis csokit raktam rá (bocsi a szóismétlésért, de hát tényleg mindenhol csoki volt).


Így nézett ki a félbevágás, meggyel töltés, újraösszerakás után
- nem túl guszta -
  A maradék csokiból a Kedves forró csokit kért, betettem melegedni a mikróba egy kis bögrével. Az eredmény... még egy félresikerült dolog a lúdláb készítése közben.
- kifutott a csokoládé



  De egész végig csak nevettem ezeken (és mindent dokumentáltam), valahogy nem aggódtam. A piskóta finom, egyben van, tök jól ketté lehetett vágni, a csoki finom (a minőségre igyekeztem figyelni, az egy jó tipp volt) és elég, még egy adag forró csokira is futotta, de azt már nem raktam be a mikróba, úgyhogy inkább langyos csokikrém volt.
  Végül beraktuk a hűtőbe a tortát és békén hagytuk arra a napra.


A csatatér harc után
  Másnap még elszaladtam a boltba, mert a külső mázhoz elfelejtettem étcsokit venni. A külső krémmel már nem szórakoztunk annyit, hagytuk a receptet a fenébe. A Kedves mikróban összemelegítette a hozzávalókat (tejszín és csokoládé), kavargatta, amíg kicsit megszilárdult, majd bekenegettem a tortát, a tányér szélét-alját szépen letakarítottam, meggyel és reszelt csokoládéval díszítettem a tortát és ismét bekerült a hűtőbe. Egész pofás lett így a sok baki ellenére is :) Az íze pedig isteni volt. De nem is csoda, úszott a finom csokiban, meggyben és meggylében. Nagyon büszke voltam rá :) És az ünnepeltet is sikerült jól meglepni vele.


A gyönyörűség - sose adjuk föl!
A tortánk közelebbről :)


És Ti mit kreatívkodtatok mostanában, vagy mit terveztek?

2014. február 3., hétfő

Hajrá hétfő #20

Halihó Mindenki!

  A mai bejegyzés nem lesz túl hosszú, mert még sok mindent szeretnék ma csinálni (és kicsit későn keltem).
  A heti menünk (pár dolog átkerült a múlt hétről) ebédre/vacsorára: paradicsomleves, gyümölcsleves, pirított morzsás karfiol tejföllel, lencsefőzelék, krumplisaláta fasírttal és répafőzelék. Reggelinek pedig kicsit visszatérünk a müzlire. A levesek közül még lehet, hogy az egyiket kiejtem, mert mind a kettő cukros.
  A heti hajrás dolgok: itthoni rendrakás és szortírozás, bíróságfigyelős képzés, Kortárs képzés és felkészülni a szorgalmi időszakra - remélhetőleg elintézni a szakmai gyakorlatot, az agyam eldobom, hogy ezen az egyetemen egy csomó tanárt nem lehet elérni...
  És a motiváció: az egyik legjobb dolog a napi tornában a nyújtás - nagyon látványos a fejlődés, már simán elérem a földet zárt és nyújtott lábbal :)


  És következzen egy kis egyszerű vidámság - hallgatása-nézése közben tegyük félre a kritikus énünket:




Nektek mihez kell hajrázni?

2014. február 1., szombat

Néhány újdonság

  Apró lépésekkel haladok a blog fejlesztésében, ma egy kicsit a jobb oldali sávval játszottam. Variáltam a megjelenített elemek sorrendjén és elnevezésén, illetve új elemek is kerültek a listára. Ilyen a Liebster Blog díjam, mert azért jó egy ilyennel elbüszkélkedni, akármennyire is "nem hivatalos" díj :) A másik pedig, ami talán fontosabb, a Szezonális bejegyzésajánlataim, melyben az időszakhoz - szerintem - passzoló bejegyzéseket gyűjtöttem össze. Sajnos a blogspot - tudtommal - nem tud olyat, hogy általam kiválasztott bejegyzéseket jelenít meg képpel és részlettel, mint a népszerű bejegyzések modulnál (ami mától Az elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései címen fut, eddig havi átlagot nézett, most már hetit, így végre nem csak az elemzéseim szerepelnek majd ott), így egy linklistát választottam. De majd... majd fog úgy is kinézni, ahogy én akarom. :) Addig is jó olvasgatást így is és szép hétvégét, februárt!