2012. november 15., csütörtök

Céklás-almás saláta

Anya küldött a héten egy adag céklát (nagyon szépeket, kis helyeseket), almából pedig még van azért jó pár darab (2 ládával kaptunk azt is Anyáéktól), úgyhogy az a fantasztikus ötlet jutott az eszembe, hogy készítek almás céklasalátát! Méghozzá nyersen! Végre egy kis vitamin!
Körbenéztem az interneten, ahol sokféle recept kering, de végül ennél állapodtam meg. (az oldalt majd még fogom valószínűleg böngészni) Pár dologban módosítottam, mert pl. nincs dijoni mustárunk, csak aldi-s, fehér bors helyett csak fekete volt, ilyesmi.

Hozzávalók az én változatom szerint (3-4 személyre):

- 2 kis-közepes cékla
- 4 db édes alma (kb. 5 cm átmérőjűek, starking típusú)
- egy tk citromlé
- 1 mk őrült fekete bors
- 1 kevés só (1 csipet kb.)
- ~2, 5 dl 12%-os tejföl
- 1 tk méz
- 2 (kis) tk mustár

A céklát és az almát megmossuk, zöldségtisztítóval megpucoljuk, majd lereszeljük. A céklát és az almát alaposan összekeverjük kézzel, majd a többi hozzávalóval is összekeverjük (sorrend mindegy), lefedjük és betesszük a hűtőbe. Elvileg csak másnap az igazi, de mi kb. fél óra után ettünk belőle, és isteni finom lett! Szerencsére van még cékla és alma is, úgyhogy ma vagy holnap készítek még! Gyors, egyszerű, finom, egészséges, vitaminnal teli. Jót tesz az emésztésnek.
Én ezt sajtos pogácsával tálaltam, de persze magában is lehet enni, vagy más egyébbel.
A saláta alá egy szép, nagy karalábé levelet tettem, csupán díszítésnek. Még hetekkel ezelőtt hoztam el Anyáéktól, de a hűtőben fantasztikusan érezte magát és egy kicsit sem fonnyadt meg vagy ilyesmi! Eredetileg valamit bele akartam göngyölni (valami sajtos-tejfölös-fűszeres krémet), aztán végül is megmaradt díszítő elemnek. Sosem voltam egy nagy tálaló művész, úgyhogy ez most nagyon jól esett a lelkemnek. :)

Buszos akasztó - egy ötletes megoldás

Tegnap suliba menet a buszon láttam egy ötletes megoldást, hogyan kerüljük el, hogy a csomagunk piszkos legyen, de ne is kelljen végig ölben szorongatni:

Telefonos kép, remélem, azért látszik a lényeg

"Sorozatolás" - Szívek szállodája és Ranma 1/2

Ez az a felállás, amit szívem szerint megtartottam volna :)
    Tegnap fejeztem be a Szívek szállodáját. Az első évadokat faltam, még az előző vizsgaidőszakban kezdtem el nézni, nagyon inspiráló volt a tanulásra (ha épp tanulás helyett nem azt néztem folyamatosan), mert Rory olyan kis szorgos volt, meg is hozta a kedvem.
Aztán az olyan 5-6. évad környéke elég pocsék lett, persze, néztem és voltak benne jópofa dolgok, de Lorelai kiakasztott, milyen gyerekesen viselkedett időnként, mennyire nem volt anya-típus. Ott már sok volt az "anyám a legjobb barátnőm". Nem, alapvetően azért legyen egy anya anya. Érettebb nálam. Legalábbis amíg kamasz vagyok, illenék. Aztán Rory is csinált nagy hülyeségeket. Furán kezelt egy-egy srácot, pl. szegény Dean sem azt érdemelte, amit kapott.
    Alapvetően a sorozatban a párkapcsolatokat sokszor nem kezelték normálisan - én szerintem. A sorozat folyamán többször is arra biztatták a szereplőket, hogy titkolózzanak a párjuk előtt, meg csak tűrtek és tűrtek, ahelyett, hogy mindent szépen megbeszéltek volna. Ebben Lorelai vitte a prímet, nem is csoda, hogy csak nagy sokára találta meg a párját (bár ki tudja, hogy folytatódott volna történetük Luke-kal). Szinte sosem volt tisztában az érzelmeivel, csak miután valaki (Matt vagy Chris) rávilágított. Vagy ennyire befolyásolható lett volna? Rory ilyen téren a sorozat végére kikupálódott. Mindent megbeszélt Logannel, támogatta, kitartott mellette. A végét nagyon sajnáltam, én úgy igent mondtam volna a helyében. De persze valóságos volt a szituáció, mind a két fél részéről, nem mindenki akar 22 évesen férjhez menni (hihi).
    A fiúk egyébként... Dean-nel nagyon cuki volt, ahogy összejött Rory, a kapcsolatuk is rendben volt, Dean végig cuki volt, leszámítva az elcseszett házasságot. Tudhatta volna, hogy még nem kész rá, hogy mást szeret. Aztán Rory elég idiótán bánt vele, meg is értem, hogy ott hagyta őt Dean.
    Jess, ahogy bánt először Dean-nel, ahogy ott viselkedett, az nem volt szimpi. Aztán nagyon megszerettem, örültem is a sikereinek. Meg persze piszok jó magyar hangot kapott.
    Logant ki nem állhattam, amikor bepottyant a sorozatba. Nagyképű, mindent semmibe vevő, csajozós, lekelező valaki volt. Aztán jött a pálfordulat, monogám lett és jófej, mindenkivel udvarias. Visszatérő jelenség ez, hogy alapból bunkó a srác, aztán Rory mellett hirtelen megjavul. Csak tudnám miért, azért annyira Rory sem volt makulátlan. De mint mondtam, a végére egészen kikupálódott ő is.
    Lane és Zack voltak a kedvenceim! Ők egy nagyon helyes kis párt alkottak! (Te jó ég, a Lane-t játszó színésznő '73-as születésű! Mázlista! Sosem öregszik meg!) Lane mamáját is nagyon bírtam!
    Emily-t és Richardot is kedveltem, bár persze voltak merész húzásaik.

    Szóval összességében egy nagyon helyes sorozat, sok vidám percet szerzett nekem, illetve közben többször rám tört a vágy, hogy gyereket akarok, de sok tekintetben nem tartom követendő példának azt az életet, amit bemutattak. Amúgy is lehetetlen, hogy valaki ennyit egyen és ilyen kajákat, és sose hízzon meg és még egészséges is maradjon! Plusz az anyagi helyzetük is "mesés", ahogy April mondaná (őt is mennyire megkedveltem!), ahhoz képest, honnan indultak. A "nagy" anyagi gondok közepette is volt egy nagy házuk, autójuk, sosem főztek és mindig vásároltak, ha kellett valami, vagy ha csak úgy szomorúak voltak. Hát, erre szokás mondani, hogy "amerikaiak".

Akane és Ranma, a Ranma 1/2 két főszereplője
    Aztán folytatásnak, ma olvasgattam az Urban: Eve-et, ott ráakadtam Ádám oldalára, ahol pedig épp novemberi érdekes előadásokat ajánlott, pl. az egyik témája a Ranma 1/2 c. anime-sorozat.
    Ez a sorozat igen kedves a számomra, ugyanis anno emiatt kezdtem el németül tanulni. Általános iskolában bukkantam rá a TV-ben erre a sorozatra, a német nyelvű RTL II-n, és elkezdtem nézni. Fogalmam sincs, hogy bírtam, amikor egy mukkot sem értettem a nyelvből, de néztem, izgultam, nagyjából értettem a történetet. Aztán elkezdtem németre is járni, de csak másfél évig bírtam, aztán abbahagytam. Nem sok minden maradt meg bennem. A klettern (mászni), das Lineal (vonalzó), die Badewanne ( fürdőkád), a "vi géc?", de már leírni nem tudnám (Hogy vagy?), ich bin, ilyesmik... Ha bármit rosszul írtam le, elnézést az érzékeny németesektől!
    Úgyhogy most a Ranma 1/2-ből néztem meg az első részt - ezúttal magyar felirattal. Lehet, hogy folytatni fogom! :) Ez a sorozat meg talán a sporthoz hozza meg a kedvem és a kitartásom! :)

2012. november 12., hétfő

Postaláda

Nemrég elegünk lett már a sok szórólapból, hát nyomtattunk egy papírt, amiben leírtuk, mit nem kérünk. Kb. így festett (most nem megyek le megnézni):

A lakás nem eladó, nem kiadó,
Nincs víz/gáz/villanyproblémánk,
Az akciók nem érdekelnek
Helyi Témát, Szuper Infót nem olvasunk
--> NEM KÉRÜNK REKLÁMANYAGOT, HELYI TÉMÁT, SZUPERINFÓT!

Erre a mai postaláda tartalma:
- Szórólap az Alditól
- Vizes-gázos-villanyos szórólap
- Szórólap arról, hogy eladnánk/kiadnánk-e a lakást
- Helyi téma
- Néhány pizzéria anyaga

Igaz, a Szuperinfó még hiányzott. Talán holnap. Ha addig le nem ragasztom a postaládát CSAK LEVELET! felirattal. (még a ferencvárosi újság jöhet, de nem létszükség) Aztán beszéltük a Kedvessel, hogy már ezt is büntethetnék... Vagy valami. Dühömben majdnem kivágtam az egészet a kukába, aztán erőt vettem magamon és végignyálaztam, nehogy levél is legyen benne. Kettő levelet halásztam ki.

2012. november 9., péntek

Things I love Friday - Péntekre csúsztatva, ami a héten szép és jó volt

A héten a Kedves sokáig dolgozik, mert be kell fejezniük egy projektet, utána pedig rendszerint együtt hazasétálunk, majd vacsikészítés és filmnézés. Emellett most nem maradt időm blogot írni, úgyhogy most nem Things I love Thursday, hanem Things I love Friday-t tartok.

A vidám reggeli - kecsapmosolyú majonéz
- végtelen türelem a háztartással, "egyszer úgyis mindenre sor kerül", és szépen, fokozatosan haladok is vele
- esti séták a vőlegényemmel
- egy, már hosszú ideje mindig fel-felbukkanó probléma úgy tűnik, megoldásra került
- sok család jelentkezett a kutatásomra (és az elsővel holnap fel is veszem a tesztet!)
- rajzoltam a héten
- érzésre jól sikerült a zh
- vidám reggeli a páromtól
- beszélgetés egy olyan évfolyamtárssal, akivel eddig nem igazán találtuk meg a közös hangot, de most sikerült
- kedves levelek egy kedves barátnőtől
- levélváltás a volt osztályfőnökömmel
- végre van sportmelltartóm - kedden zumbára fel!
- be van fizetve minden csekk
- séta az Üllői úton az őszi lombok alatt és közben folyamatos mosolygás
- a szezon első forralt bora
- sokkal jobban van a bokám
- mégsem lesz komplex vizsga
- végre megvan a SimOne c. film!
- az esti ködben, kihalt utcákon ténferegni a Kedvessel, beülni egy mozira, majd hazasétálni
+1, amit tegnap elfelejtettem beírni: végre elintéztem néhány telefont, így jövő héten meglehet az ablakcsere! :)

2012. november 7., szerda

Esküvőszervezés - különböző variációk

A vőlegényemmel jövő augusztusra tervezzük az esküvőt, és már annyi variáció végigfutott az agyunkon, hogy muszáj összefoglalnom egy blogbejegyzésben. Eredetileg május lett volna, de az úgyis hűvös még egy kinti esküvőhöz (este legalábbis), meg hát vizsgaidőszak, diploma, aztán MA-felvételi. Ilyen apróságok. És ez még a násznép egy részét is érinti. Úgyhogy augusztus.
Ami biztos volt, hogy mi akarjuk kifizetni. Egyelőre úgyis támogatnak anyáék, nem akarjuk még őket az esküvő költségével is lenyúlni. Másrészt pedig családias esküvőt szeretnénk, nem valami nagy rongyrázást. És minél kevesebb pénzből. Nem célunk jövő augusztusig minden garast (majdnem fogast írtam) a fogunkhoz  (vagy garashoz) verni, hogy aztán elköltsünk egy rakat pénzt és utána is szűköljünk az esküvő költségei miatt. De nem célunk az sem, hogy úgy hozzuk ki, hogy nyereséges legyen és hasznot akarjunk húzni a násznépből. Valahol a kettő között. Hogy tényleg kellemes legyen.
A vendéglista összeállt, egyelőre 65 fő körül járunk (a +1 fők variálhatnak picit a dolgon), aztán még kiderül, hogy alakulnak a kapcsolatok. A ruhákra is felírtuk, kb. mennyit szánunk. Én már ki is választottam a fazont. Ebben sokat segített a Párom. Szerencsére olyan férfi, akinek van ízlése és véleménye is. Cipőt is imádok vele venni! Egyszerűen rámutat, hogy ezt el tudná rajtam képzelni, felpróbálom, és jó! A ruhák közül is mutattam neki néhányat (abban biztos voltam, hogy abroncsot nem szeretnék és pánt nélkülit sem), és mondogatta, hogy ezt nem, ilyen kivágást nem szeretne, ez jó. És az a fazon maradt. Valószínűleg varratni fogom, már találtam is egy szimpatikus helyet. De még egy ismerőstől várok infót más hely ügyében is. A Kedves miatt nem aggódom. Bemegyünk majd vele egy-két üzletbe (ami a mi pénztárcánkhoz van szabva) és ránéz, ez tetszik neki, felpróbálja, és ha jó, megvesszük. Ha nem, felpróbál egy másikat, ha jó rá, megvesszük. Szóval ez pipa. Megvan a fotós és a fodrász is. Na meg a sminkes - nővérem bevállalta, mondván, hogy velem egyszerű dolga lesz, de ha nem lennék szép, nem vállalna. Remélem, azért most nem leszek olyan, mint egy századeleji zsidó nő (semmi faji megkülönböztetés, csak a filmek alapján ez ugrott be!) erősen kihúzott szemöldökkel és élénk rúzzsal. De ekkor még nem végzett a tanfolyammal.
Az helyszín-étel-ital inkább a probléma. Ötleteink:

1. ötlet: Az alapötlet az volt, hogy mivel a leendő Apósom a szakács, így ő főzné a menüt, a desszertet pedig a vendégseregre bíznánk, nászajándékot nem kérnénk (de lenne menyasszonytánc, aki akar szinten). Italt pedig nagy tételben vennénk valamilyen hipermarketből, vagy rendelnénk sörcsapot, ilyenek. Azt kikötöttük, hogy tömény nem lesz, nekünk az nem hiányzik, hogy bárkit is a padlóról kelljen felvakarni. Lenne sör, bor, és max. egy koccintás erejéig pezsgő - meg persze gyümölcslé, ásványvíz, ilyenek. Ez mind szép és jó, ki is számoltuk a költségeket, viszont ehhez kell egy olyan hely, ahol vannak asztalok, székek, van hol főzni, van WC és áram (a zenének) és szabadtéri rész (is). Ilyen hely persze nincs. Legalábbis mi egyelőre nem találtunk.

2. ötlet: Maradnak az alapfeltételek, csak olyan helyszínt keresnénk, ahol nincs konyha, de a szabadtéren mondjuk lehetne bérelt cuccokon sütni-főzni. Egyelőre ilyet sem találtunk, meg nem tudom, a bérelés mennyi lenne. Általában nem hagynak minket sütni-főzni, mindenki ránk akarja tukmálni a kaját is.

3. ötlet: Akkor hagyjuk a fenébe a saját kaját, menjünk étterembe. De akkor csökkentsük a létszámot, hogy ki tudjuk fizetni. Menjen csak a szűk család: az ifjú pár, szüleik (illetve a Párom részéről még a szülők esetleges párjai - ugyanis elváltak), a testvéreim és (esetleges) párjaik, Párom 2 nagymamája. Ez összesen a jelenlegi felállásban 13 fő. Illetve még a 2 tanú és a párok, jelenlegi felállás szerint + 3 fő, azaz összesen 16. (Azt, hogy csak 4-en legyünk a tanúkkal, gyorsan elvetettük.) Ehhez dukálna azért egy kis tánc is, arról nem mondok le, legalább egy-két lassúzás.
3.b) Ezt akár saját kajával is megcsinálhatjuk a mi lakásunkban.

4. ötlet: A szertartásra meghívnánk mindenkit, de a kajálásra csak azt a 16 embert. (illetve 14-et, magunkat nem hívnánk, nekünk ott kell lenni) Étterem/otthon.

5. ötlet: A szertartásra meghívunk mindenkit, kajálásra csak azt a 16 embert, de a nászút után elmennénk a barátnőkkel egy nagyot bulizni, ahol mindenki fizetné a saját italát, pár ezerből (pár finom koktéllal) meg is lenne. Itt gondot okozna az, hogy a vendégeim közül nem mindenki "passzolna össze" stílusban. Meg akkor a vőlegény vendégeivel mi lenne, ilyenek...

6. ötlet: Meghívunk mindenhova mindenkit, de akkor az étterem kaja részét a vendégek maguknak fizetik. Úgy gondolom, ez egy-két főnél nem is okoz gondot, de a Kedves felhozta az ő vendéglistájáról azt a kérdést, hogy a 4 gyerekes családdal mi legyen. Így ha ezt a változatot választjuk, akkor a 12 éven aluli gyermekek (+fodrász, fotós) kajáját átvállalnánk. Akkor viszont utána kell nézni az áraknak, és hogy a pián hogy lehet spórolni. A süti vsz. akkor is maradna házi. Így viszont nem kérnénk nászajándékot, viszont mindenkivel együtt ünnepelhetnénk. Ez az elmélet akkor nyert megerősítést, amikor a Kedves közölte egyik ismerősével, hogy sajnos kiszorult a vendéglistáról anyagi okok miatt, mire ő megkérdezte, hogy ha kifizeti, jöhet-e. Lehet, hogy nem a legrózsaszínebb változat ez, de valószerű. Friss diplomás leszek akkor, Párom pályakezdő, egy albérletben élünk, egyelőre én nem keresek - mégis milyen esküvőt rendezzünk? De évekig húzni az anyagi dolgok miatt nem akarjuk. Nem az a lényeg.

7. ötlet: Kell egy szabadtér WC-vel, árammal, asztalokkal és székekkel, és pizzát rendelünk nagy tételben. Fejenként egy ezres, meg sütünk sütit, veszünk piát, és mehet a móka. Proli megoldás, de gazdaságos, és valamilyen pizzát mindenki szeret.

8. ötlet: Kell egy szabadtér WC-vel, árammal, asztalokkal és székekkel, és bográcsolunk egyet, meg sütünk sütit és veszünk piát. Kicsit füstös, bár ha nagy a hely és esetleg felkérünk valaki nem vendéget a főzésre, még meg is úszhatjuk. Nekem a volt sulim jutott eszembe, ott lenne minden, de a Kedves viszolyog a suliktól és őt nem is kötik olyan szép emlékek a gimimhez, mint engem.

WC-Variáció: WC helyett mobil WC. Bár abba bemenni menyasszonyi ruhában... És nincs infó, mennyibe kerül.

Asztal-szék variáció: Hát valahonnan összeszedünk, nem kell, hogy a helyen alapból legyen.

Kérdések, problémák: Ha mi csináljuk a kaját, visszük a piát, hol hűtsük, fűtsük őket? Bár ha van áram és viszünk hűtőt, a piát be lehet hűteni... a kajából meg olyat kell, ami elvan.

Arról, hogy meddig tartson az ünneplés, még függőben van a beszélgetés. Eleinte nagyon bennem volt, hogy de az éjféli káposzta, meg a menyecske ruha, meg tánc hajnalig... Aztán most kezdek átállni arra, hogy miért? Miért is kéne mindenképp az az éjféli káposzta? Én úgy emlékszem, pukkadásig voltam minden esküvőn és nem tudtam abból a káposztából enni. Hisz' ott van még a torta is... és a nagy vacsora. Bár nálunk vsz. nem lesz akkora nagy a vacsora. És a menyecske ruha? Abban biztos voltam, hogy pénzt nem adnék ki rá, meg is van, mit vennék fel (még picit vissza kéne fogyni bele, bár így is elmegy), de nem biztos, hogy kell ez nekem. Egy szép vacsora, egy nyitótánc a Kedvessel, meg még néhány az este folyamán, persze a vendégekkel, családtagokkal is. Aztán még lenne esélyünk nem teljesen kimerülten visszavonulni a nászéjszakára.
A családunkban úgysincs nagyon hagyomány, nem is érzek elköteleződést semmi iránt, csak szépen akarom megünnepelni ezt a csodás alkalmat. Szép fogadalommal, jó hangulattal, romantikus tánccal, sok-sok jó kívánsággal.

Hát most itt tartunk. Beszéltünk arról, hogy pihentetjük kicsit a témát, és majd visszatérünk rá tavasszal, amikor már látjuk, mennyit sikerült addig összespórolni.

De várom az ötleteket, javaslatokat, tapasztalatokat, információkat.
Ja, ami fontos: Gödöllőn szeretnénk az esküvőt tartani. Egyelőre az Egyetem merült fel, illetve az Arborétumban van egy rész, színpaddal, ahol van áram is, meg budi (bár abba bemenni menyasszonyi ruhában...), ami nagyon hangulatos, de hát ezzel a helyszínnel kapcsolatban is akadnak kérdések, problémák.

Reggeli zabpehely - hogy jól induljon a nap

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, ezt mindenki tudja. Azt is mondják, hogy inkább fehérjét kell enni, mint szénhidrátot. Olyan tippeket is adnak, hogy délig csak gyümölcs. Nekem ami bevált, az a zabpehely.
Az eredeti recept Anyáéktól származik, azokból az időkből, amikor nyers kosztosak voltak.

Hozzávalók:

- 3 ek zabpehely (natúr!)
- 1 ek mazsola
- 1 tk napraforgómag
- 1 tk lenmag
- 3 ek nyers házi tej
- 1 tk méz
- 1 tk citromlé
- 1 alma lereszelve
- kevés víz

Elkészítés:

A zabpelyhet, mazsolát, napraforgómagot, lenmagot este vízbe áztatjuk. Reggel hozzáadjuk a többi hozzávalót, összekeverjük és jó ízűen elfogyasztjuk. (Én most, hogy ilyen hűvös van, fél percre be szoktam dobni a mikróba.)

Én egy picit módosítottam ezen. Egyrészt, nem méricskélem ennyire pontosan az adagokat, másrészt nem minden zabpehely igényli az esti beáztatást (sőt, a legtöbb már nem igényli!), mert csak pépes lesz tőle. Harmadrészt pedig, én már csak vízzel készítem. Egyszer nem volt itthon tej, hallottam is Anyától, hogy ő csak vízzel szokta, hát gondoltam, nem lehet ehetetlen, és elkészítettem úgy. Azóta pedig rászoktam, mert nagyon finom. Nem beszélve arról, hogy a tej úgyis csak megállítja az emésztést!
A magok és az aszalt gyümölcsök pedig variálhatók, én citromlevet sem szoktam bele tenni, ellenben sokszor teszem bele egy kevés fahéjat és kókuszt is.
A zabpelyhet, mazsolát és a magokat érdemes előre, nagy adagban összekeverni és úgy tárolni egy üvegben, így kicsit könnyebb az adagolása. A lenmagot össze is lehet előtte törni, úgy jobban beépülnek belőle a hasznos anyagok.
Az Auchanban vett Anya egy remek keveréket egyébként (Magvas Müzli, Fortuneta Product Kft. gyártja), ebben a következők vannak:
- búzapehely
- zabpehely
- mazsola
- rozspehely
- kukoricapehely (kukorica, só, árpamaláta)
- lenmag
- törökmogyoró
- kókuszreszelék
- napraforgómag
- szeletelt mandula
Ez a fajta igényli az esti beáztatást.

Összefoglalva: Ez egy nagyon tápláló, egészséges és finom reggeli. Ideális diétázóknak, meg úgy mindenkinek. Kipucolja a bélrendszert, jót tesz az emésztésnek.

2012. november 2., péntek

Things I love Thursday - Mi is volt szép és jó ezen a héten

Ez is az Urban: Eve-ről van, de kellemes szokás, lehet, hogy megtartom :)
Szóval a lényeg, hogy összegyűjtöm a jó, kellemes dolgokat, pillanatokat az elmúlt hétről. (még kicsit ki is bővítettem az ottani kommentet)

A nagyon kedves, vicces, spontán bögreajándék! :)
- forró tea a hidegben való biciklizés után, kellemes ebéd leendő Apósoméknál (egyre inkább kezdek felengedni)
- úszás és szauna a lányokkal (fájós bokával is megvolt az 1 km!)
- munkaajánlat érkezett telefonon (ha nem is passzol, de jó érzés, hogy van bennem olyan érték, amivel később tudok majd munkát találni!)
- gerincjóga Krisztával és az elkövetkezendő 3 hónap mozgás-programjának kialakítása (és végre kezdek beilleszkedni az évfolyamra!)
- bloginspiráció és alakítás
- egy nagyon kedves, vicces, spontán bögreajándék a Kedvestől
Ő pedig itt Bruce, akit a fényképezőnkön találtam! :)
- kiderült, hogy félreértelmeztük egy volt barátnő reakcióját az eljegyzésünkre, és így nem kell féltékenynek lennem, sőt!
- Ubul, a kispatkányunk szeret minket, bújik és nyalogat (és túr is, ami fájdalmas, de...)
- haladok a napi rutinokkal, mini-lomtalanításokkal és a zónázással
- sütés és mini-fűtés elég ahhoz, hogy kellemes meleg legyen a lakásban
- rájöttem, hogy a heti epilálás csak 15 perc
- ma végre süt a nap!
- ágyba reggeli közösen a Kedvessel (felrúgva a diétás étrendet)
- a Kedves hajlandó elvinni velem a papírt, műanyagot és üvegeket a szelektívbe
- sok egymásrafigyelés és fizikai törődés a Kedvessel
- haladás a szoc. műhellyel (nem is olyan nehéz!)
- Bruce Willis-t találtam a fényképezőnkön! Tisztára meg voltam lepve, aztán rájöttem, hogy csak a monitorfényképezést tesztelte a Kedves :)

2012. november 1., csütörtök

Zöldségfasírt

Ezt a receptet akkor ötöltük ki, amikor tartottunk egy hosszabb tisztítókúrát, hús, kenyér (és bármilyen pékárú, vagy tészta) és cukor nélkül. Persze ez is ritkaság számba ment, mert olajban kell sütni, de nagyon megszerettük.
Zöldségfasírtot gyakorlatilag minden zöldségből lehet készíteni, mi egyszerűre vettük a dolgot és kész zöldségkeveréket használtunk.

Hozzávalók (4 főre):
- fél kg mexikói zöldségkeverék
- 1 tojás (vagy 1 tojásfehérje)
- liszt
- panírmorzsa
- natúr zabpehely
- só
- bors
- oregánó
- bazsalikom






Elkészítés:

A zöldséget puhára főzzük, leszűrjük, majd összeturmixoljuk botturmixszal. Ha gondoljuk, ezután ki is nyomkodhatjuk a levét, de nem feltétlen szükséges.
Ehhez adunk egy tojást, a fűszereket ízlés szerint (mindenből egy keveset, mehet még más zöldfűszer is hozzá), majd liszt, panírmorzsa és zabpehely. Mindezt addig adagoljuk, amíg jó kis masszát nem kapunk, ami már formázható.
Ezután pici lepényeket formázunk belőlük, megforgatjuk panírmorzsában és forró olajban kisütjük.
Egyszerű, nagyszerű, finom!
Jó, ha van egy kukta a közelben, aki adagolja a szilárdító anyagokat gyúrás közben.
Fogyasztható szendvicsben, rizzsel, sült krumplival, salátával és főzelékekhez feltétnek is ideális. Sőt, egy-kettőt "nasiként" is jó bekapni.
Mi rizzsel, tartárral és savanyúsággal ettük. Ha tartárt készítünk, akkor úgy is lehet, hogy a sárgája megy a tartárba, a fehérje pedig a fasírtba (mi így csináltuk most).

Almás pite (vagy valami hasonló), ahogy mi készítjük

Beköszöntött a november és meglehetősen hűvös lett a lakásban. Eddig elvoltunk fűtés nélkül, de most már kezdett igazán cidri lenni. Gondoltuk, sütünk egyet, az felmelegíti kicsit a lakást, na meg finom is a végtermék.
Törtük a fejünket, mi legyen... Sok az almánk (Anya olcsón tudott rendelni), így az mindenképp az alapanyagok között szerepelt. Végül elkészítettük saját almás piténket - szerintem egyszerűbb, mint az átlag, de isteni finom ez is! Alapját a kefíres adja, ez fél adag, és kicsit kevesebb a tej, hogy sűrűbb legyen (az alma úgyis enged még némi levet). Készítés közben némi nehézségbe ütköztünk, mert a cukor elfogyott (a boltok meg zárva), úgyhogy amennyi cukrot össze tudtunk kaparni, azt beleszórtuk, aztán kipótoltuk mézzel. Fikarcnyit sem rontott az eredményen! :) (bár a tartárhoz már inkább hiányzott a cukor, de ez egy másik történet...)

Hozzávalók a tésztához:

- 3 tojás
- 1/3 bögre cukor (ebben már van egy zacskó vaníliás cukor is)
- 3 nagy ek méz
- 3/4 bögre (kb. 2 dl) tej
- kb. 1 dl olaj
- 50 g kókusz
- 1 cs sütőpor






Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 kisebb alma (kb. 5 cm átmérőjűek)
- fahéj
- méz
- liszt

Elkészítés:

A tojást, a cukrot és a mézet összekeverjük habverővel, majd hozzáadjuk a maradék alapanyagot - a sütőport lehetőleg keverjük el a liszttel. És ezt is keverjük össze.
A töltelékhez az almát mossuk meg és héjastul reszeljük le. A reszelt almát nyomkodjuk ki - kb. egy bögrényi almalé keletkezik így, azt igyuk meg, majd tegyük az egészet egy nagyobb tálba, adjunk hozzá ízlés szerint fahéjat és mézet, majd egy kevés liszttel szórjuk meg a tetejét és kutyuljuk össze.
Egy kisebb, kb. 20x30-as tepsibe tegyünk sütőpapírt, arra öntsük rá a tészta felét, lapogassuk szét, majd terítsük szét rajta az almát, végül fedjük be a maradék tésztával.
Előmelegített sütőben, kb. 160 fokon 20-25 perc alatt megsül. (Én majdnem odaégettem, lassabb süléshez szoktam.)
Isteni finom szerintem, nehéz abbahagyni! A fél tepsit már elpusztítottuk a Kedvessel :)

Zónázzunk! - a napi rutinoktól a havi munkákig

Nemrég találtam rá nővérem jóvoltából a Urban: Eve nevű blogra még valamilyen frizuraötlet kapcsán, aztán tovább olvasgattam és találtam néhány hasznos és inspiráló bejegyzést. Ilyen pl. a Zónázzunk! is.

Kicsit fel kellett pörgetnem az eseményeket, hogy az új hónapot már zónázással tudjam kezdeni. Ebben a bejegyzésben összefoglalom, én hogyan osztottam fel a feladatokat. :) Kicsit átalakítottam, strukturáltam, kiegészítettem, íme a végeredmény:



RUTINOK

- Reggel:

  • Felöltözni és rendbe szedni magam
  • Ágyazás, rendrakás az ágy körül
  • Fürdőben Turbó Törlés
  • 2 perc rendrakás a kritikus területeken
  • Naptárra pillantás
  • Reggeli
  • Patkányetetés
  • Kitalálni, mit főzünk aznap
  • 15 perc mozgás (ha aznap nincs edzés)
  • (pár naponta: viráglocsolás)
  • (ha otthon maradok aznap és szükséges, akkor mosás)
  • valamikor a nap folyamán: 15 perc szortírozás
- Este:

  • Mosogatás + mosogatótakarítás + gáztűzhely takarítás
  • 2 perc kritikus terület - asztaltörlés!
  • Mosás, ha kell
  • Naptárra rápillantani
  • Ruha + cucc kikészítés
  • Patkányetetés
  • Bezárni az ajtót
  • Időben lefeküdni aludni

HÉTFŐ
  • Porszívózás
  • Felmosás
  • Menükészítés
  • Bevásárlás
KEDD
  • Zumba (+ infraszauna)
  • Patkánytakarítás
  • Szemét-levitel
SZERDA
  • Gerincjóga
  • Antihalogató nap (telefonálgatás, varrás, beadandó-írás, ...)
CSÜTÖRTÖK
  • Küldetések napja (posta, bank, bevásárlás)
  • Epilálás, szemöldökszedés
PÉNTEK
  • Úszás
  • Hajmosás
  • Táskatakarítás
  • Beadandók
  • Esti romantika
SZOMBAT
  • Családi nap (vagy haza szülőkhöz, vagy patkányozás, pihi, móka itthon, esetleg túra)
VASÁRNAP
  • Feltöltődés (olvasás, agyagozás, festés, könyvünkkel foglalkozni, blogolás, sorozatnézés, ...)
  • Vasárnapi ebédek 2 hetente

ZÓNÁK + ZÓNALISTÁK

1. ELŐSZOBA
  • Üvegek visszaváltása
  • Papír, műanyag, üveg a szelektívbe
  • Lábtörlő kipucolása
  • Pókhálótlanítás
  • Polcok, gáz/villanyszekrény letörlése
  • Villanykapcsoló
  • Kaputelefon
  • Kabátzsebek kiürítése
  • Ajtófélfa
2. KONYHA, KAMRA(SZEKRÉNY)
  • Szőnyegtakarítás
  • Szekrény rendrakás + takarítás
  • Csöpögtető tálca elmosása
  • Polcok, tárolók letörlése (fűszeres is!)
  • Pirítóssütő morzsátlanítása, letörlése
  • Melegszendvicssütő takarítása
  • Kuka kimosása
  • Pókhálótlanítás
  • Ajtó + tükör letörlése
  • Gáztűzhely mellett csempetakarítás
  • Szekrényajtók
  • Sütőn a gombok takarítása
  • Konnektor
  • Lámpák
3. FÜRDŐSZOBA, WC
  • Kádtakarítás
  • WC-takarítás
  • WC-kefe takarítás
  • Mosógép letörlés (+kiöblítés)
  • Pókhálótlanítás
  • Polctörlés
  • Rendrakás a szekrényben
  • Rendrakás a rongyoknál
  • Villanykapcsolók
  • Lámpa
  • Törülközőtartók
  • Homokóra alatti rész letörlése
4. HÁLÓSZOBA
  • Íróasztal rendrakás, takarítás
  • Polcok letörlése
  • Ruhák rendbetétele
  • Éjjeliszekrény rendrakás, takarítás
  • Állólámpa
  • Szőnyeg
  • Ajtó
  • Villanykapcsoló
  • Szekrény aljának kiporszívózása
5. NAPPALI
  • Portörlés
  • Pókhálótlanítás
  • Számítógépes szekrény rendbe + letörlés
  • Szőnyegek
  • Kanapén pléd kirázása/mosása + párnák
  • IKEA-s székek huzatát kimosni
  • Mikrótakarítás
  • Hűtőtakarítás
  • Sarokpolc (hűtő felett)
  • Patkányketrecek ecetes kimosása
  • Kuka kimosása
  • Székek lábáról a szöszt leszedegetni
  • Állólámpa
  • Villanykapcsolók