2013. június 26., szerda

Tökfőzelék


  Kiskoromban persze elvből nem ettem tökfőzeléket, mert hát azt a gyerekek nem szeretik. Egyszer pedig ettem a keresztanyámnál, gyanútlanul, mert nem mondta meg, hogy az tökfőzelék, és ízlett. Csak később tudtam meg a szörnyű igazságot. De azután sem voltam hajlandó enni. Szerencsére anya nem erőltette, így tényleg nem utáltam meg, felnőtt koromra (igenis, a 22 az már felnőtt) megszerettem, nagyon is. És amellett hogy finom, végtelenül egyszerű is és gyors (kb. fél óra).

Hozzávalók 3-4 főre:
- 1 közepes tök
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj/zsír
- 3 nagy ek tejföl
- liszt
- só
- 1 nagy csokor kapor
- 1 tk cukor
(- kevés ecet)
(- kevés olaj/zsír)

Elkészítés
  A tököt megmossuk, levágjuk a végét, feldaraboljuk 4-be, 8-ba, ahogy nekünk kényelmes, hogy le tudjuk gyalulni (többfélét látok neten, én azzal gyalulom, ahol sok kis rece van egy éles penge előtt). Legyaluljuk a tököt egy tálba, majd egy lábasba (amibe a tök is bele fog férni) kevés olajon (vagy zsíron) megpirítunk egy kis hagymát. A hagymára ráöntjük a tököt, besózzuk (egy jó nagy csipettel körbeszórjuk), rárakjuk a kaprot (én egy összekötött csokrot szoktam belerakni, amit később ki tudok venni, de van, aki apróra darabolja és benne hagyja), lefedjük és tartalék lángon puhára főzzük. Nem kell hozzá vizet adni, enged annyi nedvességet, amennyi kell neki.
  Amikor a tök megpuhult, egy tálba rakjuk a 3 nagy ek tejfölt, arra lisztet szórunk és összekeverjük. Ha hígabb főzeléket szeretnénk, hígabbra hagyjuk, ha sűrűbbre, akkor több liszttel dolgozunk. Ehhez a forró tökléből öntünk egy keveset, azzal csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk az egészet a tökhöz. Ezután egy lapos tk cukrot teszünk bele, illetve én egy kevéske ecetet is löttyintettem bele (mondjuk 1 mk), továbbá a Kedves kérésére egy pici plusz olajat is. Megvárjuk, még ruttyan egyet, elzárjuk és fogyaszthatjuk is.
  A tökfőzelék fogyasztható magában, tükörtojással, kenyérrel, rántott hússal vagy pörkölttel. Nekünk másnap sokkal jobban ízlett, mint aznap.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Magdi írta...

Nagyon szép lett a főzeléked, Kincsem! Tüskés gyalu a hivatalos neve annak, aminek a kése előtt kicsi háromszögek vannak csíkok hasítása céljából.:)
Bundás kenyérrel is nagyon finom.

Dorka írta...

Köszönöm a dicséretet és a pontos megnevezést is! :) Hm, igen, igaz, bár most mi ugye nem eszünk kenyeret, úgyhogy majd máskor.