2009. január 26., hétfő

Madeleines

A múlt héten a francia órákon a gasztronómia volt a téma. Tanultunk új, kajával kapcsolatos kifejezéseket, konyhai eszközök neveit és recepteket! Ebből az egyik (és talán a legegyszerűbb is) a madeleines (mádlen) nevű, muffinhoz hasonló sütemény, amit ma el is készítettem; hála annak, hogy épp ezen a napon mentem vérvételre, és így a sulit kihagytam ^^

Íme a recept:

Madeleines (kis adag, kb. 12 db)



- 3 tojás
- 150 g liszt
- fél csomag szárított élesztő
- 150 g vaj
- 150 g cukor
- fél citrom leve
(+ néhány kk fahéj)

1. Egy kicsit olvasszuk meg a vajat (mikróban).
2. Hagyjuk pihenni, közben: a tojást és a cukrot keverjük habosra.
3. Majd adjunk hozzá mindent (liszt, élesztő, vaj, citromlé, fahéj) és keverjük össze.
4. Teáskanállal szedjük a tésztát kis muffin formákba (elég a forma 3/4-ig, mert a sütőben meg fog majd dagadni a tészta), és tegyük pihenni a hűtőbe minimum 1 órára.
5. 250°C-on melegítsük elő a sütőt, majd tegyük be a muffinokat (egy tepsire rátesszük a formákat), és 180°C-on tűpróbáig süssük (kb. 25 perc).


Megjegyzések: 1) A fene se gondolta volna, hogy ez ilyen kevés lesz... legközelebb dupla adaggal készítek. Nagyon finom lett, bár talán kevesebb vaj is elég bele (illetve mi sütő margarinnal készítettük) :) 2) Lehet még gyümölcsöt, csokidarabkákat, diót, mandulát, ilyesmiket is tenni bele. De én most még ilyennel nem kísérleteztem, majd talán legközelebb.

2009. január 4., vasárnap

Gondolatok a főzésről

Sziasztok!

Hú de régen is volt már, amikor utoljára írtam. De hát véget ért a nyár, újra iskola, és így nem igazán jutott időm a sütés-főzésre. De valamelyik hétvégén készítettem marcipán golyókat, annak majd felrakom a receptjén (meg jó néhány egyéb megjegyzést, tapasztalatot is..). Aztán persze jött a karácsonyi sütés-főzés is, de ott semmi sem kötődik kizárólag az én nevemhez. Csapatmunka volt! ;) Grízes-mézes, mákos bejgli, mézeskalács, francia- és krumplisaláta, stb.
De még előtte valamelyik hétvégén én készítettem az ebédet. Paradicsom leves és túrós tészta volt. A világ egyik legegyszerűbb ebédje. De olyan jól esett főzni. Egyes-egyedül, mert ezt már aztán igazán el tudtam készíteni minden segítség nélkül.Felkötöttem a köténykémet, mindent kipakoltam és alkottam. Aztán kitettem a gőzölgő levest az asztalra, meg a tésztát, és jót ettem apukámmal (akkor csak ő volt itthon). Na jó, a tészta leszűrésében segített ő is, de minden mást egyedül végeztem. Bár a paradicsom leves nem sűrített paradicsomból készült, hanem paradicsomléből, azért finom lett, olyan friss íze volt. A túrós tészta házi túróból készült, és bár a túrós tésztát én általában cukrosan eszem, akkor a sós-tejfölös megoldást választottam, a házi túróhoz ugyanis nem illik a cukor -véleményem szerint.
Szóval gondolat a főzésről... főzni jó, alkotni jó. Még ha néha ügyetlenkedik is egy kicsit az ember, ha a végeredmény egy jó étvággyal elfogyasztható valami, akkor elégedettség tölti el, és utána élvezettel nézi a jó étvággyal kanalazó embereket :)
És milyen izgalmas, amikor a szerelmünknek sütünk-főzünk (főleg amíg ez nem megszokott), megpróbáljuk mindig valami újjal és incsiklandozóval meglepni, aztán várjuk a reakcióját. És látom, hogy nem csak én vagyok ilyen, mert bizony a környezetemben élő leánykák is elkezdenek szakácskodni kedvesüknek, Juditom még tippet is kért, milyen egyszerű husis (és nem csirkehusis) ételt készítsen. A tippem a lasagne volt. De ezúton is ajánlom mindenkinek a blog-keresőmet! Beírod, hogy hús, és kidobja a húsos recepteket ;) De minden hozzávalót igyekeztem beleírni a bejegyzések címkéihez. Szóval csak keresgessetek bátran! És süssetek-főzzetek sokat az új évben is! :)

SZERK. (2013. X. 27.): A címszavakban kis módosítás állt be, illetve áll be folyamatosan. Túlzónak éreztem, hogy egy receptnél le legyen írva a címszavakhoz, hogy só, bors, petrezselyem... De azért ne aggódjatok, nem hiszem, hogy gond lenne a receptek megtalálásával! :)